Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Megfejtették a rejtélyes tőkehalfogyatkozás okát

Éghajlati hatások befolyásolják az Atlanti-óceánban élő tőkehalállomány nagyságát - állapították meg német és amerikai kutatók.

Évek óta próbálják amerikai kutatók kideríteni, miért csökkent drámai mértékben Georges Bank - az Egyesült Államok korábban legfontosabb halászterülete - tőkehalállománya. A terület egy részét kifejezetten a faj miatt nyilvánították fokozottan védetté, immáron több mint húsz éve tilos ott halászni. Az állomány ennek ellenére nem tért magához.

A halbiológusok éghajlati tényezőkre gyanakodtak, amelyek például a környezeti körülmények megváltoztatásával a halivadékok táplálékkínálatát, illetve az ikrák és az ivadék ragadozók általi elfogyasztását is befolyásolhatják. Joachim Gröger, a hamburgi Johann Heinrich von Thünen Intézet kutatója első ízben mutatta most ki, hogy bizonyos éghajlati hatások tényleg hatással vannak a tőkehal-ivadékra. E tényezőket Gröger beépítette egy éghajlat-ivadék modellbe, amellyel pontosan megjósolható az állomány alakulása - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

Az említett éghajlati tényezők a légnyomás rendszeres időközönként visszatérő változásai (észak-atlanti oszcilláció, NAO), továbbá a vízfelszín hőmérsékletének hosszú távú ingadozásai (több évtizedes atlanti oszcilláció, AMO). A tényezők nem azonnal fejtik ki hatásukat a tőkehalivadékra, hanem az előző esetében egy, az utóbbi esetében pedig három év elteltével. A két tényező együttesen a szaporulat ingadozásának 92 százalékáért tehető felelőssé a Georges Bank-en - írják a kutatók az ICES Journal of Marine Science című szaklapban. Az éghajlati hatások a tengeráramlatokon és a táplálékláncon át hatnak közvetetten a halivadékokra. Első ízben áll most rendelkezésre éghajlatalapú modell a tőkehalállományok felmérésére, legyen az kvótaszámítás, prognózis vagy kockázatelemzés okán - fejtette ki Gröger.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz halott: tartálykocsi robbant fel

Szemtanúk szerint legalább húsz ember vesztette életét Közép-Nigériában egy közlekedési balesetben. Tovább olvasom