Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Megfogalmazták követeléseiket az új kormánnyal szemben a Majdan tüntetői

Eszerint professzionális, makulátlan múlttal rendelkező embereket, nem pedig pártfunkcionáriusokat akarnak látni a minisztériumok élén.
A kijevi Majdan (Függetlenség tere) tüntetői megfogalmazták kedden követelményeiket a várhatóan a napokban megalakuló új ukrán kormány tagjaival szemben. Eszerint professzionális, makulátlan múlttal rendelkező embereket, nem pedig pártfunkcionáriusokat akarnak látni a minisztériumok élén.

A követelményeket a "Majdan bizalmi köre" nevű, civil aktivistákból szerveződött csoport fogalmazta meg. A "kör" tagjai orvosok, afganisztáni veteránok, valamint az autós tiltakozókból álló Avtomajdan szervezet, a Jobboldali Szektor (Pravij Szektor) radikális önvédelmi szerveződés képviselői és egyéb, a tiltakozók által létrehozott csoportok aktivistái.

Az általuk megfogalmazott kritériumok szerint nem lehetnek tagjai az új kormányzatnak olyanok, akik 2010-től a végrehajtói hatalmi szervek vezetői vagy az elnöki adminisztráció munkatársai voltak. Kizárták továbbá a 100 leggazdagabb ukránt is.

Követelményként támasztották a jelöltekkel szemben, hogy legalább hét éves, ebből öt év vezetői tapasztalattal rendelkezzenek a minisztérium alá tartozó területen, kivéve a belügyi és a védelmi tárca, valamint az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) új irányítóját.

A posztok várományosait át kell világítani, hogy nem volt-e közük emberi jogokat sértő cselekményekhez, illetve érintettek-e korrupcióban. A "Majdan bizalmi körének" tagjai közleményük szerint nem pályáznak vezetői posztokra.

Az új kabinet összetételét a napokban meg kell határoznia a parlamentnek.

Az ukrán média két politikust tart a legesélyesebbnek a miniszterelnöki tisztre: Arszenyij Jacenyukot, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetőjét és Petro Porosenko jelenleg független képviselőt, a Rochen csokoládégyár tulajdonosát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A náciknak fizetett váltságdíjakért perelik Németországot a görög zsidók

A szaloniki zsidó közösség a náci megszállás alatt óriási összeget fizetett a kényszermunkára… Tovább olvasom