Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Médiatörvény - Tagesspiegel-cikk Magyarországról

A magyar EU-elnökséggel és a médiatörvénnyel foglalkozik hétfői számának vezércikkében a német főváros tekintélyes liberális újságja, a Der Tagesspiegel.

Hermann Rudolph, a lap szerkesztőbizottságának tagja megállapítja: az Európai Unió soros elnöksége előrelendítheti bizonyos kérdések megoldását. Magyarország például kiemelten kíván foglalkozni a roma kérdéssel és a Duna-térség stratégiájával. Az elnökség azonban jelentősen hozzájárulhat a közösségről kialakult képhez. Ezáltal pedig Magyarország mint európai tényező kerül a látómezőbe, ami rendjén is van.
"Az új médiatörvény ugyanis csak a legutolsó lépése annak az európai demokráciával szembeni kihívásnak, amely 2010 tavasza óta a Kárpát-medencei országban kirajzolódik - folytatódik a cikk. - Orbán Viktor miniszterelnök váratlan döntésekkel és szokatlan szigorúsággal arra használta ki az akkor megszerzett kétharmados többséget, hogy felszámolja és aláássa a demokratikus ellenőrzés mechanizmusait. Nem kétséges, hogy alapos munkát végez. Viszont a polgároknak arra a többségére támaszkodhat, amely erős emberre és nemzeti hozzáállásra vágyik. Azt is látni kell persze, hogy Orbánnak ég a lába alatt a talaj. Annak érdekében ugyanis, hogy az országot kivezesse az adósságcsapdából, kalandos, inkább íbalosí dirigista intézkedésekhez folyamodott. Ez problémákat okozhat neki: nemrég egy sor beruházó frontot nyitott ellene."
Rudolph a továbbiakban idézi a Pester Lloyd szerzőjét, aki "konzervatív forradalomként" jellemezte Orbán stratégiáját. A Der Tagesspiegel cikkírója szerint "ennek a fogalomnak Európában, főleg Németországban, fatális kicsengése van. A két világháború közötti időszak tekintélyelvű politikájára utal, amikor Európában összefogtak a demokráciát aláásó erők, míg végül az a szélsőségesek karmaiba került. A tegnap Európája nem a ma Európája. Ám egy ilyen politika láttán Európa nem maradhat közömbös" - vélte a berlini újság cikkírója.
Mit tehet hát Európa? A szankciók, amennyiben egyáltalán lehetségesek, hosszadalmasak, és aligha vezetnek célra. "Orbán diadalmenetének körülményei is arra utalnak, hogy kihívást jelentenének a nemzeti dacnak. Az Európai Bizottságnak persze meg kell vizsgálnia, mennyiben sérti az európai jogot Orbán rabiátus gazdaság- és pénzügyi politikája. Segítséget csak az jelenthet, ha az európaiak reagálnak a Magyarország által választott különútra. Most kell megmutatkoznia, hogy létezik-e olyan európai nyilvánosság, amely méltó erre a névre. Magyarországnak pedig, amely évszázadokon át fontos része volt a földrész történelmének, meg kell mutatnia, hogy joggal tartozik az Európai Közösséghez" - zárta írását a berlini Der Tagesspiegel.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. Sagittarius 2011. január 05. 12:33
  „57. RickCartman 2011.01.05. 00:20
  "Sosem vétek helyesírási hibát."

  Sohase mond hogy soha!! Tudod van aki szövegszerkesztővel is csak annyira tud helyes lenni mint Te, és van aki direktben írva is jobb nálad!

  Akkor sorolom, ne hogy azt gondold, hogy igazad van!

  "...hozzászóló, ,mint..." Melyik nyelv az ahol 2 vesszőt alkalmaznak egymás után??
  "...embernek.Ha közjogi..." Pont után szóközt illik beiktatni, hogy némileg értelmesebb legyen a mondandó!
  "...béjbi. a helyesírás alap.Érted..." Mi akar ez a paszmat lenni??
  "...Tényeket írtam.Sosem..." Ahogy mondod!
  "...off.Iskolában..." Brrrrrrr
  "...döntöm el.Csakis én.Világos..." Súlyosssssss...

  Részvétem, az iskoládnak, a tanárodnak, és a kedves családodnak! -ha van ez utóbbi!”
 • 57. RickCartman 2011. január 05. 00:20
  „56. hozzászólás Sagittarius 2011.01.04. 23:59
  Na, megmondóember, hát szeva, béjbi. a helyesírás alap.Érted? Főleg annak, aki "magyarkodik".
  Nyálat nem én verek.Tényeket írtam.Sosem vétek helyesírási hibát. (Ahogy imádott Vezéred sem hazudik.)
  A nyelvészkedés csak a primitíveknek off.Iskolában tanítanak helyesírást, talán oda kellett volna figyelni, mielőtt kuruckodásba kezd valaki.
  Hogy mikor maradok csendben, azt én döntöm el.Csakis én.Világos beszéd, ugye?”
 • 56. Sagittarius 2011. január 04. 23:59
  „55. RickCartman 2011.01.04. 23:14

  Ahogy már leírtam: mikor elfogynak szoclib oldalon az érvek, akkor jön a nyelvészkedés, aztán az vulgáris reagálás, majd a rasszistázás vagy antiszemitázás! Ezt bizonyítottad!

  Másrészt általában aki veri a nyálát a helyesírás miatt az szokott azonnal maga is hibába esni! Ezt is bizonyítottad!

  Harmadrészt, ez nem nyelvi oldal, így itt a nyelvészkedés kapásból topic OFF-olásnak minősül!! Ha nem tudsz önálló gondolatokkal előrukkolni adott témában, maradj inkább csendben!”
 • 55. RickCartman 2011. január 04. 23:14
  „52. hozzászólás Winternight 2011.01.04. 21:45
  Értem...akinek más a véleménye, mint a Kedves Vezetőnek és bandájának, az egyből magyarellenes, ugye?
  Akkor 2,7 milliónyi szavazóján kívül (ezek szerint) az ország többi lakosa (sőt, a világon mindenki más is) magyarellenes, ugye? Összeesküvés!!! Ráadásul szerinted még a Facebook is "baloldali fórum"...hát, tudod kedves, ez a megjegyzésed önmagát kommentálja...

  54. hozzászólás Sagittarius 2011.01.04. 22:20
  Aki a magyar helyesírást nem tudja, ne nevezze magát magyar embernek.Ha közjogi celeb-elnök, akkor sem, ha egyszerű kétkezi kisalfold.hu hozzászóló, ,mint kiskegyed, akkor sem.”
 • 54. Sagittarius 2011. január 04. 22:20
  „A Szlovákok pillanatok alatt létrehoztak egy állampolgárságtól megfosztó törvényt minden demokratikus elvet sárbataposva, nekünk miért ne lenne jogunk mondjuk az új alkotmányba bebiggyeszteni, hogy aki a Magyar Népet, vagy Magyar országot gyalázza, rágalmazza, rossz hírét költi aljas indokból, azonnal megfosztatik Magyar állampolgárságától! Punktum!”
 • 53. Sagittarius 2011. január 04. 22:14
  „Remélem már fogalmazzák Viktorék azt a törvényt, ami egy tollvonással megfosztja Magyar állampolgárságától azokat akik Magyarországot, vagy a Magyar Népet mocskolják, rágalmazzák, és úszító, gyalázkodó híreket terjesztenek!! Az ilyen emberek úgy sem tartják magukat Magyarnak, minek nekik a Magyar állampolgárság. Éppen olyan rövid tollvonással meg kell fosztani őket úgy is gyűlölt államuk polgárjogától, mint amilyen tollvonással a rágalmakat világra hozták! Nem kell cicózni, perelni, vagy fenyegetni őket, egy tollvonással azonnal megfosztani, és "persona non grata"-vá nyilvánítani, osz jónapot!”
 • 52. Winternight 2011. január 04. 21:45
  „Cartman! A különféle baloldali fórumokon, többek közt a Facebook több oldalán is szavazásra biztatták az olvasókat. A 61% magyarellenes szavazó nem a német olvasók közül került ki, hanem a magyarországi ellendrukkerek szavaztak saját hazájuk ellen.
  Az internetes szavazásokat eleve nem szokás komolyan venni, azokból semmiféle következtetést levonni nem lehet.”
 • 51. háté 2011. január 04. 21:22
  „40. hozzászólásWinternight
  Magyarázhatod ahogy akarod!--pornó, kimondottan izgatás céljából!
  A pornográfia olyan irodalmi művet, képet vagy filmet jelöl, melyben --mezítelenséget--vagy közösülést ábrázolnak --nemi izgalom---elérése céljából.”
 • 50. RickCartman 2011. január 04. 21:13
  „és a Die Welt is, a legtekintélyesebb KONZERVATÍV sajtótermék (nem Blikk, és nem Napi Ász, hanem befolyásos üzletemberek által olvasott cikkekkel, kiváló újságíróktól)...meg lehet nézni, internetes szavazásukon a válaszolók 61%-a (!) vélte úgy, hogy Magyarország nem méltó az EU tagságra (nem az elnökségre!).Hát ilyeneket ért el a félbevágott Pusztai Putyin alig 8 hónap alatt, hurrá!!!
  Ezt miért nem mondják be a legnézettebb édes nép- nemzeti, közszolgálati híradókban?”
 • 49. load 2011. január 04. 20:45
  „47. drKotász
  "a BBC a kormány ellenőrzése alatt áll."
  Mondd, utána nézel te egyáltalán valaminek, mielőtt leírod?
  A kormányellenőrzés alatt álló BBC nagyon jól hangzik, de köszönő viszonyban sincs a valósággal.
  A BBC-ben semmilyen hírügynökségi munka nem folyik.
  Az egyes csatornák szerkesztőségei (BBC One, BBC Two, BBC World Service, a BBC Radio és internetes portáljai) egymástól függetlenül működnek és független hírügynökségek anyagait veszik át.
  A BBC nem csak a kormánytól, de még a parlamenttől is független.
  A parlamentnek 10 évente egyszer van lehetősége dönteni a közszolgálati média ügyében akkor, amikor elfogadja a Királyi Chartát.
  A Royal Charter-t három évi előkészítő munka,társadalmi vita után egy független testület alakítja ki, és 10 évig változtatás nélkül érvényes.
  Ez határozza meg Angliában a közszolgálatisággal kapcsolatos társadalmi elvárásokat, amihez a kormánynak semmi köze.

  Ha nem hiszed, itt utána nézhetsz:
  http://www.bbc.co.uk/bbctrust/assets/files/pdf/about/how_we_govern/charter.pdf”
 • 48. Abrafax 2011. január 04. 20:20
  „Valaki egyszer elmagyarázhatná, idáig ugyan mi volt a
  - politikailag kiegyensúlyozott tájékoztatás
  - jóízlés tiszteletben tartásának
  garanciája? Ugye idáig nem a mindenkori kormány emberei kerültek a közmédiumokba? Eddig ugye nem fordulhatott elő, hogy pályáztatás nélkül adjon ki egy "demokratikus" kormány csak úgy meghosszabbítsa a televíziós frekvenciajogokat? Ugye nem került politikai nyomás alá ellenzéki média, nem szabotált őket a kormányzat, nem próbáltak köztörvényes bűncselekmény gyanújába keverni ellenzéki újságírókat?”
 • 47. drKotász 2011. január 04. 19:11
  „45. hozzászólás Winternight És a BBC a kormány ellenőrzése alatt áll.”
 • 46. coment 2011. január 04. 18:56
  „A BBC a világ legnagyobb hirszolgáltatója, és a nem csak a brit, hanem világ összes televíziója vesz (vesz át) tőle híranyagot. Szerinted venne tőle a kutya is, ha a saját szájíze szerint szerkesztené a híreket?
  De mondom, ezen még nem tudunk vitatkozni ez majd a jogalkalmazókon múlik, hogy ezt a törvényt hogy fogják alkalmazni.
  A 20 éves magyar demokráciát pedig semmiképpen nem hasonlítanám össze az angollal.
  (Amugy úgy tudom, hogy a királynő nevezi ki, a kormány javaslata alapján.)”
 • 45. Winternight 2011. január 04. 18:12
  „Nagy-Britanniában a BBC a központi hírszolgáltató. Az ott készült híranyagokat veszik át a közszolgálai csatornák, és nem csak a BBC rádió és TV, hanem az összes többi is.
  Elnökét az illetékes miniszter nevezi ki.
  Mégsem támadja senki a briteket emiatt.
  Ahogy már sokan elmondták a kormány részéről, a törvény összes kifogásolt pontjára találni EU-s példát. Erre az MTI-sre is.”
 • 44. coment 2011. január 04. 17:38
  „Valami rémlik...
  Mit szeretnél tudni róla azon kívül hogy angol közszolgálati média( televízió, rádió).”
 • 43. Winternight 2011. január 04. 15:23
  „Coment, hallottál már a BBC-ről? Javaslom nézz utána.
  Jól mondja Viktor. Egyetlen olyan pontja sincs a médiatörvénynek, amely valamelyik másik EU tagállam médiatörvényében ne lenne jelen. Ha arra kerül a sor, tételesen fogja megcáfolni a médiatörvény állítólag a szólásszabadságot sértő pontjait, azzal, hogy a többi tagország hasonló törvényeit idézi.”
 • 42. coment 2011. január 04. 15:17
  „Winter
  Jól mondjuk mind a ketten, FELÜGYELI, ELLENŐRZI, de nem utasítja (MTI-t) hogy mit, milyen hírt, milyen tartalmat adhat ki, és nem írja elő, hogy az egyetlen hírforrás csak az lehet.
  De nem prejodikálok, a puding próbájánál majd kiderül...
  De nem jó előjel, hogy azz RTL-t egy véresenek tűnő ágylábért (sokkoló), meg az épületről készített felvételek "lehangoló" volta miatt támadják. Szerintem Csintalan Sándor élőben, vérrel elöntött arccal, fejjel, vagy a kilőtt szemű ember mutogatása sokkal horrorisztikusabb volt és azt minden média lehozta. Azért vajon milyen büntetést szabnak ki? (utólag).
  Ne értsetek félre, szerintem le kell hozni ezt is meg azt is. Az egyik oldalnak ez a hír tetszik, a másiknak a másik. Hagyjuk meg a Zembereknek a választás jogát. (én mindent megnézek és meghallgatok, majd levonom a magam tanulságát).”
 • 41. Winternight 2011. január 04. 15:05
  „Látom Coment már ide is hozta. Nem értem, miért ne lenne erkölcsös egy meztelen nő látványa? És miért ne lenne családbarát?”
 • 40. Winternight 2011. január 04. 15:03
  „Háté, keress rá az interneten. Nem reklámozom, de nem nehéz megtalálni. Egyetlen fotó sincs benne, amit pornónak lehetne nevezni.
  Coment! Nem csak a közszolgálai médiát felügyelik, hanem a kereskedelmit is, és a hazainál sokkal nagyobb bírságokat tudnak kiszabni, ha szükséges.
  Az ORTT egy csőd volt. Mindenképpen kellett egy új testület. Lehetett volna a testületben ellenzéki tag. De ahogy már írtam, nem tudtak megegyezni és a Fidesz így kénytelen volt saját emberével kitölteni az űrt.”
 • 39. coment 2011. január 04. 15:00
  „http://pilu.blog.hu/2010/12/28/szalai_annamaria_miami_press

  szerintem is, a mai viszonyokhoz képest visszafogott, de nem családbatát, és nem erkölcsös:)”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten meghaltak H1N1 okozta influenzában Németországban

H1N1 okozta vírusfertőzés következtében meghalt egy hároméves kislány és egy 51 éves férfi… Tovább olvasom