Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

'Megálmodta' a titkos atomrobbantást

A brit kormány hiába próbált a legteljesebb titokban tartani egy 1974-es kísérleti atomrobbantást, miután egy szó szerint az álmát követő újságíró leleplezte az esetet- derült ki azokból az iratokból, amelyek titkosítása nemrég járt le, és amelyeket pénteken ismertetett a sajtó. Harold Wilson akkori kormányfő a cikk után kénytelen volt elismerni a robbantás tényét.
A szigetország kormánya 1974-ben döntött a Polaris rakétarendszer továbbfejlesztéséről, amelynek része volt egy, az Egyesült Államokban végrehajtott kísérleti atomrobbantás is. A Nevada állam sivatagában 1974 márciusában végrehajtott robbantásról a brit kormánynak mindössze négy tagja tudott: a kormányfő, a védelmi miniszter, a pénzügyminiszter és a külügyminiszter.

A szigorúan titkos program azonban nem maradt rejtve, miután a Daily Express című lap egyik újságírója cikket írt arról - egy álmából kiindulva. Legalábbis ezt írta a külügyminisztérium egyik magas rangú tagja a kormányfő irodájának elküldött feljegyzésében, az újság külpolitikai szerkesztőjére hivatkozva. A szerkesztő közölte, hogy a védelmi ügyekben nagynevű szakértőnek számító Chapman Pincher egy skóciai horgászkiránduláson vett részt, amikor egy "eleven álma" volt egy atomrobbantásról, amelyről úgy gondolta, hogy biztosan britek hajtották végre.

Horgásztársai megszállottnak nevezték Pinchert az álom miatt, akit viszont további három nap horgászás után sem hagyott nyugodni a dolog, és Londonba érkezése után elkezdett telefonálgatni a védelmi minisztériumban lévő barátainak az atomrobbantás után kérdezősködve.

Végül valakitől "eléggé kétértelmű választ" kapott, ez pedig meggyőzte arról, hogy jó úton halad, és megírta cikkét, ami attól eltekintve, hogy jövő időben írt a már végrehajtott robbantásról, lényegében teljesen pontos volt. Wilson kormányfő ezután kénytelen volt elismerni a robbantást, és az elkövetkező időben minden kísérletről időben beszámolt a kormány.

Az álomban érkezett információról szóló történetet úgy tűnik a külügyminisztérium munkatársa hihetőnek tartotta, bár többen úgy gondolták, hogy egy kényes forrást akart titokban tartani Pincher azzal, hogy álomra hivatkozva írt cikket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kéményben rekedt egy férfi Ausztráliában

Valószínűleg egy rosszul végrehajtott betörés áldozatává vált az a férfi, aki több mint tíz órán át… Tovább olvasom