Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Médiatörvény: Paul Lendvai szerint jön az állami cenzúra

Az Európai Uniónak a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos reakcióit elemzi Paul Lendvai a Der Standard csütörtöki számában megjelent kommentárjában.

A liberális osztrák napilapban rendszeresen publikáló vezető ausztriai publicista emlékeztet: nem először fordul elő a történelemben, hogy Magyarország az európai politika tesztjének terepe lett. Így volt ez az 1956-os forradalom véres leverése után, amikor a magyarok hathatós támogatás helyett csak vigasztaló biztatásokat és segélycsomagokat kaptak a Nyugattól, majd pedig az 1989-es rendszerváltás és kockázatos határnyitás után, amikor az első szabadon választott kormány idején kellett eltemetniük a milliárdos nyugati hitelekkel kapcsolatos túlzott reményeiket. Ma, a balliberális tábornak az idei parlamenti és önkormányzati választásokon elszenvedett megsemmisítő veresége után sok újságíró és értelmiségi reményeit ismét a Nyugatba, pontosabban az EU-ba veti - írja. Konkrétan a nemrég elfogadott médiatörvény nemzetközileg élesen elítélt rendelkezéseiről van szó, amelyek általános felfogás szerint kitárják az ajtót az állami és az öncenzúra előtt.

Éppen Ausztria 2000. évi példája mutatja, hogy a retorikai, végeredményben "fogatlan" szankciók Magyarország ellen kontraproduktívak lennének, sőt akár nevetségesnek is bizonyulnának, miután Herman Van Rompuy, az EU Tanácsának elnöke - éppen a médiatörvény parlamenti elfogadásának napján Budapesten - a magyar miniszterelnökkel való "kiváló együttműködést" dicsérte. Orbán a külföldi kritikára válaszul kijelentette: "esze ágában sincs megváltoztatni a médiatörvényt". A "magyarországi erős ember" túlságosan jól ismeri a képmutató brüsszeli vezetőket, akik kevés kivétellel nem az értékek, hanem csakis és kizárólag az államcsődök és az euró sorsa miatt aggódnak - állapítja meg Lendvai.

A publicista a Süddeutsche Zeitung című német liberális napilapban, ugyancsak csütörtökön megjelent terjedelmes interjúban elemezte az Orbán-kormány politikáját és a magyar EU-elnökség kilátásait. Egyebek között kijelentette, hogy Orbán még az ellenzéki időkben, gazdag magyar nagyvállalkozók segítségével ügyesen jobboldali médiabirodalmat épített ki, és így egyértelmű jobboldali és szélsőjobboldali médiahegemónia alakult ki Magyarországon. Ez szerinte érvényes a nyomtatott sajtóra, a rádiókra és televíziókra egyaránt. Csupán egyetlen terület maradt, amelyet a jobboldal még nem ellenőriz: a blogok és internetes fórumok. Lendvai szerint a magyar lapok nem tájékoztatnak részletesen a médiatörvényre vonatkozó külföldi bírálatokról, csupán összefüggéseikből kiragadott véleményeket közölnek, és összeesküvést emlegetnek. Szélsőjobboldali körök a cionistákat, mások a nemzetközi bankokat teszik felelőssé. A sajtó az ellenvéleményeket figyelmen kívül hagyja, és így sok magyar olvasónak sejtelme sincs arról, hogy a médiatörvényt külföldön elítélik. Nagy kár - véli Lendvai -, hogy nincs már olyan, az egykori Szabad Európa Rádióhoz és az Amerika Hangjához hasonló, magyarul beszélő adó, amely a magyar közönséget a külvilág eseményeiről és a Magyarországról szóló külföldi sajtóbeszámolókról tájékoztatná.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Sagittarius 2010. december 31. 15:20
  „27. meir 2010.12.31. 14:16

  Különben sem értem, ez a lendvaigyerek miért velünk foglalkozik ekkora erővel. Ajánlanám neki további vizsgálatra Trianon-t, a Benes dekrétumot, a Szlovák állampolgársági törvényt, az izraeli nagyfalat! -vagy ez már nagy falat??”
 • 28. Sagittarius 2010. december 31. 15:11
  „27. meir 2010.12.31. 14:16

  A Navaho indiánok törzsfőinek egyesületét, az eszkimó fókavadászok közösségét, a szaudi nomád tevepásztorok szakszervezetét kihagytad! Bár, nekik is közel annyisemmi közük van a Magyar belügyekhez, mint neked, vagy az általad felsoroltaknak!
  Beszéljünk inkább a Szlovák kettősállampolgársági törvényről, vagy az izraeli nagyfalról!”
 • 27. meir 2010. december 31. 14:16
  „Nem csak Paul Lendvai szerint!!
  az Amerikai Jobboldali sajto organumok es Konzervativ organumok szerint is!!
  Sot a Liberalisnak nem nevezheto Angol The Times szerint is!”
 • 26. Sagittarius 2010. december 31. 11:06
  „25. Pofátlan 2010.12.31. 09:19
  "A Fidesznek abban igaza van, hogy meg kell szüntetni a liberális, szocialista értékrendet közvetítő újságok nyomasztó fölényét."

  Már éppen ideje!! AMEN”
 • 25. Pofátlan 2010. december 31. 09:19
  „Még mindig jobb, mintha Paul Lendvai jönne!
  A nyolc éves szocialista rezsim alatt nem féltette a magyar sajtót cenzúrától ez a nem tudom milyen nemzetiségű ember.
  Magyar biztos nem, mert mindent utál ami magyar. Bécsből biztos jobban lássa a magyar helyzetet, mint mi Magyarországon.
  A Fidesznek abban igaza van, hogy meg kell szüntetni a liberális, szocialista értékrendet közvetítő újságok nyomasztó fölényét.”
 • 24. fertei 2010. december 30. 22:10
  „Jaj,de kis intelligens a megszólítás !”
 • 23. poorman 2010. december 30. 21:14
  „<moderálva>
  Jelentkezzen az aki a ´80-as évek elején látta és hallgatta az ORF1-en a Paul Lendvai vezette beszélgetéseket és értette is, hogy abban miről is volt szó!”
 • 22. Sagittarius 2010. december 30. 21:11
  „19. Túrabakancs 2010.12.30. 18:04
  "Írtam előzőleg: vész esetén a Jobbikos szavazók nagy része is átszavaz a Fideszre, csak a szoclib kormány ne jöjjön vissza soha többé!"

  A világért sem szeretnék tippeket adni a későbbiekre az ajlas szoclibeknek, ezért aki nem velejéig jobboldali, az ne olvassa el a következő mondatom! :-O
  Ahogy írtad, az lenne az ideális hozzáállás (persze mindkét részről Fidesz & Jobbik) csak sajnos ahogy magunkat (Magyar nép) ismerem, ez totális lehetetlen! -SAJNOS!”
 • 21. fertei 2010. december 30. 20:39
  „Hát ez az a kollaboráns.
  Nem az a lényeg mit mondanak,hanem hogy ki mondja.”
 • 20. turelem 2010. december 30. 19:59
  „Ki ez a Paul Lendvai? Olyan fontos ez az alak? Nem ez írogatott jelentéseket?”
 • 19. Túrabakancs 2010. december 30. 18:04
  „Sagittarius! /14/
  Teljesen egyetértek veled!!! Arról van szó, hogy a pénzügyi lobbi prominens képviselői
  most bosszút akarnak állni a gazdaságunkon amiatt, mert az Orbán kormány onnan mer
  elvenni pénzt, ahol előzőleg lecsapódott az. Mivel ők erősek, emiatt sajnos néha hatásosan
  tudják érvényesíteni az erejüket. Viszont nem szabad hagyni magunkat megzsarolni és fenyegetni,
  mert akkor soha nem lesz vége ennek a vadkapitalista szemléletnek. Magyarország volt az az
  ország Európában, ahol a legnagyobb "rablást" hatották végre! Az a nagy baj, hogy az ostoba
  balos szavazók a leminősítéseket az Orbán kabinet hibáinak titulálják, miközben nem látják, hogy
  ez egy bosszú az előzőekben már említett köröktől. Úgy gondolkodnak, hogy ha rosszabb az országnak,
  akkor az nekik jó, mindenáron a sűllyesztőben szeretnék látni a jobboldali kormányunkat. Írtam előzőleg:
  vész esetén a Jobbikos szavazók nagy része is átszavaz a Fideszre, csak a szoclib kormány ne jöjjön vissza
  soha többé!”
 • 18. amalfi 2010. december 30. 17:17
  „17! Nagyon jó! :-) Illetve nem, de nevetni még tudunk.”
 • 17. elemér 2010. december 30. 17:05
  „Ilyen lessz a társalgás, egyik szomszéd mondja a másiknak:
  - A kutyád egész éjjel megállás nélkül ugatott. Ugye tudod, hogy ez rossz jel, mert korai halált jelent.
  - Valóban? Nem is ismertem ezt a babonát. Vajon kinek a halálát jelentheti?
  - A kutyádét, ha még ma éjjel is ugatni fog!”
 • 16. amalfi 2010. december 30. 16:34
  „Hát akkor most még, amíg lehet.
  Tök unalmas lesz az életetek ezután, nem tudtok kivel vitatkozni, nem tudtok kinek hülyeségeket beszélni. Csak azt ne higgyétek, büntetlenül tehettek bármit.”
 • 15. Sagittarius 2010. december 30. 16:09
  „13. Hedon 2010.12.30. 15:59
  "Jöhet a komcsi visítás, vonyítás, jajveszékelés és rettegés. Zene füleimnek!"

  Ahogy mondja!! :-)))))))))))”
 • 14. Sagittarius 2010. december 30. 16:05
  „9. galamblelkü 2010.12.30. 15:33
  "Nem hiszem,hogy értünk magyarokért aggodnak."

  Ez itt a lényeg!! Xarnak ezek Magyarországra, a Magyar népre! Egyetlen dolog miatt jajjvékol mindenki mostanában a kormány ellen, mert a pénzszivattyújuk kinyíródott! Most aztán minden, és bármi aljas módon próbálnak bosszút állni rajtunk! Az sem zavarja őket, hogy közben népellenes, államellenes, hazaáruló, és demokráciaellenes tevékenységet folytatnak. A valuták árfolyama is tudatos áldástalan tevékenységük eredménye! Megérdemelnének egy Nemzetközi elfogatóparancsot, valami csinált ügy miatt, akár a Wiki Leaks tulajdonosa! <moderálva>”
 • 13. Hedon 2010. december 30. 15:59
  „Schmitt Pál köztársasági Elnök ma délután aláírta a médiatörvényt!

  Jöhet a komcsi visítás, vonyítás, jajveszékelés és rettegés.
  Zene füleimnek!”
 • 12. elemér 2010. december 30. 15:55
  „"Nagy kár - véli Lendvai -, hogy nincs már olyan, az egykori Szabad Európa Rádióhoz és az Amerika Hangjához hasonló, magyarul beszélő adó, amely a magyar közönséget a külvilág eseményeiről és a Magyarországról szóló külföldi sajtóbeszámolókról tájékoztatná."

  Ezért vagyok én itt, besegittek. Ez a media micsoda Mo.-n egy oltári butaság. Igy értékelik ezt a nagyvilágban ahol tapasztalatokkal rendelkeznek.”
 • 11. Sagittarius 2010. december 30. 15:55
  „A liberális osztrák napilap, valamint ez a Lendvai gyerek is becsókolhat Viktornak, és a 2/3-nak is!
  Ennyit az egészről!”
 • 10. Szabra 2010. december 30. 15:33
  „Az a gond kedves annabon, hogy a hiteles újságírókat még a ´"szocialistá"-nak mondott Kádár korszakban a cenzúra olyan jeles képviselői, mint pl.: Lendvai Ildikó - bezárták, eltiltották, fenyegették, olyan besúgókkal figyeltették, mint Paul Lendvai, és akik még véletlenül élnének közülük, olyan félelemben élnek, hogy nem publikációtól, de még rokoni levélváltástól is rettegnek, míg a múlt rendszer prominens maradványai ma is meghatározó pozíciókat töltenek be .Ugy-e nem kell bemutatni őket......”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a nyugdíjfinanszírozás Ausztriában

A 2009-es 96,8 százalékról 2010-ben 90,9 százalékra csökkent a kifizetett nyugdíjak fedezete… Tovább olvasom