Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

McCain-stáb: az exit poll eredmények Obama javára tévednek

USA - Az amerikai republikánus elnökválasztási kampánystáb kedden arra figyelmeztette a sajtót: ne hamarkodja el a választás győztesének bejelentését, főleg ne tegyen így a délutáni exit poll felmérések alapján, amelyek hagyományosan a demokrata jelölt javára tévednek.

A McCain-stáb utalt rá: a szavazóhelyiségekből kilépők véleménye alapján készülő közvélemény-kutatások - amelyek már jóval azelőtt napvilágot látnak, hogy az első urnazárás megtörténne, keleti idő szerint este 6 órakor (közép-európai idő szerint éjfélkor) - befolyásolják a választási tudósításokat. A szöveg szerint az exit poll kutatások valószínűleg azért fognak a valóságosnál nagyobb Obama-támogatást mutatni, mert a demokrata szavazók szívesebben vesznek részt az exit pollokban.

"Szeretnénk arra emlékeztetni, hogy (...) az exit poll kutatások 2004-ben eltúlozták a demokrata jelölt támogatottságát" - olvasható a republikánus stáb feljegyzésében. "Ezért ellenezzük az elsietett ítéleteket az exit poll eredmények alapján" - foglalt állást a McCain-stáb.

A 2004. évi elnökválasztáson John Kerry, a demokrata jelölt átlagosan 5,5 ponttal jobban szerepelt az exit pollok szerint a valóságos szavazási adatoknál. Egy országos vizsgálat később kimutatta: a demokrata szavazók nagyobb hajlandósággal nyilatkoznak véleményükről a szavazóhelyiségek elhagyásakor. A Fox News hírtévé közelmúltbeli felmérése szerint Obama híveinek 46 százaléka kész részt venni exit poll felmérésekben, míg McCain támogatóinak csak 35 százaléka nyilatkozott így.

Olvasóink írták

  • 1. obi 2008. november 04. 23:38
    „A képen McCain mellett az az idős úr nem más, mint Joe Lieberman, aki 2000-ben a demokrata (!) Al Gore alelnök-jelöltje volt! Hm...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Pentagon kész a gyors átadásra

A Pentagon kész azonnal megkezdeni az új elnök csapatának eligazítását a folyamatban lévő ügyekről -… Tovább olvasom