Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Meghalt a korrupcióval gyanúsított kínai extábornok

Pekingben súlyos rákbetegség következtében meghalt az utóbbi idők korrupciós ügyeinek legmagasabb beosztású tábornok-gyanúsítottja, akit egy éve a betegágyáról vittek kihallgatásra - jelentette a kínai állami média hétfőn.
Hszü Caj-hou, a Központi Katonai Bizottság (KKB) egykori alelnöke vasárnap hunyt el 72 éves korában. A katonai ügyészség közleményében máris tudatta, hogy a törvények értelmében nem fognak vádat emelni ellene, törvénytelenül szerzett vagyonát érintően viszont lefolytatják az eljárást.

Hszü ellen már tavaly ősszel befejeződött a nyomozás és folyamatban volt a vádemelés előkészítése. Az egykor nagyhatalmú férfit korábban már kizárták a kommunista pártból, a hadsereg is megvált tőle és rendfokozatát is elvették. Az ügyészek megállapították, hogy visszaélt hatalmával, és azt jelezték, hogy az általa elfogadott kenőpénzek összege "rendkívül magas" volt. A párt központi bizottsága rendkívül bomlasztó hatásúnak nevezte cselekményeit.

Hszü Caj-hou jüanmilliókat vágott zsebre, amit előléptetésekkel, rangok osztogatásával hálált meg.

Korábbi hongkongi sajtóértesülések szerint családtagjait, feleségét, lányát és személyi tikárát vele egy időben fogták el azon a napon, amikor a kínai fegyveres erők reformjának irányítására létrehozott csoport első ülésén Hszi Csin-ping pártfőtitkár és államelnök, a KKB elnöke az erős hadsereg építésének szükségességéről, a kommunista párt megkérdőjelezhetetlen vezető szerepéről beszélt.

Hszü 1999-ben lett a KKB tagja, s 2004-ben választották meg alelnöknek. Az elmúlt évtizedben, Hu Csin-tao elnök idején, aki nem számított a hadsereg keménykezű irányítójának, komoly hatalom összpontosult Hszü kezében. Elterjedt vélemény szerint Csiang Cö-min korábbi elnök-pártfőtitkár embere volt.

Hszü 2000 és 2002 között a kínai hadsereg fegyelmi ellenőrző bizottságát is vezette. Utolsó nyilvános megjelenése 2014. január 20-án volt Pekingben egy a holdújévet köszöntő ünnepségen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz ütött ki egy híres moszkvai kolostorban

Tűz pusztított vasárnap éjjel Moszkva egyik híres kolostorában, személyi sérülés nem történt. Tovább olvasom