Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Meghalt az Ebola-vírussal megfertőződött spanyol misszionárius

A misszionáriust azzal a ZMapp elnevezésű kísérleti Ebola-gyógyszerrel kezelték, melynek alkalmazását kedden hagyta jóvá a WHO. A férfi a vírus első európai áldozata.
Ebola-vírus okozta fertőzésben elhunyt kedd reggel Madridban az a spanyol misszionárius, aki Afrikában fertőződött meg a járvánnyal - jelentették be a spanyol egészségügyi hatóságok.

A férfi a vírus első európai áldozata.

"Miguel Pajarest reggel 9 óra 28 perckor érte a halál" - tudatta a spanyol fővárosban található III. Károly Kórház szóvivője.

A 75 éves férfi, akit csütörtökön helyeztek karantén alá egy madridi kórházban, Libériában fertőződött meg. A férfi évtizedeken keresztül misszionáriusként dolgozott az afrikai országban, az utóbbi hónapokban ebolás betegeket kezelt egy monroviai katolikus kórházban.

A madridi egészségügyi minisztérium közlése szerint a férfi a hét végén kezelést kapott az Egyesült Államokban kifejlesztett, ZMapp elnevezésű kísérleti Ebola-gyógyszerrel. Pajares egyike volt annak a három Ebola-fertőzöttnek, akiket a San Diegó-i székhelyű Mapp Biopharmaceutical gyógyszercég által kifejlesztett szerrel kezeltek. Korábbi jelentések szerint két, a vírussal megfertőződött amerikai segélymunkás állapota javult a szerrel történt kezelést követően.

A tájékoztatás szerint a spanyol misszionárius az immunrendszert erősítő szérummal való első kezelés után alig több mint 24 órával vesztette életét. A férfi az orvosok szerint meglehetősen gyenge volt, állapota azonban stabilnak tűnt. Pajares volt az első spanyol és egyben az első európai áldozata az eddig több mint ezer ember halálát okozó nyugat-afrikai vírusnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etikai bizottsága hétfőn "bizonyos feltételek teljesülése esetén" jóváhagyta az olyan, egyelőre nem engedélyezett, kísérleti gyógymódok lehetséges kezelésként vagy megelőzésként való alkalmazását, amelyek hatékonysága és mellékhatásai egyelőre nem ismertek. Ezen feltételek között szerepel a kezelést illető teljes átláthatóság, a tájékoztatás utáni beleegyezés, a döntési szabadság, valamint a beteg ember méltóságának tisztelete.

Libéria eközben bejelentette, hogy kísérleti Ebola-gyógyszerrel akarja kezelni két megfertőződött állampolgárát. Ők lennének az első afrikaiak, akiket a szérummal kezelnek. A japán nemzetközi fejlesztési ügynökség pedig hazarendelte huszonnégy, jelenleg Guineában, Libériában és Sierra Leonéban tartózkodó munkatársát.

A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Meghaladta az ezret a halálos áldozatok száma


Meghaladta az ezret az Ebola-járvány halálos áldozatainak száma - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfő este kiadott legfrissebb adataiból.

Az augusztus 9-i állapotot tükröző összefoglaló szerint a vírusfertőzés miatt összesen 1013-an haltak meg az érintett - nyugat-afrikai - országokban.

Múlt csütörtöktől szombatig 52-vel emelkedett a halálos áldozatok száma: 29-en Libériában, 17-en Sierra Leonéban, 6-an Guineában hunytak el.

Az összes megbetegedések száma 1848-ra emelkedett.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése márciusban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. A végső stádiumában vérzéses Ebola ellen egyelőre nincs védőoltás, a fertőzött betegek mintegy fele meghal.

A libériai vezetés hétfő éjjel azt jelentette be, hogy a washingtoni kormányzat jóváhagyta azt a kérését, amelynek értelmében mintaadagokat küldenek az afrikai országba egy amerikai kísérleti gyógyszerből. A gyógyszert a WHO szakértője juttatja el rendeltetési helyére.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök és tüntetők csaptak össze St. Louis-ban

A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy egy rendőr lelőtt egy szemtanúk állítása szerint fegyvertelen… Tovább olvasom