Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Medvetámadások miatt kilőttek egy medvét Romániában

Kilőttek egy medvét vasárnapra virradó éjszaka a romániai Dambovita megyében, miután szombaton három embert ért medvetámadás a térségben és az egyik áldozat meghalt.
Szombaton egy szilvát szedő 71 éves férfit halálosan megsebesített egy medve a Bucsecs (Bucegi) hegységtől délre fekvő Pietrosita község területén. Néhány óra múlva a szomszédos Buciumeni községben egy teheneit legeltető 57 éves asszonyt ért medvetámadás - őt a fején és a nyakán sebesítette meg egy medve. A nehezen megközelíthető hegyoldalról csendőrök hozták le a sebesültet egy rögtönzött hordágyon, orvosai szerint nincs életveszélyben. A harmadik áldozat egy a térségen átutazó gépkocsivezető volt, akire egy parkolóban támadt rá a medve. Egyedül ment kórházba: a találkozást megúszta néhány karmolással a hátán.

Mivel a három támadás néhány kilométeres körzetben, egyetlen nap alatt történt, a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egyetlen, vélhetően veszett medve követte el mindegyiket. A veszettség gyanúja jogalapul szolgálhat a kilövési engedélyre, mivel egyébként a medve védett állat.

Szombat este a helyszínre utazott Rovana Plumb környezetvédelmi és erdészeti miniszter is, aki nem titkolta: azért is megrázta az eset, mert ő maga is Buciumeni-ben született és a sérült nő rokona. A miniszter közbenjárása nyomán éjszaka egy hőérzékelő kamerával felszerelt helikopter is segítette a vadállat keresését. Bár eredetileg csak kábító lövedék használatát és a medve áttelepítését engedélyezték, az állatot kilövő vadász éles töltényt használt és egyetlen lövéssel leterítette az állatot.

A 120 kilós hím medvét vasárnap délelőtt felboncolták a targovistei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági központban, de a hatóságok egyelőre nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy valóban azt a medvét lőtték-e ki, amely emberekre támadt és azt sem, hogy veszett volt-e.

Románia más térségeiben is egyre gyakoribbak a medvetámadások. A román szaktárca múlt héten a székelyföldi Homoród menti falvak lakóit rettegésben tartó medvék egyikének kilövésére is megadta a kilövési engedélyt.

A helyi sajtó szerint Homoródszentmárton és Homoródalmás községben idén 49 háziállatot - tehenet, juhot, kecskét, sertést - pusztítottak el, és három méhkaptárt dúltak fel a településekre bejáró medvék.

Májusban a székelyföldi Kászonaltíz egyik gazdaságában sebesített meg két pásztort egy medve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 éve tűnt el a lefejezett ukrán újságíró

Tizenkét évvel ezelőtt, 2000. szeptember 16-án tűnt el Georgij Gongadze ukrán újságíró, fej… Tovább olvasom