Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Meggyengült a klímavédelmi terv az EU-csúcson

EU - Az Európai Unió tagállamainak csúcstalálkozóján meggyengült csütörtökön a nagyra törő klímavédelmi terv pozíciója. A miniszterelnökök illetve államfők olyan határozattervezetet kezdtek fogalmazni, amely tükrözi a klímavédelem gazdasági ára miatti aggodalmakat.

A csütörtökön elfogadandó nyilatkozat új tervezete szerint a 27 ország egyetért abban, hogy a klímavédelmi csomagtervet "költségtakarékosan kell megvalósítani", figyelembe véve minden egyes tagállam sajátos helyzetét". Ezt a megfogalmazást az után toldották be, hogy Olaszország és Lengyelország szerdán a klímavédelmi program megvétózását helyezte kilátásba.

Az engedmény lehetővé teszi, hogy a 27 ország a korábban kidolgozott menetrendnek megfelelően a decemberi csúcstalálkozón fogadja el a klímavédelmi programot. Tavaly az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2020-ra 20 százalékkal visszafogja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Az is része a csomagnak, hogy 20 százalékkal csökkenjen az összes energiafelhasználás, és a megtermelt energia 20 százaléka megújuló forrásból származzon. Ezt a programot kellene elfogadni decemberben. Az utóbbi időben viszont sok EU-tagállam elbizonytalanodott a klímavédelem költségei miatt. A nagy mértékben szénfüggő Lengyelország szerdán közölte, hogy a klímavédelmi program egyes elemeit kész megvétózni.

A leghatározottabb Silvio Berlusconi olasz kormányfő volt, aki az egész klímavédelmi csomag leszavazását helyezte kilátásba a túl magas gazdasági költségekre hivatkozva. Még a brüsszeli csúcs szerdai kezdete előtt Donald Tusk lengyel kormányfő vezetésével 9 kelet-európai ország nyilatkozatot adott ki, amely hangsúlyozza, hogy "az Unió klímavédelmi és energiatakarékossági programjának össze kell egyeztetnie a környezetvédelmi célokat a fenntartható gazdasági növekedés célkitűzésével". A nyilatkozó kilenc között van Magyarország is.

Korábban

A szerda-csütörtöki EU-csúcson Olaszország bejelentette, hogy megvétózza az Európai Unió klímavédelmi programját.


Lengyelország a csomagterv egyes részleteit kívánja leszavazni. Magyarország és több más kelet-európai új EU-tag csatlakozik a lengyelekhez.

"Bejelentettem, hogy élni kívánok a vétójogommal" - közölte újságírók előtt Silvio Berlusconi olasz kormányfő Brüsszelben szerda éjjel. "A gazdaságunk abszolúte nincsen most abban a helyzetben, hogy a javasolt (klímavédelmi) szabályok költségét elviselje" - tette hozzá az olasz vezető.

Tavaly az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Az is része a csomagnak, hogy 20 százalékkal csökkenjen az összes energiafelhasználás, és a megtermelt energia 20 százaléka megújuló forrásból származzon. Azóta viszont sok EU-tagállam elbizonytalanodott a klímavédelem költségei miatt. A nagy mértékben szénfüggő Lengyelország szerdán közölte, hogy a klímavédelmi program egyes elmeit kész megvétózni.

"Lengyelország kész vétót emelni, ha ránk akarnák kényszeríteni a klímavédelmi megállapodást" - jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter. Még a brüsszeli csúcs szerdai kezdete előtt Donald Tusk lengyel kormányfő vezetésével 9 kelet-európai ország nyilatkozatot adott ki, amely hangsúlyozza, hogy "az Unió klímavédelmi és energiatakarékossági programjának össze kell egyeztetnie a környezetvédelmi célokat a fenntartható gazdasági növekedés célkitűzésével".

A nyilatkozó kilenc között van Magyarország is. Éppen ettől, a klímavédelem felvizezésétől félt a csúcs előtt Brüsszel és több nyugat-urópai tagállam, köztük Nagy-Britannia. "A klímaváltozás még nem tűnik el a pénzügyi válság miatt. A klímaváltozás központi kérdés, ha Európa a jövőben prosperálni akar, és ha meg akarjuk őrizni bolygónk életminőségét" - fogalmazott kedden Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke újságírók előtt. Barroso azzal érvelt, hogy ha az EU példát mutat, azzal más országokat is ösztönöz. De Berlusconi szerint irreális ezt várni akkor, amikor a fő környezetszennyezők nem hajlandók alkalmazni a szigorú klímavédelmi szabályokat. "Az idő nem alkalmas arra, hogy Don Quijotét játsszunk akkor, amikor a nagy széndioid-kibocsátók, mint az Egyesült Államok és Kína egyáltalán nem hajlandók csatlakozni hozzánk".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nincs kórházi felügyelet alatt a dalai láma

Kiengedték csütörtökön a kórházból a dalai lámát, egy héttel azután, hogy epekőműtétet hajtottak… Tovább olvasom