Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Megérkeztek Szlovákiába a guantánamói foglyok

Megérkezett hétfőn Szlovákiába az a három guantánamói fogoly, akiknek a befogadását a múlt hét elején jelentették be a pozsonyi hatóságok - közölte a szlovák rendőrség.


"Mindhármukat hétfőn, a kora reggeli órákban szállították Szlovákiába. A rendőrség további információkat egyelőre nem hoz nyilvánosságra" - jelentette be Martin Korch rendőrségi szóvivő.

A szlovák sajtó már korábban jelezte: vasárnap délután váratlanul egy különgép érkezett a kassai repülőtérre, majd rendőrségi konvoj indult onnan a homonnai menekülttáborba. "Nem kizárt, hogy az akció összefüggésben van a guantánamói foglyok befogadásával" - közölte a Markíza televízió.

"A vasárnapi akció csak a figyelem elterelésére szolgált. A rabok nem vasárnap, később érkeztek" - pontosított hétfőn Korch.

Miroslav Lajcák külügyminiszter jelentette be, hogy Szlovákia három embert fogad be a bezárásra ítélt guantánamói börtöntáborból. A három foglyot Szlovákia maga választotta ki. Lajcák közölte, hogy a három kiválasztott fogoly nem bűnöző, és egyiket sem vádolták meg vagy ítélték el terrorizmus miatt.

A szlovák kormány ezzel a lépésével támogatni kívánja Barack Obama amerikai elnököt, aki új légkört teremtett a nemzetközi kapcsolatokban. "Lépésünk szolidaritási gesztus szövetségesünk iránt, akinek egy múltból örökölt problémát kell megoldania" - húzta alá a szlovák diplomácia vezetője.

Lajcák emlékeztetett, hogy az EU-tagállamok segítségét a guantánamói tábor bezárásához az amerikai kormány kérte. Arra a kérdésre, honnan származik a három személy, a miniszter nem válaszolt.
 
Elmondta, hogy az érintetteket a szlovák belügyminisztérium valamelyik intézményében helyezik el, és nem jelentenek veszélyt a lakosságra. Mindhárman beleegyeztek abba, hogy Szlovákiába kerüljenek.

Egyikük nős, gyermekei is vannak. Később a családja is Szlovákiába költözik.

A három személy lakást és munkát kap Szlovákiában, s meg kell tanulniuk szlovákul. Az érintettek egyike sem térhet vissza hazájába, mert ott zaklatásnak lenne kitéve.

A guantánamói amerikai támaszponton az Egyesült Államokat 2001. szeptember 11-én ért terrortámadások után hoztak létre börtöntábort.

Barack Obama új amerikai elnök közvetlenül hivatalba lépése után jelentette be, hogy a tábort egy éven belül bezárják.

Több európai uniós ország is jelezte, hogy kész befogadni guantánamói rabokat. Magyarország egy palesztin foglyot fogadott be.

Olvasóink írták

  • 2. obama 2010. január 26. 08:53
    „na ez jo es mit fognak enni? es dolgozni? hisz minden szlovak nyugatra menekul mert nem tudnak megelni.szerintem ok se maradnak ott sokaig de jol is teszik.”
  • 1. piroskaésabarkasz 2010. január 25. 22:27
    „Enem nem lehetne,hogy befogadjanak?Én is megtanulok szlovákul ha lakást és munkát kapok!Allah Akbar!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

22 ember fagyott halálra Romániában

A sarkvidéki hideg öt nappal ezelőtti beköszöntével eddig huszonketten vesztették életüket, ebből… Tovább olvasom