Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Megérkezett Törökországba XVI. Benedek pápa

Ankarába érkezett és tárgyalt Recep Tayyip Erdogan kormányfővel XVI. Benedek pápa, aki négynapos törökországi látogatásán egyebek közt enyhíteni próbál majd azon a feszültségen, amelyet szeptemberi regensburgi előadásával váltott ki az iszlám világ és a Nyugat között.
XVI. Benedeknek pápaként ez az első látogatása egy muzulmán országban. Római elutazása előtt őszinte barátságáról biztosította a vendéglátó országot azután, hogy csaknem három hónappal ezelőtt heves indulatokat váltottak ki iszlámmal kapcsolatos szavai.

A katolikus egyházfő több ízben kifejezésre juttatta sajnálkozását, s ezúttal "szívből jövő üdvözletét" tolmácsolta a török népnek. Mint mondta, törökországi útjának célja a két kultúra közötti megértés és párbeszéd előmozdítása a "nyugati és muzulmán kultúra között hidat képező országban".

Erdogan nem sokkal a pápa érkezése előtt reményét fejezte ki, hogy XVI. Benedek törökországi látogatása előmozdítja a civilizációk szövetségét és világbékét, továbbá arra szólította fel az ország lakosságát, hogy részesítsék hagyományos vendégszeretetükben a katolikus egyházfőt. A kormányfő pártja, az iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselői előtt figyelmeztetett: senki ne üljön fel „marginális körök provokációinak".

Több rendőr vigyáz a Pápa testi épségére Törökországban, mint amennyi az amerikai elnökre felügyelt ankarai látogatásakor. Elemzők rendkívül kényesnek és nehéznek tartják XVI. Benedek török útját.

Törökország a kifogásolt idézet mellett azért is orrolhat a pápára, mert még bíboros korában, hevesen ellenezte Ankara uniós csatlakozását. És ő volt az is, aki el szerette volna érni: az unió alkotmányos szerződése utaljon Európa keresztény gyökereire, kultúrájára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jelent meg első hágai tárgyalásán Vojislav Seselj

Nem jelent meg perének első tárgyalásán az éhségsztrájkoló Vojislav Seselj, így kirendelt ügyvéd… Tovább olvasom