Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Megbukott a szlovén kormány

Bizalmi szavazáson kedden megbukott a szlovén kormány. A szociáldemokrata Borut Pahor vezette testület távozására 51, maradására 36 képviselő szavazott.
Bizalmi szavazáson kedden megbukott a szlovén kormány. A szociáldemokrata Borut Pahor vezette testület távozására 51, maradására 36 képviselő szavazott.

A döntés miatt lehetséges, hogy decemberben előre hozott választásokat kell tartani, az elsőt Szlovéniában azóta, hogy az ország 1991-ben függetlenné vált. Az alig kétmilliós lakosú Szlovénia 2007-ben vezette be az eurót.

Az ország gazdasága a leggyorsabban nőtt az euróövezetben a recesszió előtt, de 2009-ben az erősen exportorientált gazdaság 8 százalékkal zsugorodott. Tavaly a hazai össztermék (GDP) 1,4 százalékkal nőtt. A szlovén kormány a múlt héten 1,5 százalékra fogta vissza a gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését az addigi 1,8 százalékról, a jövő évit pedig 2,6 százalékról 2,0 százalékra a bizonytalan hazai és világgazdasági környezet miatt.

A szlovén GDP 0,1 százalékkal nőtt a második, illetve az első negyedévben rendre az előző negyedévekhez képest. Éves szinten a gazdaságnövekedés az első negyedévben 2,1 százalék volt, ami a második negyedévben 1,0 százalékra lassult. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden ismertetett, félévente megjelenő Világgazdasági kilátások című előrejelzésében azzal számolt, hogy Szlovénia gazdasága az idén 1,9 százalékkal, jövőre 2 százalékkal nő.

A legutolsó augusztusi adat szerint a szlovén infláció éves szinten 0,9 százalék, havi összevetésben 0,3 százalék volt. Szlovéniában a munkanélküliség a várakozások szerint 8 százalék körüli marad 2013-ig. A második negyedévben a munkanélküliségi ráta 7,8 százalék volt. A szlovén gazdaság növekedésének a lassulását jelzi egyebek között az is, hogy éves összehasonlításban több mint negyedével csökkent az első félévben a szlovén bankok nyeresége: a pénzintézetek összesen elért 40,7 millió eurós adózott eredménye 35 százalékkal kevesebb a tavalyi első félévinél. A Szlovéniában működő 19 bankból 5 veszteséggel zárta az első hat hónapot.

Olvasóink írták

 • 7. kivagyokén 2011. szeptember 21. 14:42
  „A mienk is megbukott. Csak ezek nem ismerik be. A zembereknek már elegük van belőlük. csak ők kapaszkodnak a lassan már (MIATTUK) üres húsosfazékba”
 • 6. Madarász 2011. szeptember 21. 13:46
  „4. Támogatom!”
 • 5. urbaniastapista 2011. szeptember 21. 09:26
  „Hát igen, az ezer éves labanc uralom nem múlt el nyomtalanul: az egy működő ország, euróval, jó utakkal, még a kormányt is elzavarhatják, nagy baj nem lesz. Itt meg 400 év alatt nem sikerült a konok fejünkbe beleverni némi európát ....”
 • 4. BJ.MÓVÁR 2011. szeptember 21. 09:11
  „Ezért kell újra törvénybe foglalni a képviselők visszahívhatóságát ! Szemétség,hogy hazugságokkal megnyerik a választásokat utána,meg nem lehet semmit se tenni az ellen hogy garázdálkodjanak!!!! NÉPSZAVAZÁST AZ ÜGYBEN!”
 • 3. pappe 2011. szeptember 21. 08:51
  „Megbukott a szlovén kormány, pedig (idézem): "Tavaly a hazai össztermék (GDP) 1,4 százalékkal nőtt." Nos nálunk valszeg minden csökkent (a képviselők fizetésén kívül) és mégsem bukik meg a kormány. Na ez az érdekes ebben a történetben...”
 • 2. pozdorja 2011. szeptember 21. 08:51
  „Magyarországon soha egyetlen kormány sem bukhat meg, bármilyen hülyeséget csináljon, csak ha önként teszi. Volt már erre példa...”
 • 1. Madarász 2011. szeptember 21. 08:02
  „De kár, hogy nem a miénk! :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figylej rá, ha keletre mész! - Ukrajnában eltörölték a téli időszámítást

Az ukrán parlament kedden jogszabályt fogadott el, amely szerint Ukrajnában a jövőben megszűnik a… Tovább olvasom