Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Megelőző csapást mérhet az Egyesült Államok Iránra

Ha Irán és Észak-Korea továbbra is nukleáris fegyverek birtoklására törekszik, az Egyesült Államok vagy más ország egy nap arra fog kényszerülni, hogy megelőző műveletet vegyen fontolóra - mondta egy magas rangú amerikai kormányzati illetékes.
Ha Észak-Korea elutasítja, hogy lemondjon nukleáris programjáról és ha Irán nukleáris fegyverre tesz szert, az a régió más országait is arra indíthatja, hogy nukleáris fegyverzetre tegyenek szert - mondta a névtelenséghez ragaszkodó illetékes kedden újságíróknak.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal vádolják Iránt, hogy a polgári célú nukleáris program leple alatt atomfegyver birtoklására törekszik, és ezért ENSZ-szankciókat szorgalmaznak a perzsa állammal szemben. Irán visszautasítja a nyugati hatalmak gyanúját. Észak-Korea a múlt hónapban föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre, feltételezések szerint egy kisebb nukleáris fegyverrel.

"Nekünk az Egyesült Államoknak, és más olyan országoknak, amelyekre nézve ezek a fejlemények fenyegetőek lennének, el kell majd gondolkodnunk, hogyan válaszoljunk, és azt gondolom, szükségszerű, hogy elgondolkozzunk a megelőzés kérdésén". "Úgy vélem, elkerülhetetlen, hogy bármely amerikai kormányzat, nem csak ez a kormányzat, de a jövőbeliek is, megvizsgálja a megelőző stratégiákat".

George Bush amerikai elnök a diplomáciai megoldás elsőségét hangoztatja az iráni nukleáris kérdésben, de nem volt hajlandó kizárni egy katonai csapás lehetőségét.

Egyes elemzők szerint Izrael is fontolóra vehet egy csapást Iránnal szemben, ha fenyegetve érzi magát. Egy iráni illetékes korábban a hét folyamán azt mondta: Irán kész a gyors válaszra, ha Izrael megtámadja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárháborús helyzet miatt nem tud elutazni a mexikói elnök

A mexikói Képviselői Kamara megtagadta Vicente Fox elnöktől az engedélyt, hogy Ausztráliába és… Tovább olvasom