Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Mars-kísérlet Moszkvában önkéntesekkel

Hat önkéntes, egy francia, egy német és négy orosz kedden bezárkózik három hónara egy kapszulába Moszkvában, hogy átéljék mindazokat a körülményeket, amelyek azokra várnak, akik majd a Marsra utaznak egyszer -közölte az AFP francia hírügynökség vasárnap.

A hat férfit nem engedik ki - természetesen önkéntes hozzájárulásukkal- mindaddig, amíg a 105 napos küldetés nem ér véget. Ez idő alatt kutatók figyelik majd a hosszú idejű űrutazásnak megfelelő bezártság pszichológiai hatásait. Ez nem valóság-show nyilvános kamerák nélkül - jegyzi meg az AFP, hanem fajsúlyos tudományos kísérlet, amelynek célja, hogy a izoláció következtében fellépő stressz-hatásokat, alvási ciklus, hormon-és hangulatváltozásokat vizsgálja. A hat férfi bevihet személyes tárgyakat, könyveket, laptopokat, DVD-ket a moszkvai Orvosbiológiai Problémák Intézetében (IBMP) felállított kapszulába, amelyet elzárnak a külvilágtól.

Az előírás szerint az önkéntesek csak akkor hagyhatják el a kapszulát, ha végleg feladják a részvételt a kísérletben. Az intézet közleménye szerint ha valaki betegség miatt vagy személyes okból akar távozni az olyan, mintha a kozmoszban "meghalna egy űrhajós". Az IBMP szerint a legfőbb probléma egy Mars-missziónál, hogy teljes autonómiát kell biztosítani a személyzetnek a több mint másfél évig tartó oda-visszatartó úton "Az önkénteseknek maguknak kell megoldaniuk az olyan gondokat,, maguknak kell megbirkózniuk az olyan kényelmetlenségekkel, amelyek még nem igényelnek teljes kimenekítést."- közölte az intézet, amely még abban is utánozni akarja a Mars-missziót, hogy a bent lévők és a szeretteik valamint az irányító központ közötti kommunikáció 20 perces késleletetéssel zajlik majd. Az 550 köbméteres kapszula három elemből áll.

Az egyik az élelmiszerraktár, a másik az orvosi helyiség, ahol el lehet különíteni a "betegeket", a harmadik pedig a munkaszoba. A kapszulában mindenkinek rendelkezésére áll egy 3,2 négyzetméteres hálóhelyiség is egy kis asztalkával, székkel, és egy ággyal. Ezen kívül van egy tornahelyiség is szobabiciklikel. Hogy minden tökéletes megfelelője legyen a Mars-utazásnak, van egy "leszálló egység" is, ahol 30 napot töltenek el az önkéntesek, mint azt az űrhajósok is teszik majd a Marson. Az Európai Űrügynökséggel (ESA) közösen kivitelezett moszkvai kísérlet csupán bevezetés egy 2009 végére tervezett sokkal keményebb tesztnek, amelyben újabb hat önkéntes 520 napot tölt majd a kapszulában. A 28 éves Oliver Knickel-t, a német hadsereg mérnökét és a 40 éves Cyrille Fournier-t, a francia kereskedelmi pilótát 5600 jelentkezőből választották ki. A négy orosz, Oleg Artemjez, Szergej Rjazanszkij, dr.Alekszej Baranov és a sportpszichológus, Alekszej Szpakov mindannyian kiképzett űrhajósok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adjatok esélyt! - üzente az amerikai alelnök

"Adjatok nekünk esélyt!" Ezt üzente szombaton az amerikai alelnök azoknak a tízezreknek, akik Európa… Tovább olvasom