Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban

Afganisztán - Meghalt egy magyar katona Afganisztánban kedden reggel. A katona egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A katona a Baghlan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tűzszerész részlegének volt a tagja. Térkép.

Az Afganisztánban állomásozó Tartományi Újjáépítési Csoport tűzszerészeit helyi idő szerint hajnalban értesítették arról, hogy Baghlan City közelében egy másodrendű úton felrobbant egy házi készítésű bomba. A csoport rajparancsnoka két társával és a járművük vezetőjével együtt ment a helyszínre, ahol megfelelő védőruhában megkezdték a terület átvizsgálását, hogy van-e ott egy másik robbanószerkezet. Megtalálták és ennek hatástalanítását egy erre a célra kifejlesztett robot segítségével próbálták meg. A szerkezet azonban 25 kilogrammnál nehezebb volt, így a robot képességeit meghaladta, ezután - a szabályok szerint - egy horgot akasztottak rá, hogy biztonságosan elvontassák.

Eközben azonban működésbe lépett a bomba, a detonációban pedig meghalt a magyar katona - ismertette Hajdú Gábor. Hozzátette: még tart a vizsgálat, hogy mitől robbant fel a bomba. Egyelőre az a lehetőség sincs kizárva, hogy távirányítással hozták működésbe.


Nem hibázott a katona

Az elhunyt tűzszerész felkészült volt, az eddigi vizsgálatok szerint helyesen járt el - hangsúlyozta a parancsnok. A mai napra gyásznapot hirdetett és hazai tűzszerészeit visszarendelte, ma nem dolgoznak. Az áldozat családját a parancsnok egyik munkatársa egy pszichológus kíséretében személyesen értesítette a történtekről. A kinti táborban is most pszichológus és tábori lelkész segít feldolgozni a katonáknak a történteket.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a tájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt időszakban az Afganisztánban lévő újjáépítő csoport tagjai között csak könnyebb sérülések fordultak elő: többen felületi sérüléseket szenvedtek, nemrég pedig egy katona autóbalesetben sérült meg. Az elhunytat a honvédség hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptették elő.

Kovács Gyula 1978-ban született. Az I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajó Zászlóalj katonája volt, speciális tűzszerész század tűzszerész szakaszának rajparancsnoka. Magyarországot többször képviselte nemzetközi gyakorlatokon, Afganisztánban már másodszorra volt kint.

 A katona egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét.
A katona egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben vesztette életét.


250 magyar katona szolgál Afganisztánban

Az afganisztáni a NATO jelenleg legnagyobb katonai művelete. A közép-ázsiai országban állomásozó, körülbelül 47 ezer fős ISAF-csapatokban 250 magyar katona szolgál. A korábbi hírek szerint az afganisztáni magyar újjáépítési csoportban kilenc tűzszerész szakember dolgozik, feladatuk az úgynevezett improvizált robbanószerkezetek felderítése, hatástalanítása és megsemmisítése.

Az afganisztáni misszióban ez volt az első magyar halálos áldozat. Irakban 2004-ben egy robbantásos támadásban halt meg Nagy Richárd szakaszvezető. Az akkori vizsgálat során megállapították, hogy nem volt kivédhető a merénylet, és azt is, hogy nem a magyar szállítókonvoj volt a támadás célpontja.
Szekeres Imre honvédelmi miniszter intézkedett az eset kivizsgálásáról. Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke a szükséges intézkedéseket megtette. A honvédelmi miniszter tájékoztatta a balesetről a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Afganisztán, Bahlan
Afganisztán, Bahlan


A Honvédség értesítette a katona hozzátartozóit. A honvédelmi miniszter, a HM Honvéd Vezérkar főnöke és Tömböl László altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak.

Mindent megteszünk az Afganisztánban szolgáló katonák biztonsága érdekében - jelentette ki Szekeres Imre honvédelmi miniszter, miután egy videokonferencián beszélt az újjáépítési csoport parancsnokával. Mint mondta, már felvették a kapcsolatot a kedden elhunyt szeghalmi fiatalember édesapjával és élettársával, próbálják átsegíteni őket ezen a kritikus időszakon.

Simon Attila, az Afganisztánban állomásozó Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnoka arról beszélt, hogy az ilyesmit mindig nehéz feldolgozni. Már tájékoztatta a kinti katonákat a történtekről, aki szükségét érzi pszichológushoz, vagy a tábori lelkészhez fordulhat. A honvédelmi miniszter őszinte együttérzéséről biztosította az elhunyt magyar tűzszerész parancsnokát és tolmácsolta a köztársasági elnök, a kormányfő és a parlamenti párok frakcióvezetőinek részvétnyilvánítását is. Simon Attila elmondta, hogy a bombát egy úttest alatt, elásva Baghlan City közelében találták a magyar tűzszerészek. A felderítésére kiküldött robot elvágta a zsákból kiálló vezetékeket, de nem tudta hatástalanítani a szerkezetet, ezért a tűzszerész egy horgot akasztott rá, ekkor azonban működésbe lépett a bomba. A 30 éves fiatalember azonnal meghalt.

A magyar honvédség afganisztáni tűzszerész csapata világszínvonalú felszereléssel rendelkezik, de sajnos nem tudták megelőzni a tragédiát - mondta a parancsnok. A fiatalember volt az első magyar, aki meghalt Afganisztánban.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Blaise 2008. június 18. 19:11
  „Én azt hallottam (de csak pletyka),hogy a katonának hatástalanítás közben megcsörrent a telefonja...

  Az amcsik szemetek,ezt már tisztáztuk.
  Ahogy én nézem a Parlament meg lassan egyenértékű lesz a maffiával...”
 • 40. Korrekt 2008. június 15. 12:15
  „3. giorgiogrande 2008.06.10 12:04
  A NATO tagsággal vállalt feladatok elvégzésében vett részt.

  ***************************************************************************

  Azért léptünk be a nátóba, hogy amerikai érdekeket védjünk és a szemét munkát mi végezzük el?
  ...aki ismeri a történelmet elég jól tudja, hogy pl a németeknek is csak golyófogónak voltunk a Donnál...

  (a "barom"-mal nem a meghalt parancsnokra céloztam)”
 • 39. Korrekt 2008. június 15. 12:06
  „...egyébként tömören, GÖRGÉNYI GÁBORNAK van igaza..”
 • 38. Korrekt 2008. június 15. 11:02
  „...de az a legszörnyübb az egészben, hogy a tetü amcsik helyett csinálták a tisztitást, mert ugye a jenki ilyet nem csinál...barom parancsnok”
 • 37. ötven hatos 2008. június 14. 16:00
  „Az amcsik kezdték a keveréet ! Akkor egyék is meg.
  Miért kell egy Magyarnak meghalni ö értük ?

  Micsoda irja ; Hazánk nemzetközi kötelezettségeit teljesítik.

  Magyarotszágnak nincs semmi Afganisztanba !!!

  Sajnos ilyenek a magyar politikusok.
  Nyalnak keletnek-nyugatnak.”
 • 36. Pálfia Anikó 2008. június 13. 09:30
  „Mélyen elítélem azokat, akik bírálják a katonát... szégyeljék el magukat. Mindenki tisztában van vele, hogy a katonák egy része a hivatás "szépségéért" vállalja, más vállalja, hogy katona lesz... ezzel együtt azt is, hogy háborús övezetben életét veszheti... de akkor sem bírálhatjátok a katoná(ka)t, míg fogalmatok sincs róla, hogy ők mit élnek ott áti! Családjuktól nagyon távol, izzadnak, verejtékeznek, és mások életét próbálják megvédeni... miközben saját életük veszélybe kerül. Ők felesküdtek rá, hogy megvédik a rászorulókat és társaik életét is... emiatt sokszor inkább ők maguk halnak meg! Inkább tisztelni kellene Őket, nem pedig undorító megjegyzésekkel illetni!

  Őszinte részvétem szeretném kifejezni az elhunyt katona Kovács Hadnagy családjának! Mielőbb megnyugvást kívánunk. Fájdalmában osztozunk én és párom is (Szalkai Sándor honvéd).”
 • 35. Tabornok 2008. június 12. 19:43
  „Nagyon sajnálom, hogy egy fiatal katona, ílyen sorsra jutott!”
 • 34. Tabornok 2008. június 12. 19:36
  „babelz 2008.06.10 18:01

  Akkor legalább becsületes volt, mert nem az emberét küldte oda!
  Sajnálom, hogy nem robbantotta fel!”
 • 33. micsoda 2008. június 11. 10:03
  „Megmondom mit keresnek ott a katonáink: hazánk nemzetközi kötelezettségeit teljesítik. A katona is egy hivatást választ, mint mondjuk egy tűzoltó.
  Van, aki tényleg a hivatásának tekinti, van aki csak egy munkahelynek. Ez mindenki magánügye. De undorító az, ahogyan egyesek reagálnak egy ilyen helyzetben... mindenki előtt ott áll a lehetőség, hogy olyan területen tevékenykedjen, amely veszélyeket is hord magában. Aki nem tenné, az inkább hallgasson.
  Az én férjem is katona, és tudjuk hogy veszélyesebb mint egy klimatizált irodában üldögélni 8-4-ig. De csak remélni tudom, hogy hozzánk soha nem csönget be két katona ilyen hírt hozva. Mert egy embernek nincs pénzben kifejezhető értéke, mint írta valaki. Akkor sem ha katona és akkor sem ha maga vállalta a küldetést. A halála megrázó és szomorú. Ennyi.
  Részvétem, és sok erőt kívánok a családnak.”
 • 32. Kaszanyi Sándor 2008. június 11. 02:51
  „Őszinte részvétem az elhunyt kolléga családjának. Mélyen elítélem mindazokat, akik eddig kekeckedő, trágár stílusú hozzászólásokat írtak. Tudjuk, hogy önként vállalta a küldetést, azt is tudjuk, hogy nem csak a hivatástudat és a nyomorult sorsú afgán népen való elszánt segíteni akarás ösztönözte, igen, anyagi érdekek is felmerülnek, amikor missziós küldetést vállalunk. Nem meghalni megyünk ilyen helyekre (én is teljesítettem missziós feladatot két alkalommal), de ez is benne van a pakliban, hiszen erre tettünk katonai esküt, akár életünk árán is véghezvisszük, amire felesküdtünk, még az olyan szívtelen, elvetemült gazemberek megvédésére is, akik rosszalló, kötekedő, tiszteletlen és trágár stílusú hozzászólásokat írtak. Szégyelljék magukat!
  Nyugodjék Békében Kovács hadnagy, a hozzátartozóknak, barátoknak mielőbbi megnyugvást kívánok!
  Tisztelettel: Kaszanyi Sándor mk. őrnagy, műszaki zászlóalparancsnok-helyettes, Hódmezővásárhely”
 • 31. Görgényi Gábor 2008. június 10. 23:25
  „Semmi keresnivalónk nincs ott!”
 • 30. sniper 2008. június 10. 23:00
  „Részvétem, de katona volt és nem kötelező a hadsereg. A katona hivatása együtt jár az élete feláldozásával is, a pénz ami kevés az kevés de semmi sem kötelező, ezt választotta igy járt...ezzel együtt bátran viselkedett és katonaként.”
 • 29. katonahun 2008. június 10. 20:35
  „Katonaként és magyar állampolgárként sajnálom hogy elvesztettünk egy jó katonát, és egy magyar állampolgárt egyben.Én szégyellem magam hogy nem egy emberként állnak ki mellette, hanem támadólag lépnek fel, és mindenféle hülyeséget írnak anélkül hogy szikrányi rálátásuk lenne a katona életre, és a külföldi missziókra!
  Nyugodj békében Kovács főtőrzsörmester!!”
 • 28. egy volt katona 2008. június 10. 20:09
  „emberek. Ő HIVATÁSOS KATONA volt és a hivatásos katona már nem biztos , hogy önként megy. Őt már lehet vezényelni. amúgy meg nem keresi agyon magát. ezt csak a sok seggfej írja aki nem tudja mennyit keress egy katona. mindenki azt hiszi nagy a pénz. de nem. átlagon alul keres egy szerződéses katona. higgyétek el. Ő tűzszerész volt és az volt a dolga, hogy a társait védje. Neki ez a feladat jutott. ez volt az élete. ismertem a srácot. személyesen. Szerette a munkáját. Itthon is ezt csinálta . ne fikázátok, főleg olyanok nem akik azt sem tudják miről beszélnek..”
 • 27. maci52 2008. június 10. 19:39
  „ŐSZINTE RÉSZVÉTEM A CSALÁDJÁNAK! Amikor a ruszki seggét nyalták ezek a mocsadék kommunisták,akkor is tapsolni kellett nekik,most a másik seggit nyalják ugyan azok a tetvek,mint pl.alkesz Szekeres Imruska,csak azt nem tudja senki hogy mit keresünk ott???!!! A kommunistánál nagyobb köpönyeg forgató nincs a világon,érdekből a saját anyját is megb***ná,vagy megölné.A történelem bizinyított.Sztálin elvtárs több embert legyilkolt,saját elvtársaiból,mint HitleEzeknek az utódpártjának tapsolnak most egyesek.”
 • 26. magyaranya 2008. június 10. 19:08
  „Részvétem!
  Arra én is kíváncsi lennék,mit keresnek ott a katonáink!
  Én már visszahívtam volna őket,mert Ő volt az első.És mi vár a többi katonára?”
 • 25. exluzer 2008. június 10. 18:47
  „Részvétem! :-(”
 • 24. Amasan 2008. június 10. 18:30
  „Akárhogyan nézzük egy hős lett, aki hűen közvetítette a magyar katonai hagyományokat...”
 • 23. x y 2008. június 10. 18:10
  „Nem hiszem el több mint huszan hozzászólnak és úgy tesznek mintha nem is emberről beszélnének.Mintha egy legyet csaptak volna agyon.Ennyire érzéketlenek az emberek.”
 • 22. mani 2008. június 10. 18:08
  „RÉSZVÉTEM AZ EGÉSZ CSALÁDNAK.......”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria kaput nyit a munkavállalók előtt

Ausztria - Ausztria 2009 májusától megnyitja kapuját a 2004 májusában csatlakozott új tagállamok… Tovább olvasom