Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Megengedhetik a katolikusoknak az óvszer használatát

Hosszú évtizedek dogmatikus tiltása után jövőre szigorú feltételekkel ugyan, de megengedné híveinek az óvszerhasználatot a katolikus egyház. Az új felfogás szerint az AIDS terjedésének megakadályozása az élet védelme, és mint ilyen, minden hívő kötelessége.
Megtette az első lépéseket az óvszerhasználat engedélyezésének irányába a Vatikán, írja a Guardian. A lap értesülései szerint Javier Lozano Barragán, a pápa egészségügyi hivatalát vezető mexikói érsek kétszáz oldalas jelentése szerint a házasságban élőknek engedélyezni kéne az óvszerhasználatot az AIDS terjedésének megelőzésére.

A Vatikán eddig szigorúan óvszerellenes volt, mivel az kizárja, hogy a szexuális együtlét a gyereknemzést szolgálja, azaz ebben az esetben csupán paráznaságról lenne szó. A reformerek véleménye szerint azonban, mivel a vírus nemi úton terjed, a védekezés hiánya is gyilkosság lehet.

"A vírus szexuális úton terjed, így amikor egy új élet születhet, egyben a halál is átadódhat. Ebben az esetben pedig már a Ne ölj parancsolata lép érvénybe" - nyilatkozta 2005-ben Georges Cottier érsek, XVI. Benedek személyi teológusa.

A Guardian szerint amúgy a határozottnak tűnő elzárkózás ellenére a Vatikán tulajdonképpen eddig is nyitva hagyta az óvszerhasználat kérdését. II. János Pál 1981-es nyilatkozatában például úgy fogalmazott, hogy "minden házastársi cselekedetnek nyitottnak kell lennie az életre". Ez a liberális értelmezés szerint az AIDS elleni védekezést is magában foglalja.

Hasonlóan nyitott a XVI. Benedek által még Joseph Ratzingerként, a hittani kongregáció - az egyházi dogmák felett őrködő testület - által 1987-ben kiadott Donum Vitae nyilatkozat is, ami az óvszerhasználatot csak homoszexuálisok és házasságon kívül élők esetében tiltotta, a házasokról nem beszélt.

A Guardian értesülései szerint az akár már jövő februárban, a Donum Vitae huszadik évfordulóján hatályba lépő új katolikus szabályozás szerint a házaspároknak engedélyeznék az óvszerhasználatot, ha valamelyikük AIDS-es.

A Vatikánt valószínűleg részben az egyházi tilalmat ért bírálatok késztették álláspontja megváltoztatására. II. János Pált az óvszerhasználat tiltása miatt tortával is megdobálták egyszer, más civil szervezetek meg egyenesen népirtással vádolták a katolikus egyházat. Az AIDS-problémáról a Guardian jelentése szerint az afrikában misszós tevékenységet folytató papok is első kézből származó értesülésekkel szolgálhattak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoros verseny várható a hollandiai parlamenti választásokon

A két legesélyesebb párt szoros versenye várható a szerdai hollandiai választásokon a legutolsó… Tovább olvasom