Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Megalázó nyelvi teszt miatt mentegetőzik a légitársaság

Bocsánatkérésre kényszerült kedden egy ír légitársaság, miután nyelvi teszt kitöltésére kötelezett egy Írországban élő görög nőt.
Bocsánatkérésre kényszerült kedden egy ír légitársaság, miután nyelvi teszt kitöltésére kötelezett egy Írországban élő görög nőt útlevele és állampolgársága hitelességének bizonyítása céljából.

Az Aer Lingus társaság azt is közölte, hogy azonnali hatállyal véget vet a nyelvi tesztek alkalmazásának. A teszteket a társaság spanyolországi és portugáliai check-in pultjainál használta a hamis útlevelet használók kiszűrésére. Korábban a cég megtagadhatta a repülőgépre való felszállást azon utasainak, akik nem beszéltek folyékonyan az útlevelükben szereplő hazájuk nyelvén.

Az Aer Lingus eljárása azután kapott széles körű publicitást, hogy egy Írországban élő görög, Chryssa Dislis panaszt emelt a szerinte megalázó bánásmóddal szemben január elején. "Teljesen őrült helyzet volt. A biometrikus útlevelek korában hogyan akadályozhatják meg, hogy felszálljak egy repülőre, ha nem beszélek görögül" - mondta Dislis az AP hírügynökségnek.

A Barcelonából Corkba tartó nő megtagadta az angol és görög nyelvű tesztek kitöltését, amiért a társaság nem engedte felszállni a gépre, a brit útlevéllel utazó férjét és ír állampolgárságú lányukat pedig leszállították a repülőről. A feladatok a következők voltak: egy bekezdés felolvasása, a nála lévő összes készpénz bemutatása, egy létra és egy háromszög megrajzolása, négy számjegy hallás utáni megértése és úti céljának leírása.

A légitársaság szóvivője szerint a teszteket a brit határügynökségtől kapták 2011 elején. Az ügynökség akkor arra figyelmeztette az Aer Lingust, hogy egyre több illegális bevándorló próbál görög útlevél birtokában a szigetországba jutni, elsősorban Spanyolországon és Portugálián keresztül.

A szóvivő elmondása szerint a légitársaság beszüntette a tesztek alkalmazását, és bocsánatot kért Dislistől, akinek korábban 200 eurós kártérítést is felajánlottak.


Olvasóink írták

  • 1. AntiFricc 2012. március 13. 22:24
    „ÍRnak, de nem olvasnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb áldozatokat azonosítottak: 5 éves kislány is a Costa Concordia halottai között

Hét újabb áldozat személyazonosságát sikerült megállapítani a két hónappal ezelőtt felborult olasz… Tovább olvasom