Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Mecsetbezárás Hamburgban

Hétfőn hajnalban a tartományi bűnügyi vivatal (LKA) nyomozói házkutatást tartottak egy hamburgi mecsetben és a hozzá tartozó iszlám egyesület helyiségeiben, aminek eredményeként az imaházat bezárták, az egyesületet pedig betiltották.

Christoph Ahlhaus belügyi szenátor (tartományi belügyminiszter) a Deutschlandfunk rádióban elmondta: a St. Georg városrészben található mecset évek óta iszlám radikálisok gyülekezőhelyeként volt ismert a hatóságok előtt. A Tajba mecset - korábbi nevén al-Kudsz, azaz Jeruzsálem mecset - szoros kapcsolatban állt a Hanza-város cégbíróságán bejegyzett arab-német kulturális egyesülettel. Utóbbinak a vagyonát lefoglalták a hatóságok.

A 90-es évek végén többször is találkoztak egymással az al-Kudsz mecsetben azok az arab terroristák, akik 2001. szeptember 11-én több ezer halálos áldozatot követelő öngyilkos merényleteket hajtottak végre az Egyesült Államok nagyvárosai ellen.

Mint Manfred Murk, a hamburgi alkotmányvédő hivatal (belső elhárítás) helyettes vezetője a rádiónak elmondta: a szóban forgó mecset egyrészt 2001 után jelképes helyszínnek számított németországi és külföldi dzsihádisták számára, mert élvezte a néhai merénylők nimbuszát. Másrészt a radikalizálódás központjává is vált. A német hatóságok 2001 szeptembere után minden, a belső elhárítás számára megengedett eszközt felhasználva folyamatosan megfigyelés alatt tartották a mecsetet. Az évek során összegyűjtött adatok, információk tették végül hétfőn lehetővé a Tajba bezárását és az egyesület betiltását.

A hamburgi arab-német kulturális egyesület tevékenysége sérti a német alaptörvényben rögzített alkotmányos rendet, ezért nem alapítható újra, sőt utódszervezeteire is betiltás vár - szögezte le a Deutschlandfunk rádióban Lothar Bergmann, Hamburg terrorellenes hivatalának koordinátora. "Betiltandó az egyesület helyébe lépő bármely új szervezet, illetve minden olyan létező egyesület, amely a Tajba tevékenységét hivatott folytatni. Ezen egyesületek esetleges vagyonát lefoglaljuk és Hamburg város javára elkobozzuk" - hangoztatta Bergmann.

A belső elhárítás értesülése szerint a Hanza-városban mintegy 45 dzsihádista él. Közülük tavaly tízen utaztak Afganisztánba, illetve Pakisztánba - feltehetően katonai kiképzés céljából. A német ügyészség már megkezdte a nyomozást az úgynevezett "hamburgi turistacsoport" után.

A csoport feltételezett vezetőjét, Rahmi M-et június végén Pakisztánban őrizetbe vették. A 25 éves férfi ellen a német szövetségi ügyészség is vizsgálatot folytat terrorista szervezetben való tagság miatt. Hírek szerint az ő kedvenc tartózkodási helye is a Tajba mecset volt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen hőség ezer éve nem volt - kétszeresére nőtt a halálozások száma

A mostanihoz hasonló rendkívüli hőség Oroszország ezeréves történelme során még nem volt Moszkvában.… Tovább olvasom