Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Meghalt a Csomolungma meghódítója

Elsőként hódította meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, a 8848 méteres Csomolungmát (Mount Everest), de eljutott az Északi- és a Déli-sarkra, és elhíresült humanizmusáról, környezetvédelmi elkötelezettségéről is Sir Edmund Hillary hegymászó . Új-Zéland leghíresebb szülötte 88 évesen elhunyt.
Edmund Hillary, egy új-zélandi farmer fia az iskolákban nem jeleskedett, de remek fizikai adottságai voltak: 190 centis a magassága, hétliteres volt a tüdőkapacitása, holott az átlag öt liter körüli.

Edmund Hillary

Harminchárom évesen került be John Hunt ezredes brit Mount Everest-expedíciójába. Tenzing Norgay serpával 1953. május 29-én reggel indultak el az utolsó méterek meghódítására a IX. számú táborból, oxigénpalackokkal felszerelve. Az utat nekik maguknak kellett felfedezniük, és azt sem tudták, mi vár rájuk odafent. Aznap helyi idő szerint 11 óra 30 perckor történelmet csináltak. A csapat egy másik tagja, George Lowe elmesélte: amikor visszatértek a táborba, „Ed" levette maszkját, huncut mosollyal üdvözölte a többieket, leült a jégre, majd közölte: „Hát elkaptuk ezt a mocskot." Azt azért később elismerte, hogy a csúcson, ahová Tenzinggel feljutottak, „talán ha hat ember számára volt hely", és „alattuk csak az ég volt".

A nagy hegyi kaland után alig négy évvel Hillary már az Antarktisz felé vette az irányt, és ott a nagy felfedező, Robert Scott egykori bázisán rendezkedett be. Ő volt az első, aki 1958. január 3-án az első járművet vezette a szárazföldön át a Déli-sarkra.

A sors iránti hálája jeléül Hillary a nepáli serpák megsegítését tűzte ki egyik legfőbb életcéljául. Egész életében a kihívásokat kereste.

Önéletrajzának címe is sokatmondó: „Vállalkozószellem nélkül nincs győzelem" (Nothing Venture, Nothing Win).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét van szövege a spanyol himnusznak

Ismét lehet énekelni a spanyol himnuszt: megszületett az új szöveg- közölték pénteken az ibériai… Tovább olvasom