Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Már zakatolnak a zarándokok Csíksomlyóra

A Csíksomlyó Expressz Sopronból, a Székely Gyors pedig Budapestről indult el pénteken. A végállomás: Csíksomolyó, ahol az utasok részt vesznek a búcsún, és ellátogatnak majd az ezeréves határhoz is.

Pontosan pénteken 3 óra 20 perckor indult a Csíksomlyó Expressz Sopronból. Délelőtt csatlakozott hozzá Budapesten a Székely Gyors: a két zarándokvonat együtt folytatja útját Erdélybe. Az étlapon tájásrántotta, sajtos omlett, füstölt békebeli virsli és ínycsiklandó főtt kolbászkák kelletik magukat.

Úgy tudjuk, a vonat zenekari bőgősét a határőrök Lőkösházánál leszállították a vonatról, mert útiokmánya érvénytelen volt.

 szalonkocsi közönségét pedig élőzene mulattatja.
A szalonkocsi közönségét élőzene mulattatja. Fotó: iho.hu


A Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors Gyimesbükkig több mint másfélezer kilométert hagy maga mögött. Legalább ezren utaznak rajtuk, hogy zarándokként, vagy utasként részt vegyenek a csíksomlyói passión, illetve a történelmi Magyarország határán álló egykori, a civil kezdeményezésre felújított MÁV őrháznál tartott programokon és a háborús hősök emlékművének avatásán.

xsswxsxs
Mindkét vonat utasainak jutott lelki táplálék az indulás előtt. Fotó: iho.hu


Sopronból induló Csíksomlyó expressz Kapuvár, Csorna, Győr, Budapest, Szolnok, Békéscsaba állomásokon állt meg a magyarországi vonalszakaszon, majd a határt átlépve Dél-Erdélyen át éri el végállomását, Madéfalvát. Különlegessége, hogy a vonatot a GYSEV Széchenyi mozdonya vontatja mind a magyarországi, mind az erdélyi szakaszokon. A különvonat május 24-én indul vissza Madéfalváról és a késő esti órákban érkezik meg Budapest érintésével Sopronba.

Erdélyi előkészületek

A székelyföldi Csíkszereda városvezetése, a rendőrség, a mentőszolgálat és az egészségügyi intézmények teljes gőzzel készülnek a jövő heti csíksomlyói búcsúra, a helyi vendéglátó-ipari egységek pedig különleges ajánlatokkal várják a távolabbról érkező zarándokokat.

Négy napos zarándokút
Az idén pünkösdkor, május 21-24-én felkerekedő zarándokvonatok a Székely Gyors, illetve a Csíksomlyó expressz élenjáró tagja először 2008. május 9-én indult a Keleti pályaudvarról, hogy négynapos útja során zarándokokkal és Erdélyre kíváncsi utassal a fedélzetén fusson be olyan vasútállomásokra, amelyek vágányain hatvannégy esztendeje nem fordult meg magyar felségjelű mozdony.

A Gyimesbükkre tartó Székely gyors a Tatros-viadukton 2008-ban (fotó: Incze Imre)
A Gyimesbükkre tartó Székely gyors a Tatros-viadukton 2008-ban (fotó: Incze Imre).

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. május 23. 18:44
    „Ahogy elnézem a mellékelt fotót a táj az nagyon szép!”
  • 1. javver 2010. május 22. 20:40
    „Kár lett volna ezt kihagyni! Jó a cikk, de olvassátok el Bajory Á. Rita tudósítását is a www.vilagszam.hu -n

    link : http://vilagszam.hu/cikkek/548/szazezrek-a-csiksomlyoi-szentmisen”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét méter fölött a Visztula

A Visztula vízállása Varsóban péntek reggelre több mint 7 méterre emelkedett, ami a riasztási érték… Tovább olvasom