Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Meghalt Erich Priebke volt SS-tiszt

Százévesen Olaszországban halt meg a náci háborűs bűnös Erich Priebke, aki 335 foglyot végeztetett ki bosszúból, köztük a magyar Kereszti Sándort is.
Elhunyt pénteken Erich Priebke, a Gestapo egykori római központjának tisztje, akit 1998-ban életfogytiglanra ítéltek, amiért részt vett 335 civil meggyilkolásában a római Fosse Ardeatine kőbányában.

A náci háborús bűnös halálhírét ügyvédje jelentette be. Az ügyvéd elmondta, hogy Priebke egy videofelvételt hagyott hátra "emberi és politikai" örökségeként.

Erich Priebke júliusban töltötte be századik évét, és éppen azon a napon hunyt el, amikor az olasz fővárosban a zsidó közösség tagjai deportálásának hetvenedik évfordulójáról emlékeztek meg.

Priebke 1938-1944 májusa között Herbert Kappler parancsnoksága alatt a Gestapo római központjában szolgált. Kínzótisztként volt ismert az olasz ellenállók körében. 1944 márciusában olasz partizánok merényletet hajtottak végre a németek ellen. Bosszúból a németek 335 foglyot végeztek ki a Fosse Ardeatine római kőbányában. A kivégzéseket Erich Priebke irányította. Az áldozatok között volt a magyar Kereszti Sándor is.

A volt SS-tisztet Argentína 1995-ben adta ki Olaszországnak. A római katonai bíróság Priebkét életfogytiglanra ítélte 1998-ban. Kora miatt büntetését házi őrizetben töltötte.

2007-ben engedélyezték, hogy ügyvédje irodájában dolgozzon, de ezt a római zsidó közösség tiltakozására akkor visszavonták. 2009-től rövid sétára elhagyhatta lakását. Beteggondozója kíséretében bevásárolni járt, misére a templomba, gyógyszertárba vagy orvosához. Századik születésnapján Róma főpolgármestere megtiltotta, hogy a Priebkét hősnek tartó szélsőjobboldali mozgalmak megünnepeljék őt.

"Minden embert tisztelünk, de a Fosse Ardeatine áldozatait nem felejtjük. Priebkével bűnöző távozott, egy véres diktatúra kiszolgálója" - hangoztatta közleményében az olasz partizánok országos szövetsége.

"Senki halálának nem örülök. Priebke életében nem bűnhődött eléggé, és soha nem bánta meg tetteit, talán most a túlvilágon megteszi" - tette hozzá Pietro Terracina, az auschwitzi haláltábor egyik utolsó olasz túlélője.

Erich Priebke halálhírére Efraim Zuroff zsidó történész, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője az olasz hírügynökségeknek úgy nyilatkozott, hogy a volt tiszt sohasem mutatott sajnálkozást vagy lelkiismeret-furdalást az általa elkövetett gyilkosságok miatt.

Olvasóink írták

  • 2. obama.2 2013. október 12. 10:25
    „utolerte a vegzete az jo.”
  • 1. háté 2013. október 11. 18:45
    „Az AVH- ugyan ilyen jelzőket érdemlő kommunista pribékek, kiemelt nyugdíjjal dőzsölnek!
    - ők nem bűnösök?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Behavazott: hatalmas hóesés volt Ausztriában - fotók

Több tíz centiméteres hó esett Ausztria nyugati részén, 600 méteres magasságig. Képriport. Tovább olvasom