Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Megemlékezés az örmények lemészárlásának 95. évfordulóján

A török miniszterelnök szombaton üdvözölte, hogy Barack Obama amerikai elnök az 1915-17-es eseményekről (az örmények elleni tömeggyilkosságokról) szóló üzenetében kerülte a "népirtás" kifejezést.

Recep Tayyip Erdogan egyben elítélte a jereváni törökellenes demonstrációkat. "Obama elnök nyilatkozatában számításba vette Törökország érzékenységét" - idézte a török Anadolu hírügynökség a miniszterelnököt.

Az amerikai elnökök az örménymészárlás évfordulóján hagyományosan üzenetet fogalmaznak meg. Ankara március 4-én hazarendelte washingtoni nagykövetét, válaszul arra, hogy az amerikai képviselőház külügyi bizottsága határozatot fogadott el, felszólítva Obama elnököt, hogy minősítse népirtásnak 1,5 millió örmény "rendszeres és szándékos megsemmisítését".

A török nagykövet Ankara tiltakozása után április elején foglalta el újra a posztját. Erdogan másfelől elítélte az örmény fővárosban szombaton tartott utcai demonstrációkat, melyek során a török média szerint török zászlókat és török vezetők képeit égették el.

"Azok, akik Örményországban az utcákra tódultak, lábbal tiporták a nemzetközi morált" - mondta Erdogan, "szélsőségeseket" emlegetve.

"Az ilyen kezdeményezések csak arra jók, hogy kompromittálják a normalizálás folyamatát" - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrengés Indonéziában

Indonéziában 6,4-es erősségű földrengés volt szombaton a Maluku-szigetek (Molukkák) térségében. Tovább olvasom