Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Maradnak Nagy-Britanniában az angol mértékegységek

Az Európai Bizottság kedden lemondott arról, hogy betiltsa a hagyományos angol mértékegységeket. Nagy-Britanniában és Írországban ugyanis olyan nagy volt a közvélemény ellenállása, hogy az EU feladta.
A pintnek, fontnak, mérföldnek és a többi brit birodalmi mértékegységeknek 2009 végén kellett volna átadniuk helyüket az európai tízes alapú mértékegységeknek, de a Bizottság lemondott a rendelkezés bevasalásáról. Ezt kedden Günter Verheugennak, a Bizottság iparügyi biztosának szóvivője közölte.

Az Európai Bizottság döntése értelmében a hagyományos brit mértékegységek maradhatnak, de mellettük fel kell tüntetni az európaiakat is.

"Ez fantasztikus hír, végre valakinek akadt egy unciányi józan esze" - reagált a bejelentésre az európai mértékegységek ellen küzdő angliai Méterrendszer Vértanúinak kampányigazgatója, Neil Herron.

A Bizottság döntésének meg kell kapnia még az Európai Parlament és a tagállamok jóváhagyását is. Nagy-Britanniában szó szerint is van mártírja a régi brit mértékegységek megőrzéséért folyó küzdelemnek. Steve Thoburn angol zöldségest megbüntették, amiért üzletében továbbra is brit súlyegységekben mért. Fellebbezett az Európai Emberjogi Bíróságnál, és 2004-ben, az elutasító ítélet után néhány nappal szívrohamban meghalt.

Az eddigi európai előírások értelmében Nagy-Britanniában és Írországban 2009 végére meg kellett volna szűnnie a pintes tejesüvegnek, a kocsmákban a pint sörnek, és le kellett volna cserélni az összes mérföldtáblát kilométeresre. De nem is ez váltotta ki a britek legnagyobb dühét, hanem az, hogy 2000-ben meg kellett kezdeni az átállást a kereskedelemben a kilogramm használatára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét év száműzetés után visszatért Pakisztán ex-kormányfője

Leszállt Pakisztán fővárosában a hét éve száműzetésben élő Navaz Sarif egykori kormányfőt szállító… Tovább olvasom