Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Megegyeztek Zimbabwéban

Zimbabwe - Megegyezett a hatalommegosztásról Zimbabwéban az országot 1980 óta irányító Robert Mugabe elnök és az ellenzék. A megállapodás részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A tárgyalások központi kérdése az volt, hogy mekkora hatalma legyen az államfőnek.
Morgan Tsvangirai, az ellenzéki Demokratikus Változásért Mozgalom (MDC) vezetője, és Robert Mugabe elnök elfogadta a megegyezést - közölte Thabo Mbeki dél-afrikai elnök. A megállapodás részleteit csak a dokumentum jövő hétfői, ünnepélyes aláírásakor hozzák nyilvánosságra. Tsvangirai korábban többször is kijelentette, hogy csak akkor lesz megállapodás, ha Mugabe elnöknek csupán ceremoniális szerep jut, és az igazi hatalom a kormányfői posztot tartó ellenzéki vezér kezében lesz.

Mugabe és Tsvangirai.
Mugabe és Tsvangirai.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár üdvözölte a megállapodás hírét, reményét fejezve ki, hogy az kikövezi az utat az ország felépüléséhez, és a békéhez. A brit külügyminisztérium szóvivője csak annyit közölt, hogy "közelről figyelik a helyzetet", és várják, hogy megtudják a megállapodás részleteit. Az elnökválasztás első fordulóját, márciusban az ellenzék jelöltje, Morgan Tsvangirai nyerte meg, de állítólag nem szerzett többet 50 százaléknál és ezért kellett második fordulót kiírni.

A június 27-i voksolás előtt egy héttel Tsvangirai visszalépett, mert - mint mondta - "az erőszak és megfélemlítés kialakult légkörében lehetetlen szabad és tisztességes választást tartani". Így végül az egyedüli jelölt, az 1980 óta az ország élén álló Robert Mugabe győzött.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ike Texasba készül

USA - Több százezer ember menekült el Houstonból és környékéről a péntek este a területre lecsapó… Tovább olvasom