Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Medvegyev elnök megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját

Dmitrij Medvegyev orosz államfő vasárnap, a május 9-i Győzelem Napjának előestéjén megkoszorúzta Moszkvában az ismeretlen katona sírját, ahol örök láng ég a Kreml fala mellett lévő Sándor-kertben.

A II. világháborúban aratott győzelem 66. évfordulója alkalmából rendezett ceremónián részt vett Vlagyimir Putyin kormányfő és a kormány számos tagja. Ezt követően Medvegyev virágokat helyezett a Hős Városok Kreml falában lévő tábláinál. Az elnök az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői Központi Múzeumában megnyitott egy termet, ahol mostantól egy háborús relikviákból álló kompozíció keretében látható lesz az eredeti győzelmi zászló.

A kompozíció a közismert Katyusa rakéta-sorozatvető darabjaiból áll, továbbá az első győzelmi díszszemlén játszó katonazenekar néhány hangszeréből, Egy, a Reichstag falából kivágott, "Szinyev elért Berlinbe" feliratot viselő vakolatdarabból, a német fasisztáknak a Reichstag főbejáratát díszítő címeréből, és húszezer keresztből áll, amelyet a német katonáknak szántak, akiknek be kellett volna venni Moszkvát. A zászló 1945-ben került a múzeumba, egy ideig ki is volt állítva, később azonban az állagát őrző biztonságos körülmények közé helyezték. Újbóli kiállításáról 2007-ben döntöttek.

A múzeumban Medvegyev az ünnep előestéjén veteránokkal és a katonai-hazafias szervezetek képviselőivel találkozva kijelentette: ideje újjáéleszteni a katonai-hazafias nevelést, amely összeomlott a Szovjetunió széthullása után. Ehhez az elnök szerint új könyveket kell kiadni, a régi jó tankönyveket is újra meg kell jelentetni, új filmeket kell forgatni és új kiállításokat kell rendezni. Emellett - mint mondta - digitalizálni kell a háborúk anyagait, nem is csupán a második világháború, hanem a többi háború dokumentumait is.

"A hazánk hősies történelméről, és ezen belül a Nagy Honvédő Háborúról létező elképzelések némileg formálisak, sőt absztrakt jellegűek, pedig nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, hogyan is nézett ez ki a valóságban, megérinthessenek a kezükkel valamit, részt vehessenek hazafias hadijátékokban" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy az oroszországi történelem értékelésében mellőzni kell bármiféle kampányjelleget, egyebek között a történelem szereplőivel kapcsolatban is. "Tudomásul kell venni, hogy sokféle személyiség szerepelt a történelemben, és az értékelés eltérő lehet, de feltétlenül mellőzni kell a kampányokat" - jelentette ki. Medvegyev a küszöbön álló ünnep alkalmából köszöntötte a Független Államok Közösségének (FÁK), valamint Abházia, Dél-Oszétia és Grúzia államfőit és népeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódnak a harcok a dél-afganisztáni Kandahárban

Folytatódtak az előző nap kitört harcok vasárnap a dél-afganisztáni Kandahár városában, ahol a… Tovább olvasom