Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Megbírságolták Oroszországot a melegfelvonulások akadályozásáért

Az Emberi Jogok Európai Bírósága bírságot szabott ki Oroszországra a melegek felvonulásainak többszöri megakadályozása miatt - közölték orosz tájékoztatási eszközök.


A strasbourgi testület csütörtökön napvilágot látott határozatában leszögezte: Oroszország megsértette a gyülekezéshez való jogot, és a szexuális orientáció alapján diszkriminált személyeket. Ezért 29 510 eurót kell fizetnie Nyikolaj Alekszejevnek, a melegek vezető aktivistájának részben kártérítésként, részben az eljárási költségek fedezésére.

Alekszejev lelkesen üdvözölte a strasbourgi döntést. Kijelentette, hogy ez súlyos csapás az oroszországi homofóbiára - a melegekkel szembeni gyűlöletre -, és reményét fejezte ki, hogy a csütörtökön beiktatott új moszkvai polgármester, Szergej Szobjanyin toleránsabb lesz a szexuális kisebbségekkel szemben.

Alekszejev blogjában leszögezte: az európai bíróság első ízben állapította meg, hogy Oroszországban megsértik a homoszexuálisok jogait. Alekszejev szerint a döntés kötelező érvényű Oroszországban, s nem csak Moszkvának, de a többi orosz város hatóságainak is engedélyezniük kell a melegek felvonulásait a továbbiakban. Végül megállapította: a melegek az első jogvédők Oroszországban, akik elérték jogaik elismerését.

A moszkvai hatóságok 2006 óta nem engedik megtartani a melegparádét, ezért a szervezők bírósághoz fordultak, majd az oroszországi jogi lehetőségek kimerítése után a strasbourgi bírósághoz nyújtottak be keresetet.

A bíróság indoklásában rámutatott: önmagában az a tény, hogy egy demonstráció kellemetlenségek kockázatával jár, nem elegendő a megmozdulás betiltásához. Emellett a testület megállapította, hogy a melegközösség törekvései nem részesültek tisztességes elbírálásban, noha az orosz alkotmány garantálja a gyülekezési jogot.

A melegparádéknak Jurij Luzskov, szeptemberben leváltott moszkvai polgármester esküdt ellensége volt, sátáninak nevezte az elképzelést és kijelentette, hogy az ilyesmi veszélyezteti a közerkölcsöket és a közegészséget. A meghirdetett, de nem engedélyezett akciókra érkezőket mindannyiszor szétkergették.

Luzskov távozása után az egyik moszkvai körzetben sok év után először engedélyeztek egy melegek szervezte tüntetést, de hangsúlyozták, hogy szó sincs parádéról. A megmozdulással az ellen tiltakoztak a résztvevők, hogy a svájci Swiss légitársaság gépére nem engedték felszállni Alekszejevet.

A strasbourgi testület döntése három hónap múlva lép életbe, amennyiben a felek egyike sem fellebbezi meg.

Olvasóink írták

 • 5. nagyfulesbagoly 2010. október 22. 18:16
  „SZÁSA
  -PUTYIN ELVTÁRS .MEGBIRSÁGOLTAK MINKET MERT NEM ENGEDTÜK A MELEGEKET FELVONULNI.MOST AKKOR FIZESSÜNK?
  PUTYIN
  -HÁT PERSZE SZÁSA.EZ EGYÉRTELMŰ.
  SZÁSA
  -MÉG VALAMI URAM?
  PUTYIN
  -KIFELÉ MENET KAPCSOLD LE VILLANYT.JA. ÉS ZÁRD EL A GÁZCSAPOT! AZ EU -BAN MOST UGY IS MELEG VAN, VAGY SOK MELEG,VAGY MITTUDOM ÉN. HOLNAP LEHET,HOGY AZ OLAJ IS MEGDERMED ITT A HIDEGBEN ,AZTÁN NEM FOLYIK KI A CSŐ VÉGÉN..........”
 • 4. vonLichthofen 2010. október 22. 14:32
  „A Magyarországi Rablók Gyilkosok Fémtolvajok Kábelégetők Dögevők Halálra Vert Öregasszonyt Erőszakolók és Tanárembert Lincselők Országos Szövetsége bevádolta Magyarországot az Europai Unio Bírósága előtt mert az igazságtalan magyar törvények elemeiben akadályozzák alapvető jogaikat a címben szereplő tevékenységek zavartalan űzésére.”
 • 3. Madarász 2010. október 22. 11:06
  „Nem beszélve róla, hogy ezek csak divatmajmok, mert beteg az agyuk, pszichés, narcisztikus magamutogatásban élik ki magukat.
  A barátaim között van meleg és eszébe sem jutna rószaszín ruciban rázni a fenekét a nyílt utcán, teljesen normálisan viselkedik.”
 • 2. csompi1 2010. október 22. 10:17
  „Miért van az, hogy a legtöbb EU-s bírósági döntés, határozat stb.irritál engem? Csak én vagyok így vele?
  A ruszkik meg butuskák, tanulhatnának az MSZP-től: -ha be akarsz tiltani egy rendezvényt, csak azt kell mondani, hogy szlovák terrorista veszély fenyeget, és késssssz....:-)”
 • 1. AntiFricc 2010. október 21. 20:45
  „Lassan buziké a fél világ, elképesztő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haitin több tucatnyi halálos áldozata van egy hasmenéses járványnak

A haiti egészségügyi hatóságok csütörtöki jelentése szerint a kolera egyik válfaja vezetett annak a… Tovább olvasom