Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Megerősítették az új külügyminiszter kinevezését

Az iráni parlament vasárnap kis többséggel megerősítette Ali Akbar Szálehi kinevezését a külügyminiszteri tisztségbe.

Az iráni állami televízió honlapján írásában Szálehi leszögezte, hogy az ország nukleáris programja továbbra is a teheráni politika központi eleme lesz. A konzervatív többségű parlament 241 képviselője közül 146 szavazott bizalmat a 61 éves Szálehinek. Hatvanan voksoltak ellene, 37-en tartózkodtak, 47 képviselő nem volt jelen a szavazáskor az ülésteremben.

Az iráni elnök december 13-án váltotta le Manusehr Mottaki korábbi külügyminisztert, és Szálehit, az iráni atomenergia-ügynökség vezetőjét nevezte ki helyébe. Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő már akkor leszögezte: Mottaki külügyminiszter leváltása nem fog változtatni Teherán külpolitikáján vagy az atomprogrammal kapcsolatos politikáján. Utalt arra, hogy Irán külpolitikáját "magasabb szinten" határozzák meg, és a külügyminisztérium azt végrehajtja. A leváltott miniszter és az államfő viszonya már hosszabb ideje feszült volt. Pár hónappal ezelőtt Mottaki határozottan fellépett Ahmadinezsád terve ellen, hogy saját megbízottakat küldjön Teherán számára kulcsfontosságú helyekre: a Közel-Keletre, Afganisztánba és a Kaszpi-tenger körüli országokba.

A párharcot akkor a külügyminiszter nyerte, mert sikerült elérnie, hogy Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője őt támogassa. Szálehi az Egyesült Államokban, a Massachusetts Institute of Technologyn doktorált a hetvenes években atomfizikából, folyékonyan beszél angolul és arabul. Ahmadinezsád - miután 2005-ben először választották meg elnöknek - már Szálehit szerette volna kinevezni a külügyminisztérium élére, de a politikai erőviszonyok akkor megakadályozták ebben. Szálehi 2009 júliusa óta irányítja az iráni atomprogramot. Korábban a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ) képviselte Iránt. Megfigyelők emlékezetnek arra, hogy azon kevés iráni politikusok közé tartozik, akik Ahmadimezsád elődjének, a reformer Mohammad Hataminak az elnöksége idején is magas állami megbízatást töltöttek be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szivarfesztivál Kubában

Rengeteg szakértő mellett a szivarozás hódolóinak jelenlétére is számítanak Kubában, ahol… Tovább olvasom