Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Megerősítették a biztonsági intézkedéseket Németországban

Németország-szerte megerősítették a biztonsági intézkedéseket csütörtökön, egy nappal azután, hogy a hatóságok tájékoztatták a közvéleményt az elsősorban amerikai katonai és polgári létesítmények ellen tervezett merényletkísérletekről.
A német szövetségi főügyész és a Szövetségi Bűnügyi Hivatal elnöke szerdán bejelentette, hogy az eddigi legfenyegetőbb merényletkísérleteket leplezték le, amelynek előkészítésén több hónapja dolgozott a Dzsihád Unió elnevezésű, iszlám radikális szervezet németországi sejtje. A hatóságok megerősítették, hogy a terv egyértelműen iszlám indíttatású volt, azt mindenekelőtt az Egyesült Államokkal szembeni gyűlölet motiválta.

A német szövetségi és tartományi bűnüldöző szervek szinte az első pillanattól nyomon voltak, a feltételezett terroristák minden lépését ellenőrizték, s végül kedden csaptak le rájuk. Ezt megelőzően több, a gyanúsítottak által használt épületet átkutattak, ahol nagy mennyiségű robbanóanyagot, robbanószerek előállításához szükséges vegyi anyagokat és gyújtószerkezetet találtak. Mindebből szakértők arra következtettek, hogy a feltételezett terroristák a madridi és a londoni terrortámadásoknál is erősebb robbantásokat hajthattak volna végre, s ebben az esetben a halálos áldozatok száma is jóval magasabb lehetett volna.

Az akció során két, az iszlám vallásra áttért német és egy török állampolgárt letartóztattak. A belügyminisztérium csütörtöki közlése szerint további legalább tíz gyanúsított után folyik a nyomozás, többségük Németországban tartózkodik.

Angela Merkel kancellár és Wolfgang Schäuble belügyminiszter fokozott éberségre szólított fel, hangoztatva, hogy Németország a nemzetközi terrorizmus egyik legfőbb célpontja. A belügyminiszter csütörtök reggeli nyilatkozatában a leghatározottabban megerősítette az általa korábban is sürgetett, sokat vitatott biztonsági intézkedések bevezetésének szükségességét, különös tekintettel az otthoni számítógépek titokban, interneten keresztül történő átkutatása, ellenőrzése.

Merkel kancellár és több magas rangú konzervatív politikus támogatásáról biztosította Schäuble követelését, a koalíciós partner szociáldemokraták azonban azzal vádolták a minisztert, hogy a történteket saját politikai céljaira kívánja kihasználni. Mindenesetre a belügyminiszter tartományi kollégáit péntekre a kérdéssel kapcsolatos rendkívüli tanácskozásra hívta össze.

A leleplezett merényletkísérletek nyomán felerősödtek a németországi radikális iszlám csoportok fokozottabb ellenőrzését sürgető hangok. Az országban mintegy 300-400, potenciálisan veszélyesnek tartott muzulmánt tartanak nyilván. Bár a hatóságok - élükön Schäuble belügyminiszterrel - óvtak az iszlámellenességtől, csütörtökön mégis meglehetős aggodalommal szóltak arról a tényről, hogy tavaly jelentősen megnövekedett az iszlám vallásra áttért német állampolgárok száma. Míg 2005-ben ezren döntöttek arról, hogy az iszlám vallást választják, tavaly ez a szám már négyezerre emelkedett, amit szakértők az iszlámmal szemben rohamosan növekvő rokonszenvvel magyarázták. Nem hivatalos adatok szerint az iszlámra áttért németek száma jelenleg megközelíti a húszezret.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beköszöntött a tél: már az Alpokban is havazik

30 centiméteres friss hó hullott a hegyekben szerdára virradóan a magasabban fekvő területeken: Tirol, Salzburg és Karintia tartományokban. Tovább olvasom