Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Már százezren támogatják a vadászat betiltását Olaszországban

Már százezernél is többen írták alá a vadászat betiltásáról szóló petíciót Olaszországban, többek közt az állatszeretetéről ismert Michela Brambilla turizmusért felelős miniszter - számolt be az olasz sajtó vasárnap.
Az állatok megóvását szorgalmazó kezdeményezés mögött a miniszter mellett a szintén jól ismert onkológus, Umberto Veronesi áll. A kiáltványban Lev Tolsztoj szavait idézve szállnak síkra a vadászat ellen.

A Corriere della Sera című napilap vasárnapi számában nyilatkozó Michela Brambilla bejelentette, változtatásokat eszközölnek a vadászatot szabályozó 1992-es törvényen. A jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint a vadászok akár száz méterre is megközelítheti az otthonokat, üzemeket és irodákat. "Hihetetlen, hogy beléphetnek a birtokodra, és szabadon lövöldözhetnek" - hangoztatta Brambilla, megjegyezve, ez akár azt is jelentheti, hogy a kisgyerek sincsenek biztonságban.

Velencében szombaton nagy számban gyűltek össze állatvédők, hogy a vadászat betiltását követeljék. A szervezők szerint az olaszok 80 százaléka támogatja véleményüket. Rámutattak a vadászat biztonsági veszélyeire is: 2009. szeptember 2. és 2010. január 31. közötti idényben 23 vadász halt meg, 53 szenvedett sebesülést vadászbalesetben. A vadászat miatt egy "civil" is életét vesztette, 18 pedig megsebesült.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. MSR 2010. szeptember 22. 21:29
  „Kiderült a szóban forgó cikkről, hogy KACSA!! Csupán a vadászati törvény átírását szorgalmazzák Olaszországban. Ők sem annyira hülyék, hogy gallyra tegyék az országuk ökológiai egyensúlyát.”
 • 29. bálint83 2010. szeptember 21. 15:33
  „MSR!

  Köszönöm válaszod.
  Sopron környéke is nagyon szép, 2 hete voltam ott az erdészeti és faipari kiállításon.
  Én nem vadászom csak fényképezek, de barátok és ismerősök által egészen jól belelátok a dolgokba.

  Üdv Bálint”
 • 28. MSR 2010. szeptember 21. 15:23
  „Bálint!
  Hivatali ügyben Sopron és környéke, de sokfelé van meghívásom.”
 • 27. bálint83 2010. szeptember 21. 14:09
  „MSR!

  Ez a hozzá szólásod is korrekt volt és leírtad a lényeget! Teljesen egyetértek!
  Sajnos a sok panelosnak ezt hiába magyarázod úgysem értik a lényeget!
  Egyébként ha megkérdezhetem hol dolgozol? A megye melyik részén?”
 • 26. MSR 2010. szeptember 21. 12:53
  „Kenner!
  <moderálva> A vadászati ismereteid ott gyökereznek a Piroska és a farkas meséjénél, de sajnos nem is fejlődtek tovább.
  Képzeld el, hogy egyszerre betiltanák a vadászatot mi lenne. Elárulom! Az összes vad korlátozás nélkül pusztítaná a mezőgazdasági kultúrát. Egyszerre a kenyér ára az egekbe szökne. (A kenyér nem a Tesco raktárban terem!) Ha húst akarnál venni az is tetemes áron lenne, mert a szarvasok letarolták a kukoricát, a tenyészállatot tartók nem tudják mivel etetni a z állataikat. (A kolbász sem a hentes kertjében terem!)Majd jó pénzért külföldről kell behozni a terményeket, mert a magyar mezőgazdaság gyorsan a padlóra kerülne a vadkár miatt.
  Ez fordult elő a közelemben kicsinyített formában. A paraszti gőgtől vezérelve a kukoricaföld tulajdonosa kijelentette, hogy az "Én földemre nem jön vadász! Összevágom motorfűrésszel az összes magaslest" Ezt írásban is adta. Nem is tette be egy vadász sem a lábát a területére. Kikötött egy korcs kutyát, hogy az majd elriasztja a vadat. A kutya az esős időben hamar elpusztult, lehet etetve sem volt NA EZ AZ ÁLLATKÍNZÁS!!!!!Hamarosan olyan vadkára lett, hogy a 4 hektáros kukoricájából egy zsákkal sem tud leszedni. Most bírósághoz akar fordulni, mert becsődölt a tudomány.
  Na ezt akarják országosan elérni az olaszok, úgy látszik a miniszterek ott is sokat láttak már! Az itt nyilatkozók is elgondolkodhatnának, hogy van-e értelme a VADGAZDÁLKODÁS ELLENI EGYÜTT-BÉGETÉSNEK!! A panellakásból osztani a kevés észt nem tanácsos. Szörnyű, hogy egyes emberek az alapvető általános iskolai tudásszint hiányában mekkora butaságokat képesek mondani! 30 éve dolgozom a vadgazdálkodásban, 2 szakirányú diplomával, és 2 féle technikusi képesítéssel. Oktatom, felügyelem, művelem a vadgazdálkodást, tudom, hogy mit beszélek.”
 • 25. andor47 2010. szeptember 20. 15:54
  „Kenner, neked is hasonló jókat kívánok!”
 • 24. Kenner 2010. szeptember 20. 13:09
  „Olyan szánalmas, ahogy az úgynevezett vadászok ( mindegyiknek hasonló jókat, mint a lelőtt vadnak ) mindenféle gyenge érvvel védeni próbálják beteges mivoltukat! Az egyik irigységre hivatkozik: senki nem irigyli Simonyitól az űrutazást, nem ártott vele senkinek. De aki söréttel, távcsöves puskával sunyi módon lő SZÓRAKOZÁSBÓL állatokra, az nem különb egy kéjgyilkosnál. A másik az ősi ösztönökre...nincs is több esze, mint a neandervölgyinek. Ilyen alapon szoktak nőket is megerőszakolni. Na és a hős emberiség védelmezők! Ők tulajdonképpen csak embertársaikat védik a városokat fenyegető őzek, nyulak, pacsirták fenyegető tömegétől...Tudják mennyi állatkínzás történik vadászat címén??? Részeg, drogos buzeránsok eltalálnak nagy nehezen távcsővel egy állatot ( jobb esetben egymást), ami esetleg napok múlva, kínlódva pusztul el. Vemhes, kölyök állatokat, kóborló kutyákat szintén kéjes örömmel ölnek. Morálisan totál mélyponton vannak, és a pedofil papokkal Hubertus misét mondatnak. Nem lehet lejjebb süllyedni. Reméljük Isten megbünteti őket.”
 • 23. krieghofnyuszi 2010. szeptember 20. 12:04
  „A hozzá nem értő hozzászólóknak még annyit,ha teljesen betiltanák a vadászatot,akkor hamarosan a gabonáknak a gyümölcsöknek és még sorolhatnám mennyi mindennek szökne az egekbe az ára,mert egy nagyvadas- mezőgazdasági használatban lévő terület egészét letarolnák a szarvasok őzek,vaddisznók ha nem lenne a vadállomány szabályozva. Sírhatnának a gazdák vadkárért,a falusiak szintén,mert bemennének a lakott területekre is táplálkozni.

  akinemfél : ostoba hozzászólásához meg csak annyit,hogy el kellene gondolkozni,hogy ki hatolt be kinek az életterébe??? A vadak telepítettek erdőt maguknak a te közeledbe,vagy az ember épített utakat az állatok élőhelyét feldúlva ezzel.
  A baleseteket nem a vadak okozzák,hanem a felelőtlen autósok.
  Meg lehet nézni,hogy a Tőzeggyármajor előtt lévő egyenesben hányan tekernek száz felett,hogy minél előbb hazaérjenek,és hányan törik totálkárra a kocsijukat. Ha a vadveszélyt jelző tábla kint van,akkor azon az adott szakaszon legalább annyira kellene figyelni,mint egy iskola vagy gyalogátkelő közelében. Nem olyan lassan menni,de legalább annyira figyelni!!”
 • 22. andor47 2010. szeptember 20. 09:39
  „Akár sportnak tekintjük akár vérengzésnek, amit leírtam az úgy is van.”
 • 21. Madarász 2010. szeptember 20. 09:37
  „Andor 47!

  Egyébként meg ki találta ki azt a baromságot, hogy a vadászat sport?

  Igen-igen messze van a sporttól, mikor egy ember, több száz méterre pontosan célzó puskával lő egy fegyvertelen állatra, amit ráadásul úgy hajtanak elé, vagy éppen akkor engedtek szabadon (pl. fácánok) és megszeppenve keregéli, hol is van.

  Sport csak akkor lenne, ha egyenlőek lennének az esélyek, az ember egy tőrrel, max. egy íjjal (hagyományossal, nem a mai modernnel) rendelkezne és be kéne, hogy cserkéssze a vadat, az ügyességére és képességeire lenne utalva, ez így vérengzés, nem sport!”
 • 20. Madarász 2010. szeptember 20. 09:00
  „Szerintem az olaszoknál nagyon helyes, hogy betiltják a vadászatot, sőt az olasz vadászokat innen sem ártana kitiltani!
  Egyik falu határában a Szigetközben mindent lelőttek, ami élt és mozgott, védett énekesmadarakat is, sőt a falu szélső telkei is tele voltak söréttel és elpusztult madarakkal.
  A határ pedig kísértetiesen néma lett utánuk.

  Egyébként az egészet a pénz motiválja, nincs ebben semmi sport (nem egyenlők az esélyek, az állatnak nincs fegyvere), semmi nemes (aki többet fizet, az gyilkolászhatja le a legszebb állatot), semmi hasznos (nem a hibásat, sérültet, satyát lövik ki a vadászok, hanem a legszebbet) és szükséges sincs.

  Egyszerűen szánalmas, mikor lelövik az arnysakált és még büszkék is magukra, vagy amikor az volt a legnagyobb bajuk a parókás őzbak pusztulásánál, hogy már meg volt a külföldi vadász, aki egy millát fizetett volna, hogy kilőhesse!”
 • 19. andor47 2010. szeptember 20. 08:32
  „Az a baj, hogy itt aki a vadászatot "ellenzi" az nem komoly érvek alapján teszi ezt, hanem azért, mert a vadászat egy drága úri sport, neki meg nincs pénze és irigyli azt aki megteheti, hogy vadásszon. Nekik nagyon rossz hírem van, Magyarországon a vadászat a legbefolyásosabb réteg sportja, ezért egyenlőre biztos, hogy nem fogják betiltani. Amúgy ezt még sokan nem vették észre de a földek és az erdők nagyonn része már régen magántulajdon nem az "államé", úgyhogy a sok túrázónak igazából semmi keresnivalója ott, vagy legalábbis jóval kevesebb, mint a vadászoknak. Vegyél magadnak erdőt kertísd be, aztán ott majd nem lesz vadászat. Ha meg nincs pénzed, akkor ne okoskodjál, ne akarj rendezkedni a más területén.”
 • 18. krieghofnyuszi 2010. szeptember 20. 08:08
  „Köszönöm MSR!
  anuvuk!krieghofnyuszi, a szabályozásról irtál, annak van ezer módja, - de nem a gyilkolászás.
  Itt a lehetőség! Nem kell ezret,csak egy dolgot írjál,Te mint fő fő szakértő ebben az ügyben- Hogy szabályoznád a vadlétszámot a terület mérete-vadeltartó képessége-vadgazdálkodási szempontjai alapján!
  Csak egyet írj!!!”
 • 17. Spitfire 2010. szeptember 20. 07:47
  „az ember ősidők óta vadászik...ha nem vadásznak, akkor a belvárosban is őzek rohangásznának...”
 • 16. MSR 2010. szeptember 19. 22:39
  „krieghofnyuszi!
  Kitűnően leírtad a lényeget! Látszik, hogy vadgazdálkodási szakember vagy!
  Az olaszozással kapcsolatban egy valamit elfelejtett annak idején leközölni a sajtó. A védett madarak nem Magyarországon estek, hanem a magyar határon kilépéskor akadtak fenn a vámnál.
  Sajnos ide mindenki írhat bármilyen baromságot, anélkül, hogy a minimális ismerete lenne. Találkoztam olyan "vezető állatvédővel" aki azt hitte, hogy az őz ha megnő szarvas lesz belőle. Kérdeztem tőle, hogy mit tesznek állatvédés címén? A válasz: "TILTAKOZUNK!!" Kedves állatvédők, amikor Önök a panellakás emeletén a radiátor mellett élvezik a távfűtést, mi vadászok, vadgazdák időt pénzt, fáradtságot nem sajnálva töltjük fel az etetőket, sózókat, hogy az unokáink ne csak elmondásból ismerjék az állatokat..”
 • 15. akinemfél 2010. szeptember 19. 21:25
  „TILTSAK BE A VADASZATOT MAGYARORSZAGON IS !!! HANY EMBER HAL MEG KOZUTI BALESETBEN MAGYARORSZAGON EVENTE MAGYARORSZAGON ? BIZTOS HOGY TOBB MINT 100 EVENTE. MIERT ?
  KINEK KELLENEK EZEK A VADAK,MELYEK MINDANNYIUNK ELETERE VESZELYT JELENTENEK ?
  HAZANK NAGYURAINAK KELLENEK AZ URI SZORAKOZASAIKHOZ ?
  HAJRA FIDESZ !”
 • 14. anuvuk 2010. szeptember 19. 21:20
  „krieghofnyuszi, a szabályozásról irtál, annak van ezer módja, - de nem a gyilkolászás.
  Ha lehetne szavazni nálunk is a 100000-1-ik lennék.
  Különben a természetbe ahogy az ember akarva, akaratlanul beavatkozott,nagyon sok szelídebb tenni való is létezik, mint a vadászat, álszentsége.

  " Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 13. széchenyi12 2010. szeptember 19. 20:41
  „Ahogy a legnagyobb vadász mondja: "A vadászat vadűzés és erdőzúgás. De több erdőzúgás".”
 • 12. SC 2010. szeptember 19. 20:12
  „Már megették mindet... :-)”
 • 11. paris18 2010. szeptember 19. 20:00
  „Én az olaszoknál a szarkán kívül még más madarat nem láttam, pedig direkt figyeltem”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsilipfalnak ütközött egy kirándulóhajó a Duna-Majna-csatornán

Balesetet szenvedett egy Budapestre tartó kirándulóhajó a Duna-Majna-csatornán. Tovább olvasom