Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Médiatörvény: ismét a Washington Postban

A magyar belpolitikai fejleményekkel, elsősorban a médiatörvénnyel foglalkozik keddi, A demokrácia veszélyeztetése Magyarországon című cikkében a The Washington Post.
 
A tekintélyes amerikai napilap írásának szerzője Anne Applebaum amerikai történész, újságíró, Kelet-Európa-szakértő, Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter felesége, akit - mint cikkében maga is megemlíti - két hete a budapesti Terror Háza Múzeum és a Mol Nyrt. közös Petőfi díjával tüntettek ki a szovjet Gulag-táborok és a kelet- és közép-európai kommunizmus történetének kutatásáért.

Applebaum Fehéroroszországot és Magyarországot összevetve megállapítja, hogy míg az előbbiben egyáltalán nem történt meg a kommunizmusból a demokráciába való átmenet, addig Magyarország a NATO és az Európai Unió teljes jogú tagja, működő politikai pártokkal és húszéves múltra visszatekintő szabad választásokkal. A kommunizmusból a demokráciába való átmenet Magyarországon egyértelműen sikeres volt - írja.

Az elmúlt néhány hónapban azonban - folytatódik a cikk - Magyarország arról adott példát Európának, hogy milyen törékeny dolog a demokrácia - még ott is, ahol működik. Miközben Fehéroroszországot olyan vezetővel verte meg a sors, aki nem elég népszerű ahhoz, hogy erőszak nélkül hatalmon maradjon, Magyarországnak olyan vezetője van, aki túlságosan népszerű - vagy túlságosan nagy a többsége -, és aki képes megváltoztatni országa törvényeit és alkotmányát, hogy hatalmon maradhasson mindenféle erőszak nélkül.

Az elmúlt nyolc évben - írja - Magyarországot az egyik legalkalmatlanabb európai kormány irányította. A magyar szocialisták feltornászták az államadósságot, elmulasztották a reformokat, és külföldi bankszámlákra síbolták az ország pénzét. A szerző felidézi az őszödi beszédet, az azt követő budapesti zavargásokat és a szocialisták megsemmisítő választási vereségét. De - folytatja - a győzelem nem volt elegendő Orbánnak, aki ellenzéki éveit arra használta, hogy előkészítse a revansot az őt nem támogató újságírók, a rá nem szavazó választók, minden "korrupt és alkalmatlan" ellenfele ellen. Hivatalba lépése óta kinevezett egy testületet az új alkotmány kidolgozására, megfosztotta a költségvetési tanácsot ellenőrzési jogától, és megkurtította az alkotmánybíróság jogköreit.

Legutóbb törvénycsomagot fogadtatott el a média irányításáról. A Médiatanács kizárólag fideszes kinevezettekből áll, akik 1 millió dollárig terjedő bírságot szabhatnak ki a "kiegyensúlyozatlan" tudósításokra, és a testület feladatául kapta "az emberi méltóság" védelmét is, "bármit is jelentsen ez".

A törvény - célja szerint - nem csupán a magyar médiát fogja ellenőrizni, hanem a magyarok számára az interneten vagy bárhol másutt elérhető minden médiát, ami lehetetlen feladat, hatalmas megfigyelő és ellenőrző rendszer létrehozását feltételezi. Ezenkívül korlátot szabtak a bűnügyekkel összefüggő tudósításokra, amelyek terjedelme nem haladhatja meg az adásidő 20 százalékát, jóllehet a törvény nem definiálja, hogy mit kell érteni "bűnügyek" alatt, s hogy ebbe például a kormányzati korrupció is beleértendő-e.

Megemlíti, hogy a Fidesz támogatói "nagyon utálják", ha a liberálisok "lefasisztázzák" őket. Az amerikai újságírónő véleménye szerint sem a "fasizmus" a probléma ezzel a kormánnyal, hanem az, hogy határtalanul lenézi a "liberális elitet" és a "fősodratú médiát". Ez nem magyar sajátosság, sok amerikai politikus is szívesen megbüntetné a "kiegyensúlyozatlan" újságírókat, akik nem tisztelik az "emberi méltóságot" - jegyzi meg.

"Az a hajlam, hogy ellenőrizzék, mit hallhatnak és mit írhatnak az emberek, a világnak ezen a táján a régi baloldalban, s nem az új jobboldalban gyökerezik. Egy barátom, akit a minap a Magyar Rádióban felfüggesztettek állásából a médiatörvény bírálata miatt, azt mondta, hogy egy közelmúltbeli szerkesztőségi értekezlet légköre olyan volt, mintha +az ötvenes évekbe mentünk volna vissza+. Azzal a különbséggel, hogy mulatságos volt, nem félelmetes, s hogy utána senkit sem kínoztak meg" - fejeződik be az amerikai lap cikke.

Olvasóink írták

 • 9. CsabaKiraly 2010. december 29. 09:29
  „Dirac, persze HA zsido vagy :-)”
 • 8. meir 2010. december 29. 07:38
  „hat igen!!
  a Washington Post nem igen allithato be mint egy baloldali sajto organum!!
  nehez lesz kifogast talalni ezuttal!!
  marad a,; jo oreg zsidozas!”
 • 7. gjozsi88 2010. december 28. 15:30
  „Csetneky!

  "elmúlasztották a reformokat"

  De ugye ebben bennt van a Fidesz is?
  Talán emlékszel, hogy 2006 után pont a reformokat nem engedtétek megcsinálni, pedig az öszödi beszédnek ez volt az igénye.....!”
 • 6. annobon 2010. december 28. 15:17
  „5-höz: "mindenki a saját háza táján sepregessen" Nos az Amerikai Egyesült Államok jelenleg a világ veztő szuperhatalma. Neki nem mondhatja senki, hogy hol sepregessen. Ő a világ csendőre szerepben tetszeleg már a koreai háború óta. Ezen meg egyelőre nemigen lehet változtatni, pláne nem egy Magyarország kaliberű államnak, akiről 10 amerikaiból 8 azt hiszi, hogy Dél-Amerikában van. A jól értesültek még sorolják is: Paraguay, Uruguay, Hungary...”
 • 5. Túrabakancs 2010. december 28. 15:05
  „Érdekes hogy a külföldi lapok mindig a hatalmon maradást emelik ki mint tényezőt
  a médiatörvénnyel kapcsolatban, az fel sem merül bennük, hogy valójában ez a
  kormány valójában jót akar a népének, még ha ez néha döcögősen is megy, valamint
  érdekeket sérthet. Persze az ellentétes oldal szavazói biztosan máshogy értékelik
  a Fidesz lépéseit. Az amerikaiak inkább foglalkozzanak az iraki bevonulásukkal anno,
  az afganisztáni háborúval, a guantanamoi haláltáborukkal, és még sorolhatnám reggelig.
  Szóval mindenki a saját háza táján sepregessen, és ha ez rendben van, majd csak
  akkor lesz joguk más szuverén ország belügyeibe való bevatakozáshoz. Pár hétig
  még téma lesz ez az egész, aztán elül a felháborodásuk.”
 • 4. Csetneky 2010. december 28. 14:51
  „"Az elmúlt nyolc évben - írja - Magyarországot az egyik legalkalmatlanabb európai kormány irányította. A magyar szocialisták feltornászták az államadósságot, elmulasztották a reformokat, és külföldi bankszámlákra síbolták az ország pénzét. "

  Ez a lényeg.

  Egyébként meg az utolsó bekezdésben említett haver, aki már az ötvenes években - mondjuk 1955-ben - szerkesztőségi értekezletekre járt, nem lehet mai gyerek. Azóta ugyebár eltelt 55 év és nyilván ő is volt azért legalább 25, ha annyira jó elvtársként tartották számon, hogy részt vehetett a szerkesztőségi értekezleten. Akkor ugye ma 80 éves, és még mindig aktív. Ez ám az életpálya!

  Persze, az is lehet, hogy az illető haver 1955-ben még nem is élt. Akkor viszont milyen alapon beszél az akkori hangulatról? Olvasta a hangulatjelentésben? :)”
 • 3. Jandex 2010. december 28. 14:11
  „Végre egy "tisztánlátó" Aki újságot ír és nem "népbutít" !”
 • 2. Dirac 2010. december 28. 13:25
  „A sok szemét közül talán ez az egyetlen írás, amire azt lehet mondani, hogy valóban független nyilatkozat volt.”
 • 1. annobon 2010. december 28. 13:05
  „"a hajlam, hogy ellenőrizzék, mit hallhatnak és mit írhatnak az emberek, a világnak ezen a táján a régi baloldalban, s nem az új jobboldalban gyökerezik" Erre mondom, hogy narancskommunizmus. Lehet pár évtized múlva majd a tankönyvekben is így emlegetik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar túrázókat mentettek meg a fagyhaláltól Ausztriában

Öt hótalpas túrázó tévedt el hétfő este a Bécshez közeli Rax csúcs közelében. Órákat fagyoskodtak a… Tovább olvasom