Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Marihuána csá-csá-csá

Szabad a marihuána korlátozott mértékű termesztése, eladása és fogyasztása Uruguayban.
Megszavazta az uruguayi törvényhozás kedden azt a jogszabályt, amely engedélyezi a marihuána korlátozott mértékű termesztését, eladását és fogyasztását. A dél-amerikai ország első lett a világon, ahol a teljes előállítási és értékesítési lánc törvényessé válik.

A José Mujica államfő kezdeményezte jogszabály célja elsősorban a drogkereskedelemből élők elleni fellépés, de hívei szerint segíthet a kemény drogot fogyasztók számának csökkentésében is. A szabályozást ugyanakkor bírálta az ellenzék, számos egészségügyi szakember, a gyógyszer-kereskedelmi ágazat, és nem ért vele egyet a lakosság 60 százaléka sem.

A törvény szerint a felnőtt uruguayiak havonta 40 grammnyi marihuánát legálisan vásárolhatnak a kijelölt gyógyszertárakban, illetve hat kendertövet (csoportba tömörülve pedig akár százat is) szabadon ültethetnek.

A világ egyes országaiban nem büntetik a marihuána birtoklását, Hollandiában pedig az eladását, illetve orvosi célú termesztését is engedélyezték. Uruguayban azonban mind az eladás, mind a termesztés létjogosultságot kapott egyéb - nem orvosi - célok esetében is.
Az új jogszabály áprilisban lép életbe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétéves kompromisszumos megállapodás született az amerikai költségvetésről

A Ryan-Murray-megállapodás elejét veszi annak, hogy a pártok megegyezési készségének hiányában… Tovább olvasom