Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Már csütörtökön találkozik elődjével Ferenc pápa

Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta meg pápának a konklávé szerdán. Egész Latin-Amerika ünnepelt.

14:07 - Áder: mély lelkipásztori tapasztalatokkal rendelkező, megfontolt egyházfő folytatja a munkát

Mély lelkipásztori tapasztalatokkal rendelkező, bölcs és megfontolt egyházfő folytatja majd azt a munkát, amelyet elődei oly nagy odaadással végeztek - írta Áder János köztársasági elnök Ferenc pápának, a Római Katolikus Egyház újonnan megválasztott vezetőjének küldött köszöntőjében.


Külföldi Olvasóink jelentik: az olaszok az új pápa származásáról 


A levélben - amelyet csütörtökön juttatott el az államfői hivatal az MTI-hez - a köztársasági elnök kiemelte: a pápa névválasztásából is kitűnik, a világ népei méltán bízhatnak abban, hogy egyházfői misszióját a béke, a testvéri szeretet gondolata irányítja majd.

Bizonyosak vagyunk abban, hogy az egész emberiség sorsának alakulását szívén viselve egyaránt utat mutat majd a hívőknek és nem hívőknek, keresztényeknek és más vallás híveinek, és különös gonddal fordul majd a szegények és nélkülözők felé - fogalmazott Áder János.

Kiemelte, ahogy megválasztása estéjén a Szent Péter téren összegyűlt hívek előtt Isten áldását kérte, és azt, hogy imádkozzanak érte, azonképpen "mi is Isten áldását kérjük Szentséged mély elhivatottsággal vállalt szolgálatára".

A konklávé Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost választotta meg a római katolikus egyház új vezetőjének szerdán. A 266. pápa a Ferenc nevet választotta.

13:11 - A magyarországi egyházak üdvözlik Ferenc pápa megválasztását

A magyarországi egyházak üdvözlik az MTI-nek adott nyilatkozataikban a jezsuita Jorge Mario Bergoglio pápává választását, aki a Ferenc nevet vette fel.

Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának szóvivője az MTI-vel közölte: örömmel értesültek Ferenc megválasztásáról, "áldást kívánnak" munkájára és "reménységgel tekintenek szolgálata elé", ami "ebben az egyházi és társadalmi értelemben nem könnyű helyzetben reá vár".

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke örömét fejezte ki, hogy dél-amerikai pápát választottak, ami kifejezi, hogy a kereszténység az egész világra kiterjed, "nem európai találmány". Jó üzenetnek tartja egyúttal, hogy a "perifériáról" került ki az új katolikus egyházfő. Rámutatott: a kereszténység Latin-Amerikában nagy vitalitással bír, élet- és emberközeli, a hétköznapokban is vidámságot sugároz, amit ő maga is megtapasztalt, amikor az Egyházak Világtanácsának nagygyűlésén vett részt Brazíliában. Örvendetes, hogy szociálisan érzékeny, a fiatalokkal is szót értő pápát választottak, a jezsuitákkal kapcsolatban pedig az egyházak pozitív ökumenikus tapasztalatokkal rendelkeznek - tette hozzá.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: fontos számukra, hogy olyan embert választottak pápának, aki érzékeny a szegények, az elesettek és a kisebbségek sorsára. Felhívta a figyelmet arra: Ferenc pápa igen jó kapcsolatot ápol mindennapi szinten is a viszonylag nagy számú argentin zsidó közösséggel, még hanukaünnepségen is részt vett, a vallásközi párbeszédet pedig élénken ápolja. Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy Ferenc pápa továbbviszi II. János Pál és XVI. Benedek örökségét, és nagyon fontosnak tekinti majd a zsidósággal folytatott párbeszédet.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) az MTI-hez küldött közleményében azt írta: az EMIH "és a magyarországi zsidó közösség jó kívánságokkal köszönti az új pápa megválasztása alkalmából a katolikus egyházat és minden katolikust világszerte és Magyarországon". A hitközség gratulál Ferenc pápának, "reményekkel telve, hogy a zsidó közösség és a zsidó vallás felé nyújtott békejobb az új pápa vezetése alatt, az előző évtizedek tendenciájának megfelelően, egyre jobb és intenzívebb egyházközi kapcsolatokhoz vezet majd, a tudás, az elfogadás és a közös értékek keresése irányába terelve a fiatal nemzedékeket, egy indulatokkal teli világban". "A vatikáni konklávé sikere, a pápaválasztást övező világméretű médiafigyelem és közérdeklődés, vallási hovatartozástól függetlenül, mindannyiunkat arra emlékeztet, hogy a legmodernebb technika korában is milyen fontos szerepe van a hitnek és a sok száz vagy ezer éves vallási hagyományoknak" - fogalmaztak.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "örömmel értesült" Ferenc pápa megválasztásáról. A Steinbach József elnök és Fischl Vilmos főtitkár által jegyzett írásban az áll: "azt kérjük Istentől, hogy személyét és szolgálatát gazdagon áldja meg az egyház és az embervilág javára".

12:05 - A Le Soir "meglepetéspápáról" ír

"Meglepetéspápáról" írt csütörtökön a Le Soir című francia nyelvű brüsszeli kap Ferenc pápa megválasztása kapcsán.

Azt, hogy a konklávé választása Jorge Mario Bergoglio argentin jezsuita bíborosra esett, a főpap eddigi életútjának és személyiségének ismeretében "az egyszerűség győzelmeként" értékelte a lap.

A Le Soir megszólaltatta André Leonard mecheleni érseket, a belga katolikus egyház vezetőjét, aki úgy vélekedett, hogy Ferenc pápa a latin-amerikai kontinens sodró lendületét hozhatja el a valamelyest "megfáradt, elnyűtt" Európa számára. Leonard kiemelte, hogy Latin-Amerikában sokkal több lelkesedést mutat a hitélet, az egyháznak nem kell akkora közönnyel megküzdenie, és a papok tevékeny részesei a társadalmi életnek.

"Mi kissé bátortalanabbak vagyunk" - fogalmazott a belga főpap, és reményének adott hangot, hogy Buenos Aires eddigi érsekének pápává választásával Latin-Amerika most jót hozhat az öreg kontinensnek, amely annak idején sokat tett az Újvilág evangelizációjáért.

A Le Soir beszámolójában az új pápáról közölt számos fénykép közül az egyiknek a képaláírása is nagyban nyomatékosította a liberális beállítottságú lap cikkének fő gondolatát: "Egyszerű és természetes mosoly" - írták az integető pápa fotója alá.

12:04 - "Miénk Messi, miénk a pápa"

"Miénk Messi, miénk a pápa" - lelkendeztek az argentinok, miután Buenos Aires közismerten nagy futballrajongó érsekét választották meg a katolikus egyház új vezetőjévé. Ferenc pápa a San Lorenzo de Almagro nevű klub szurkolója, nagy kedvence pedig Lionel Messi.

Buenos Aires jezsuita érseke többször is nyilvánvalóvá tette, hogy az 1908-ban Lorenzo Massa atya által alapított egyesülethez, teljes nevén a Club Atlético San Lorenzo de Almagróhoz húz a szíve, ha labdarúgásról van szó. A klub fennállásának centenáriuma alkalmából még misét is celebrált.

Jorge Mario Bergoglio, azaz Ferenc pápa különböző eseményeken mezeket is kapott a csapattól, pártolói tagsági igazolványa is van. Édesapja a Buenos Aires Boedo nevű kerületében működő klub kosárlabdacsapatának játékosa volt, így már gyerekként a Ciklonként emlegetett San Lorenzo drukkere lett.

A csapat színei a kék és a vörös, amelyeket még Lorenzo Massa választott a Szűz Mária iránti tiszteletből. Jorge Mario Bergoglio a klub fennállásának századik évfordulóját ünnepelve azt mondta, a csapat Szűz Mária oltalma alatt született. "Nem érdekes a másik csapat színe, mi a Szűzhöz imádkozunk" - fogalmazott.

Buenos Aires érseke bár lelkes szurkoló, mindig felemelte hangját a stadionokban történt rendbontások ellen.

Ami Európát illeti, Ferenc pápa Barcelona-drukker, vélhetően azért is, mert legnagyobb kedvence honfitársa, Lionel Messi. A tisztelet - úgy tűnik - kölcsönös, a katalán klub csatára már szerda este nagy örömének adott hangot a Twitter közösségi portálon, hogy argentin bíborost választottak pápává.

"Argentin pápa! Micsoda öröm!" - írta a játékos, hozzátéve, hogy szeretné a válogatottal megnyerni a 2014-es világbajnokságot az új egyházfő tiszteletére.

Az argentinok világszerte boldogok voltak. "Miénk Messi és most már miénk a pápa" - hangzott az egyik népszerű szólam szerdán.

Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek egyébiránt a Bayern München csapatának szurkolt.

11:52 - Az osztrák lapok programadásként értékelik a pápa névválasztását

A vezető osztrák napilapok csütörtökön kiemelték, hogy Ferenc pápa személyében az egyház egy latin-amerikai képviselőt választott vezetőjévé, akinek a névválasztását programadásként értékelték.

A Die Presse szerint Ferenc új korszak kezdetét jelzi az egyházban. A vezető osztrák konzervatív napilap arról írt: egyrészről meglepetést keltett az Európán kívüli, vatikáni kúriai tapasztalatokkal nem rendelkező érsek, a szegények pártfogójának megválasztása, ahogy az új pápa névválasztása és bemutatkozása is. Ebben a pillanatban csak kevesen tudták, hogy a 2005-ös konklávén is pápává választható volt, a későbbi XVI. Benedek egyetlen komoly vetélytársának számított Bergoglio érsek. Akkor az időközben elhunyt milánói bíboros, Martini volt a fő pártfogója, aki legutolsó interjújában is az egyházon belüli reformok szükségességét hangsúlyozta.

Az egyházfő megválasztásánál természetesen nagy súllyal esik latba a személyiség: spiritualitása, a teológiai irányultsága, kommunikációs készségei és vezetői képességei. Ugyanolyan fontos azonban, hogy a politikai, a szociális, a kulturális és éppen az egyházi környezet is formál egy személyiséget. A katolikus egyház bizonyos értelemben újra feltalálja magát a latin-amerikai pápa által. Az egyház feltehetően nem halogathatja már tovább a megoldatlan kérdéseket. A bíborosok választása alkalmas arra, hogy reményt keltsen, és nem csak a katolikusok között - írta a Die Presse.

A Der Standard című liberális osztrák napilap úgy látja, hogy az egyház jelzést akar adni a latin-amerikai bíboros megválasztásával. Latin-Amerika a világnak olyan része, ahol a katolicizmusnak még nagy súlya és nagy vonzereje van. A világnak ez a része a katolikus egyház egyik reménysége. Az új pápa előtt álló egyik kihívás az, hogy ezt a vonzóerőt az egész világegyházra át tudja-e vinni. Jelzésértékű az is, hogy Ferenc pápa első egyházfői fellépése alkalmával erősen a hívők közössége felé fordulónak mutatkozott. Ez a megközelítés a pedofilbotrányok kezelésében is segítségére lehet a lap szerint. Az, hogy ez utóbbi sürgető feladattal hogyan tud megküzdeni, főleg azon múlik majd, hogyan értékelik az egyes országokban egyházfői tevékenységét és hogy még többen elfordulnak-e az egyháztól. A vád, miszerint közel állt az argentin katonai juntához, a Vatikánban is utoléri majd. Legutóbb a WatiLeaks-ügy is bemutatta, hogy a Vatikánban szívesen szőnek intrikákat. Végül a lap hozzáfűzte azt is: az, hogy egy latin-amerikai kerül a világ második legnagyobb vallási közösségének az élére, azt is mutatja, hogy eltolódnak a súlypontok a világszínpadon.

11:48 - A KDNP elítéli az egyházfőt kifigurázó internetes bejegyzéseket

Elítéli a Ferenc pápát kifigurázó internetes bejegyzéseket a KDNP.

A kisebbik kormánypárt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a KDNP védelmezi a sajtószabadságot, tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát, de arra is felhívja a figyelmet, hogy a kulturálatlan megnyilvánulások, a minden erkölcsi gátat semmibe vevő vélemények valóban alkalmasak mások emberi méltóságának megsértésére, nemzeti vagy vallási hovatartozásukban való megalázására.

"A magyar sajtó totális szabadságát bizonyítja, hogy Ferenc pápa megválasztása kapcsán azonnal megjelentek az egyházfő személyét kifigurázó, gyalázkodó internetes mémek és az embert méltóságában megalázó, hitbéli meggyőződésén viccelődő durva, otromba, antihumánus és kereszténygyűlölő netes kommentek" - írták a kereszténydemokraták, felszólítva "a magyar sajtó nemes hagyományaihoz hű szerkesztőségeket", hogy határolódjanak el "az embertelen gyakorlattól". Azokat pedig, akik az ilyen "alpári megnyilvánulásoknak" helyt adnak, arra kérik, szálljanak magukba.

11:35 - A román lapok megnyerőnek tartják a szentatyát

A 86 százalékban ortodox lakosságú Romániában szimpátiával írtak a lapok a szerdán megválasztott új katolikus egyházfőről, akiben egy szerény, megnyerő, méltán népszerű vezetőt látnak.

A Gandul című lap Ferenc, a szegények atyja címmel közölt rövid méltatást, amelynek szerzője azt írja, mély benyomást tett rá ez "a barátságos, szemüveges, derűs ember, akit maga a Szentlélek választott ki a konklávéból". A cikkíró szerint mind a szegényekkel sorsközösséget hirdető névválasztás, mind közvetlensége azt sugallja, hogy Ferenc pápa vissza fogja terelni az egyházat az igazságra szomjazó, egyszerű emberek közé.

Az Adevarul című lap azt fejtegeti, hogy bármilyen meglepőnek tűnt Jorge Mario Bergoglio megválasztása, valójában ő az ideális jelölt arra a feladatra, hogy Rómát a harmadik világhoz közelítse. Ferencben, gyökerei miatt, a bíborosok egy olasz pápát, a hívők pedig a harmadik világot látják - véli az Adevarul cikkírója.

A román lap azt is felidézi, hogy az argentin érsek korábban busszal közlekedett, és amikor bíborosi rangot kapott, a hívek százait győzte meg arról, hogy a beiktatása alkalmából tervezett római zarándoklatuk útiköltségét fordítsák inkább a szegények megsegítésére.

11:25 - Rugalmasságot vár a pápától Kína

Peking gratulált Bergoglio bíboros pápává választásához és reményét fejezte ki, hogy a Vatikán az ő vezetésével rugalmas és pragmatikus hozzáállással igyekszik majd javítani Kína és a Szentszék közötti kapcsolaton - derült ki a kínai külügyi szóvivő csütörtöki szokásos sajtótájékoztatóján.

Peking - csakúgy, mint XVI. Benedek lemondásakor - nem sietett kommentálni a vatikáni eseményeket, különös tekintettel arra, hogy Kína és a pápai állam között nincs diplomáciai kapcsolat. A viszonyt régóta megoldatlan kérdések terhelik.

Hua Csun-jin szóvivő kifejezte országa őszinte szándékát arra, hogy rendezze viszonyát a Vatikánnal, de ennek feltételeként megerősítette azt is, a Vatikánnak meg kell szakítani diplomáciai kapcsolatát Tajvannal, s ígéretet kell tennie arra, hogy "a vallás ürügyén nem avatkozik be Kína belügyeibe".

Peking XVI. Benedek lemondásakor már jelezte, reméli, hogy az új pápa nagyobb rugalmassággal és őszinteséggel olyan körülményeket termet, amelyek elősegíthetik a két ország közötti kapcsolatok fejlődését.

A Kínai Népköztársaság 1951-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait a Szentszékkel, mert az kitartott a Kínai Köztársaság (Tajvan) elismerése mellett. Európában csak a Vatikánnak van diplomáciai kapcsolata Tajvannal.

Peking alapvetően nem enged beleszólást a lakosság körülbelül egy százalékát kitevő, több mint tízmillió főt számláló katolikus közösségének irányításába, püspökeinek kinevezésébe. Az országban az 1950-es évektől szentelnek fel katolikus püspököket pápai jóváhagyás nélkül.

Ezek következményeként a Szentszék az érintetteket többnyire kiközösíti, noha volt már példa arra is, hogy a pápa jóváhagyott kinevezéseket.

XVI. Benedek 2007 nyarán egy 52 oldalas levelet intézett "a Kínai Népköztársaságban élő püspökökhöz, papokhoz, Istennek szentelt személyekhez és világi hívekhez". A stílusában az apostoli levelekére emlékeztető írás nem támadta az államhatalmat, sem az egyháznak ahhoz hű szárnyát. Egyebek között megállapította, tudja, hogy a Kínai Népköztársasághoz fűződő viszony normalizálása időt és mindkét fél részéről jóindulatot igényel. Hozzáfűzte, a Szentszék mindig kész a tárgyalásokra, amelyek a nehézségek leküzdéséhez szükségesek. A kapcsolatokban azonban azóta sem történt előrelépés.

Kína csaknem száznegyven katolikus egyházmegyéjét körülbelül száz püspök vezeti. A kelet-ázsiai országban a keresztény hit terjesztése a VII. században kezdődött, de a katolikusok számának növekedése - európai misszionáriusok révén - lényegében a XIX-XX. században kezdődött el.

11:13 - Szlovák sajtó: meglepő, de gyorsan meghozott döntés

Meglepő eredményt hozónak és szokatlanul gyorsnak minősítette a pápaválasztást az eseménnyel több oldalas összeállításokban foglalkozó pozsonyi sajtó csütörtökön.

A legesélyesebb jelöltek megosztották a választó bíborosokat ezért Ferenc pápa személye kompromisszumos megoldás - szögezte le Két évezred után változtatott a Vatikán című írásában a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági és közéleti napilap.

Megjegyezte: bár a katolikus egyház kétezer éves története során először áll majd nem európai pápa az egyház élén, különösebb változtatásokra nem lehet számítani a részéről. Ellenkezőleg: a konzervatív trendek folytatása várható személyétől, amit a homoszexuális házasságokkal szembeni kemény kiállása, valamint az is alátámaszt, hogy az eutanázia és a terhességmegszakítások ellenzőjének tartják.

Karizmatikus, szülőhazájában szerénysége miatt közkedvelt személyiségnek nevezte az új katolikus egyházfőt a pozsonyi Sme liberális napilap. Hozzátette: az új pápa személyéről hozott döntés váratlanul gyors volt, figyelembe véve azt, hogy a választó bíborosok csoportja nem egyöntetű véleményt képviselő testület. Az elmúlt évek történései azt az érzést erősítették meg a katolikus egyházban, hogy saját forrásánál kell lehorgonyoznia, és ezt kell nyújtania a világnak, függetlenül attól, hogy értékeli-e, vagy nem. A választás eredménye ennek a beállítottságnak felel meg - tette hozzá a Sme.

9:57 - Horvátországban lelkesedéssel fogadták Ferenc pápa megválasztását

A túlnyomó többségében római katolikus vallású horvátok meglepődve, de lelkesedéssel fogadták az argentin bíboros pápává választását.

Habár a média sugalmazására Horvátországban a legtöbben Angelo Scola milánói érseket tartották a legesélyesebb jelöltnek, a horvátok melegen, sajátjukként üdvözölték a latin-amerikai pápát.

Argentínában jelentős lélekszámú horvát származású közösség él, közöttük horvát papok is, sőt - ahogy azt a Vecernji list napilap írja - Bergoglio bíboros gyóntatópapja is horvát szerzetes, Berislav Ostojic atya volt, előtte pedig 30 éven át egy másik horvát, Nikola Mihaljevic atya.

7 millióan kommentálták az új pápa megválasztását a Twitteren

A pápaválasztás volt a vezető téma szerdán a Twitter internetes közösségi oldalon.

A szolgáltató közlése szerint a nap folyamán összesen 7 millió felhasználó szólt hozzá a témához. Miután az argentin Jorge Mario Bergoglio érseket mint Ferenc pápát bemutatták, a Twitter-felhasználók aktivitása percenkénti 130 ezer közléssel a tetőfokára hágott. Csupán a Vatikán hivatalos @pontifex profilján megjelent HABEMUS PAPAM FRANCISCUM közlést több mint 68 ezerszer ismételték meg más felhasználók.

A Twitteren legfeljebb 140 karakteres rövid üzeneteket, úgynevezett tweeteket lehet elhelyezni, amelyekhez linkek vagy képek is kapcsolhatók. Így az események sok római szemtanúja aktuális fotókat is mellékelt üzenetéhez a Szent Péter-székesegyház erkélyén történt bejelentésről.

A horvát közszolgálati televízió szerda esti különkiadásában egyházi szakértők Jorge Mario Bergoglio alázatosságát, kapcsolatteremtő képességét hangsúlyozták, az egyházon belüli egységre törekvés üzeneteként értelmezték azt, hogy jezsuita létére pápaként a ferences rend megalapítójának, Assisi Szent Ferencnek a nevét vette fel.

Ferenc pápa üdvözlő beszédét elemezve a szakértők a hagyományokhoz való ragaszkodás jeleként értékelték, hogy őszentsége a hívekhez szólva többször is püspöknek nevezte magát. Megkülönböztetett gesztusként emelték ki, hogy az új egyházfő először elődjéért, XVI. Benedekért mondott imát. Jelzésértékűnek tekintették azt is, hogy az egyházfő áldást kérve, fejet hajtott a hívek előtt.

A csütörtöki lapok különkiadásokkal, pótoldalakkal, szalagcímekkel - Forradalom az egyházban, Isten hozott, Ferenc Szentatya!, A szegények hőse, Egy argentin, aki Messinél is népszerűbb - jelentek meg.

9:49 - Cseh lap: az egyház a jövőjét jelentő térség felé fordult

Jorge Mario Bergoglio bíboros pápává választásával az egyház a világ azon térsége felé fordult, amely a jövőjét jelenti - írja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap csütörtökön.

Dél-Amerika a világ azon része, ahol a keresztény vallás még mindig nagyon erős, és társadalmi konfliktusok sem veszélyeztetik. Az egyházat Dél-Amerikában reménynek tartják, amely elősegítheti a jobb és igazságosabb társadalom eljövetelét - mutat rá a lap.

Hozzáteszi: Ferenc pápa éltető latin-amerikai szellőt engedhet be az egyházi körökbe, és képes lehet harcolni az egyház elvilágiasodása ellen, amely Európában a legerősebb.

Egy argentin pápává választása logikus következménye annak, hogy a római katolikus egyház egyetemes kíván lenni - véli a Lidové Noviny című konzervatív napilap.

A lap szerint egy jezsuita a pápai hivatalban éppen olyan újság, mint az, hogy az új egyházfő nem európai.

"Nem kizárt, hogy ez a tény nagyobb áttörést jelent az egyház életében, mint az, hogy egy argentin került Szent Péter trónjára" - írja a konzervatív lap.

9:25 - Szakértő: a Vatikán számára Moszkva nem lesz fontos

Oroszország kívül esik majd az új pápa érdeklődési körén - fejtette ki az orosz Kommerszant FM rádió főszerkesztője és egyben kommentátora, Konsztantyin Eggert.

A tekintélyes orosz kiadóvállalat rádiójának főszerkesztője szerint az új katolikus egyházfő a harmadik világban fejt majd ki misszionárius tevékenységet, és nem lesznek számára annyira fontosak a kapcsolatok Moszkvával.

Konsztantyin Eggert ugyanakkor úgy vélte, hogy éppen ez közelítheti egymáshoz a két egyházat és segítheti elő a római pápa és az orosz ortodox egyházfő találkozását. Ferenc pápa megválasztásának Oroszország szempontjából "nem lesz negatív következménye, de hogy lesz-e pozitív eredménye, meglátjuk" - vélekedett a kommentátor.

Az új pápa kiválasztásakor ismét kompromisszumot kötöttek a kardinálisok - vélte Viktor Hrul vallási szakértő, katolikus újságíró, aki örömmel fogadta a katolikus egyházfő névválasztását. "Szent Ferenc nagy tiszteletnek örvend Oroszországban, a katolikusok és az ortodox keresztények körében egyaránt" - mondta.

Alekszej Jugyin, az orosz Állami Humán Egyetem valláskutató intézetének docense szerint Ferenc pápa kiegyensúlyozottan konzervatív szemléletű, ezért elégedettek vele nagyon sokan. Jugyin biztos abban, hogy az új katolikus egyházfő folytatja XVI. Benedek politikáját. Kérdés, mi lesz az egyházi reformokkal, és milyen új kezdeményezések születnek a vezetése alatt.

9:09 - Ferenc pápa egy római bazilikában imádkozott

Ferenc pápa csütörtök reggel a római Santa Maria Maggiore bazilikában imádkozott.

Szerda este, megválasztása után az új egyházfő bejelentette, hogy pápasága első napján magánlátogatást tesz egy római Mária-kegyhelyen.

Ferenc pápa csütörtök reggel elhagyta a Vatikánt, és fél órát a Santa Maria Maggiore bazilikában imádkozott. A pápa a bazilika oldalsó bejáratán távozott, megkerülve a rá váró fotósokat.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Valaki 2013. március 15. 09:03
  „A komonisták ne rondítsanak bele ebbe a topikba!
  Köszi.”
 • 21. newface11 2013. március 14. 19:39
  „Csak azt tudnám, hogy azok, akiket ez nem érint, vagy nem érdekel, minek szólnak hozzá a cikkhez? Ha most rabbiválasztás lett volna, akkor tuti, hogy a hozzászólások nagy részét modernálnák, de mivel a keresztények sértegetéséről van szó, minden megengedett??? Szeretném, ha végre azonos mércével mérnék a vallásokat! Az én keresztény érzékenységemet sérti a legtöbb hozzászólás!”
 • 20. rózsa36 2013. március 14. 16:57
  „Mankapunka és koppenhágó!
  Egyszerűen fogalmazok, hogy megértsétek: végtelenül primitív bunkók vagytok.
  Szinte "kitapintható" a faragatlanságotok. Ilyen alpári módon kultúremberek az adott témában nem szólalnak meg.”
 • 19. soproni 2013. március 14. 16:06
  „1. Mankapunka!Ebben a korban örülnek,ha integetni tudnak a kezükkel.Amúgy ők azok,akik a nőket általában kihagyják a sorból.”
 • 18. Gfranzi 2013. március 14. 14:19
  „Úgy látom egyes kommentelőknek megint sikerült magukat alulmúlni...”
 • 17. Mathrin 2013. március 14. 13:51
  „Talán ez a mosolygós, életkora ellenére is lendületesnek tűnő bácsi felrázza az elkeseredettségbe és fásultságba süllyedt egyházat mint intézményt, és a hívőket mint egyéneket egyaránt. Amúgy az elődjéhez képest főnyereménynek tűnik valóban.”
 • 16. oxana 2013. március 14. 13:39
  „Ratzinger, az elödje nem az én esetem volt. <moderálva> alak volt, de hogy magától lemondott, azt jóváírom.”
 • 15. oxana 2013. március 14. 13:37
  „Szimpatikus, már csak azért is, mert szereti a focit. Hogy Messi a kedvenc játékosa, az meg még plussz pontot jelent.”
 • 14. ATX 2013. március 14. 11:33
  „76 éves. Ha belegondolok, hogy 4 év múlva betölti a 80-at... Nálunk ez már jóval a nyugdíjkorhatár fölött van!”
 • 13. Batistuta 2013. március 14. 09:09
  „Argentina, Argentina!!!”
 • 12. koppenhágó 2013. március 14. 08:16
  „10. öröksoproni 2013.03.14. 07:08

  ... vagy még nem derült ki róla semmi hasonló...”
 • 11. ATXadmin 2013. március 14. 07:29
  „még egy ekkora képmutató bandát pfff”
 • 10. öröksoproni 2013. március 14. 07:08
  „poorman
  Egy Megváltó van, Jézus. Minek kellene még egy?:)

  1,9-hez

  Ha olvastátok volna, ő pont nem volt érintett a homoszexuális és pedofil egyházi botrányokban. Ahogy a világban is vannak ilyen-olyan emberek, úgy az egyházban is. Nem jó ez persze, de letagadni még nagyobb baj lenne.”
 • 9. koppenhágó 2013. március 13. 21:59
  „1. Mankapunka 2013.03.13. 19:24

  igazad van, itt patakokban folyik a misebor, szivaroznak, és kisfiúk vannak a nők
  helyett.... fertő :D”
 • 8. poorman 2013. március 13. 21:07
  „Ahogy a képet nézem ez a csücsöri bíboros nem lesz Megvátó!:)))))))))))))))”
 • 7. dogosrobi 2013. március 13. 20:55
  „3. tkrs9980 2013.03.13. 19:43
  Érdekes, én Újvárosban egész nap fekete füstöt láttam, gondolom ott még nem dőlt el.
  Holnap kiderül :D Ez nagyon komoly:)”
 • 6. exodus 2013. március 13. 20:04
  „Péter lesz....”
 • 5. fleto.franci 2013. március 13. 19:55
  „Re: 1. Mankapunka 2013.03.13. 19:24

  Legyél komoly kisfiú!”
 • 4. mmm24 2013. március 13. 19:51
  „mazel tov”
 • 3. tkrs9980 2013. március 13. 19:43
  „Érdekes, én Újvárosban egész nap fekete füstöt láttam, gondolom ott még nem dőlt el.
  Holnap kiderül :D”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az FBI kommandósai végeztek a férfival, aki négy embert lelőtt

Az FBI kommandósai végeztek azzal a férfival, aki egy nappal korábban négy embert agyonlőtt és… Tovább olvasom