Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Médiatörvény - A WAZ-csoport Brüsszelhez fordul

A WAZ lapkiadó csoport a német kormányhoz és a brüsszeli bizottsághoz akar fordulni, hogy azok a vitatott médiatörvény módosítására ösztönözzék a budapesti kormányt.

A liberális német újság a lapkiadó vállalat ügyvezető igazgatójára hivatkozott. Bodo Hombach a hét közepén találkozott a WAZ esseni központjában a társaság által kiadott magyarországi sajtótermékek főszerkesztőivel és kiadóhivatali főnökeivel, akik kifejtették nézeteiket a médiatörvényről. Ennek legfőbb problémáját a homályos megfogalmazásban látja Hombach, hozzátéve: ez mélyen elbizonytalanítja az újságírókat.

"Sok minden van ebben a törvényben, ami zavar bennünket" - idézte a müncheni újság Szauer Pétert, a HVG ügyvezető igazgatóját. Szerinte a magyar polgári és büntetőjog elegendő ahhoz, hogy megbüntesse a média által elkövetett jogsértéseket. Ezért nincs szükség a most életre hívott médiahatóságra. Ráadásul a kilátásba helyezett, 90 ezertől 700 ezer euróig terjedő bírságok öncenzúrához vezetnek - így Szauer. Az esseni WAZ-csoport ötoldalas jegyzékben foglalta össze magyar újságíróinak kifogásait. Utóbbiak többek között rámutatnak: az Orbán-kormány által elfogadtatott törvény nehezen értelmezhető. "Egyrészt túl bonyolult és aprólékos, másrészt viszont gumiszerű fogalmakkal operál." A "fogyasztók védelme" érdekében kinevezett médiabiztosnak pedig túl nagy hatalom van a kezében - olvasható a lapban.

"A médiatörvény kiforgatja a sajtó önértelmezését" - bírálta a jogszabályt Hombach. "Az újságírók a nép szószólói. A szövegből azonban pont a fordítottja csendül ki: a törvény úgy tesz, mintha meg kellene védeni a népet a médiától" - jegyezte meg. A WAZ igazgatója szükség esetén közvetlenül Orbán Viktorhoz akar fordulni. A két férfi még abból az időből ismeri egymást, amikor Hombach a délkelet-európai stabilitási egyezmény uniós koordinátora volt. Vajon egy régi ismeretség segíthet a dologban? - tette föl a kérdést a Süddeutsche Zeitung, hozzáfűzve: Orbán éppen pénteken védte meg újból a médiatörvényt, amely szavai szerint "megfelel a bevett európai normáknak".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájkot fontolgatnak az olasz szállodák

Országos tiltakozó akciót hirdettek az olaszországi szállodák az idegenforgalmi adó tervezett… Tovább olvasom