Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Megérkezett az áldozatokat szállító első két repülőgép Hollandiába

Az országban nemzeti gyásznapot tartottak a malajziai utasszállító tragédiája miatt.
18:02 - Megérkezett az áldozatokat szállító első két repülőgép Hollandiába

Megérkezett Hollandiába szerda délután az a két repülőgép, amely a malajziai utasszállító múlt csütörtöki katasztrófájában meghaltak első csoportját szállította, de vélhetően sok holttest még mindig a tragédia helyszínén van. Hollandiában nemzeti gyásznapot tartottak a tragédia miatt.

A holland és az ausztrál légierő két C-130-as szállítógépe fedélzetén 40 koporsóval, helyi idő szerint délután négy óra körül szállt le Eindhovenben, ahol a holland királyi pár, Mark Rutte miniszterelnök és a tragédia áldozatainak több száz családtagja várt érkezésükre. Országszerte egyperces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra, majd holland katonák ezt követően emelték le a gépekről és tették halottaskocsikba a koporsókat.

A gépek a kelet-ukrajnai Harkivból szálltak fel, ahova a kedden szállították el a múlt csütörtöki katasztrófa során elhunytak holttesteit a baleset helyszínéről. A holttesteket Amszterdamban fogják azonosítani.

Megérkezett az áldozatokat szállító első két repülőgép Hollandiába. Fotó: MTI (galéria)

A kormányfő szerdára nemzeti gyászt rendelt el Hollandiában a katasztrófa miatt, amelyben 193 holland állampolgár vesztette életét. Mark Rutte rendelete értelmében az összes állami és önkormányzati hivatal, valamint diplomáciai és kereskedelmi képviselet épületén félárbocra eresztették a nemzeti zászlót. Az amszterdami repülőtéren az áldozatokra emlékezve minden tevékenységet két percre felfüggesztettek 16 órától. Sem a földi kiszolgálás nem üzemelt két percen keresztül, sem fel- és leszállások nem voltak a schipoli légikikötőben. Erről az érintetteket hivatalos üzenetben (NOTAM-ban) értesítették a repülőtér üzemeltetői. Hollandiában utoljára 1962-ben, az 1890-1948 között uralkodó Wilhelmina királynő halálakor rendeltek el nemzeti gyásznapot.

Tony Abbott ausztrál kormányfő szerdán nagyon valószínűnek nevezte, hogy továbbra is sok holttest van még a katasztrófa helyszínén. Szavai szerint a tetemek a szabadban hevernek, és ki vannak téve a nyári forróságnak és az állatoknak. Abbott emiatt "mélységes aggodalmának" adott hangot, s úgy vélte, az áldozatok maradványainak felkutatását eddig nem szakszerűen irányították.

Korábban különböző híradások arról szóltak, hogy a katasztrófa 298 áldozata közül 282-nek holttestét megtalálták. Ezzel szemben keddi jelentések szerint mindössze 200 holttestet szállítottak Harkivba a helyszínről.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában, oroszbarát szakadár fegyveresek ellenőrizte területen. A szerencsétlenségnek a közel kétszáz holland mellett maláj, ausztrál, brit, indonéz és amerikai áldozata is volt.

Az amerikai hírszerzés szerint a gépet az ukrán hadsereggel három hónapja harcoló kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok lőtték le, feltehetően tévedésből. A hírszerzés névtelenül nyilatkozó illetékesei helyi idő szerint kedden tájékoztatták erről Washingtonban a sajtó képviselőit.

"A legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy tévedésből történt (a gép lelövése), és a rakéták rosszul kiképzett emberek indították" - mondta a hírszerzés egyik illetékese.

Az amerikai hírszerzésnek nincs bizonyítéka arra, hogy az orosz kormánynak közvetlenül köze lett volna a tragédiához, de azt mondták, hogy Moszkva a szakadárok felfegyverzésével maga teremtette meg a feltételeket a gép megsemmisítéséhez.

Az ukrán kormány ezzel szemben azt állította, bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy közvetlenül Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter irányítja a kelet-ukrajnai szakadárok ellátását fegyverekkel, s egyben ő irányítja a különböző szakadár fegyveres alakulatok tevékenységét is. Ezt Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerdai kijevi sajtótájékoztatóján állította.

A lelőtt gép fekete dobozait Nagy-Britannia kapta meg szerdán. A fekete dobozokból Londonban fogják letölteni az adatokat, ami 24 órába telik. Az adatokat Nagy-Britannia nemzetközi vizsgálócsoportnak küldi tovább elemzésre.

Oroszország átadta az Európai Uniónak a katasztrófával kapcsolatos információit - közölte Vlagyimir Csizsov, Moszkva uniós nagykövete. Az orosz hírügynökségek szerdára virradóra idézték a diplomatát, aki szerint az orosz fél kedden továbbította a védelmi tárca adatait, de Brüsszelben egyelőre nem reagáltak.

Megérkezett az áldozatokat szállító első két repülőgép Hollandiába. Fotó: MTI (galéria)

Angela Merkel német kancellár szerdán azt mondta, gyorsan be kell vezetni az újabb gazdasági szankciókat Oroszország ellen, mert a legutóbbi moszkvai megnyilatkozások sem utalnak arra, hogy az orosz vezetés segítené a tragédiája okainak feltárását és az ukrán válság békés rendezését.

Több német politikus a 2018-as labdarúgó világbajnokság rendezési jogának visszavonását javasolta arra az esetre, ha Moszkva továbbra sem segíti a katasztrófa okainak feltárását és az ukrán válság békés rendezését. A német helyettes kormányszóvivő azt mondta, hogy az ügy nem tartozik a német kormány hatáskörébe, a tornáig pedig még hátra van négy év, és a berlini vezetésnek "sürgősebb dolgai vannak".

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, "a FIFA elgondolkodhatna, hogy Oroszország valóban alkalmas-e egy vb megrendezésére" - mondta Michael Fuchs, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség parlamenti frakciójának helyettes vezetője a Handelsblatt című üzleti lap online kiadásában szerdán megjelent összeállításban, kiemelve, hogy a vb-pályázat megismétlése sokkal hatékonyabb büntetőintézkedés lenne, mint az eddiginél keményebb gazdasági szankciók bevezetése.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) arra szólította fel a kelet-ukrajnai válság szereplőit, hogy védjék meg a polgári lakosságot, és sürgette olyan intézkedések meghozatalát, amelyekkel lehetővé válik a múlt csütörtökön lezuhant maláj utasszállító áldozatainak keresése, és a holttestek visszaszolgáltatása családjaiknak.

12:33 - Nagy-Britannia megkapta a két fekete dobozt

Nagy-Britannia szerdán megkapta a múlt hét csütörtökön Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító repülő két fekete dobozát.

"Megerősíthetjük, hogy megkaptuk a holland Biztonsági Testület légi baleseteket vizsgáló osztályától a Malaysian Airlines 17-es számú légi járatának két fekete dobozát Farnborough-ban, a dobozok adatainak letöltése végett" - közölte a brit közlekedési minisztérium.

Szóvivője hozzátette, hogy 24 órába telik a letöltés mindkét adatrögzítő berendezésből, de arra nem tudott felelni, hogy párhuzamosan is folyhat-e egyszerre a két művelet.

Az adatokat Nagy-Britannia nemzetközi vizsgálócsoportnak küldi tovább elemzésre.

11:32 - Útnak indult az áldozatokat szállító első repülő Harkivból

A kelet-ukrajnai Harkiv repülőteréről szerda délelőtt útnak indult a malajziai utasszállító katasztrófa áldozatainak holttestét szállító első holland katonai repülőgép.

Hazaszállítják Hollandiába a maláj gép áldozatainak holttesteit. Fotó: MTI/EPA/Evert-Jan Daniels

A Hercules repülő, fedélzetén ötven ember földi maradványaival, helyi idő szerint várhatóan délután négy órakor száll majd le a hollandiai Eindhovenben.

A gép indulása előtt Harkiv repülőterén búcsúszertartást rendeztek külföldi nagykövetségek képviselőinek jelenlétében. Az esemény idejére különleges biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a repülőtér körzetében.

A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe múlt csütörtökön zuhant le Kelet-Ukrajnában. A katasztrófában 298 ember vesztette életét. Az áldozatok között 193 holland állampolgár volt.

11:14 - Német politikusok: el kell venni a 2018-as labdarúgó vb-t Oroszországtól

Több német politikus szerint a 2018-as labdarúgó világbajnokság rendezési jogának visszavonása a megfelelő szankció, ha Moszkva továbbra sem segíti a maláj utasszállító tragédiája okainak feltárását és az ukrán válság békés rendezését.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, "a FIFA elgondolkodhatna, hogy Oroszország valóban alkalmas-e egy vb megrendezésére" - mondta Michael Fuchs, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség parlamenti frakciójának helyettes vezetője a Handelsblatt című üzleti lap online kiadásában szerdán megjelent összeállításban, kiemelve, hogy a vb-pályázat megismétlése sokkal hatékonyabb büntetőintézkedés lenne, mint az eddiginél keményebb gazdasági szankciók bevezetése.

Fuchs szerint a 2018-as vb-t Oroszország helyett Németország, Franciaország és Olaszország közösen "gond nélkül" megrendezhetné. "Van elég világbajnoki mérkőzésre alkalmas stadionunk" - mondta a politikus.


Több konzervatív politikus egyetért a felvetéssel. A FIFA-nak "egyértelművé kell tennie, hogy a nemzetközi jog előírásainak betartása a vb-rendezés alapvető feltétele" - jelentette ki például Frank Steffel CDU-s képviselő. Erika Steinbach, a konzervatívok emberi jogi ügyekkel foglalkozó politikusa pedig azt emelte ki, hogy amíg Vlagyimir Putyin orosz elnök nem változtat külpolitikáján és "lábbal tiporja az emberi jogokat", addig nem szabad világversenyeket rendezni Oroszországban.

Ellenzéki képviselők szerint is meg kell fontolni a FIFA-döntés felülvizsgálatát. A labdarúgó világbajnoksággal Putyin "színpadot kapna propagandaműsorának előadásához" - mondta Dieter Janacek, a Zöldek parlamenti képviselője.

Ugyanakkor a konzervatívokkal közösen kormányzó szociáldemokraták elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter szerint korai még a 2018-as vb-ről vitatkozni. "A következő torna előtt négy évvel nem különösebben okos lépés vitát kezdeni a vb-ről" - mondta Gabriel.

A németek többsége támogatja, hogy újabb gazdasági szankciókat vezessenek be Oroszország ellen. A YouGov közvélemény-kutató intézet szerint a lakosság 53 százaléka egyetért azzal, hogy Németországnak és más nyugati államoknak kereskedelmi szankciókat kell bevezetniük, és csak 26 százalék ellenzi ezt.

A német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) szerint viszont nincs sok értelme a szankciók bővítésének. Nem a gazdasági büntetőintézkedés a megfelelő eszköz az ukrajnai politikai konfliktus rendezéséhez - mondta Martin Wansleben, a DIHK ügyvezetője egy szerdai lapinterjúban. Kiemelte, hogy 300 ezer németországi munkahely megmaradása függ az orosz exporttól, és az eddigi szankciók is ártottak, hatásukra az év egészében 4 milliárd euróval csökkenhet az Oroszországba irányuló export 2013-hoz képest.

10:34 - Az ausztrál kormányfő szerint még sok holttest maradt a katasztrófa helyszínén

Nagyon valószínű, hogy továbbra is sok holttest van még a maláj utasszállító repülőgép lezuhanásának helyszínén - közölte szerdán az ausztrál kormányfő.

Tony Abbott ismételten azt kérte, hogy folytassák a holttestek összeszedését az oroszbarát szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területen. Mint mondta, a tetemek a szabadban hevernek, és ki vannak téve a nyári forróságnak és az állatok pusztításának. Az ausztrál miniszterelnök emiatt "mélységes aggodalmának" adott hangot, és úgy vélte, hogy az áldozatok maradványainak felkutatását eddig nem szakszerűen irányították.

A Malaysia Airlines maláj légitársaság - feltehetően lelőtt - gépén utazók maradványainak első részét szerdán szállítják Hollandiába az ukrán kormány ellenőrzése alatt lévő Harkivból, ahova a szakadárok ellenőrizte Torezből hűtővonaton juttatták el azokat.

Az elszállított holttestek pontos száma nem ismert. Az Európai Együttműködési és Biztonsági Szervezet (EBESZ) kedden mintegy 200 áldozat földi maradványáról beszélt, míg Mark Rutte holland kormányfő meg nem erősített információk alapján 282 holttestet említett.
A tragédia 298 áldozata közül 28 ausztrál, 193 pedig holland állampolgár volt.

Az EBESZ egyik képviselője szerdán azt mondta: még mindig vannak földi maradványok a maláj utasszállítóval történt katasztrófa helyszínén, amelyet előzőleg megvizsgáltak az európai szervezet szakértői. Michael Bociurkiw elmondta azt is, hogy az érintett területen jelenleg nem folynak mentési munkálatok.

Az amerikai hírszerzés: a szakadárok tévedésből lőhették le a gépet

Az amerikai hírszerzés névtelenül nyilatkozó illetékesei helyi idő szerint kedden tájékoztatták erről Washingtonban a sajtó képviselőit.

"A legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy tévedésből történt (a gép lelövése), és a rakéták rosszul kiképzett emberek indították" - mondta a hírszerzés egyik illetékese, és felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz gyártmányú Buk légvédelmi ütegek kezelése kellő tudást és gyakorlatot igényel.

Az amerikai hírszerzésnek nincs bizonyíték arra, hogy az orosz kormánynak közvetlenül köze lett volna a tragédiához. Mint mondták: valószínű, hogy a maláj gépet Buk (NATO kódja: SA-11) típusú rakétával lőtték le az Oroszország által támogatott szakadárok, és Moszkva a felfegyverzésükkel teremtette meg a feltételeket a gép megsemmisítéséhez.

Az amerikai hírszerzés elismerte, nem tudja, hogy a rakétát kilövő szakadárok Oroszországban kaptak-e kiképzést vagy orosz szakértők segédkeztek-e rakétaindításban, és a légvédelmi üteget kezelők neve sem ismert számára.

A washingtoni tájékoztatón azzal vádolták Oroszországot, hogy folytatja a szakadárok felfegyverzését, légvédelmi fegyvereket és harckocsikat szállít nekik. A hírszerzés összesítése szerint a szakadárok eddig egy tucat ukrán harci gépet lőttek le.

Röviddel az amerikai hírszerzés washingtoni tájékoztatója előtt az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége nyilvánosságra hozott egy műholdas térképet, amely a rakéta röppályáját ábrázolja. A diplomáciai külképviselet Facebook-oldalán látható térképen be van jelölve a rakéta becsapódásának és a gép lezuhanásának a helye is, továbbá a rakéta és a gép típusa is kiolvasható belőle. Az UNIAN hírügynökség azt írja, hogy a térképen láthatók is megerősítik azt a feltételezést, miszerint a maláj gépet Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le a szakadárok ellenőrzése alatt álló donyecki területről. Az Egyesült Államok kizárja azt a lehetőséget, hogy a tragédiát az ukrán hadsereg kötelékében lévő Buk-rakéták okozták volna.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata a múlt csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember – közöttük 193 holland állampolgár - életét vesztette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németország keleti részéből még mindig sokan vándorolnak el

Az elvándorlás ördögi körbe sodorja a keleti német tartományokat, hiszen a képzett fiatalok elköltözése rontja a versenyképességet. Tovább olvasom