Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Már csak két fokozattal van Csernobil mögött a japán atomerőmű baleset súlyossága

A japán fukusimai atomerőmű balesete miatt megnövekedett radioaktív sugárzásnak nem lesz hatása Európa lakosságára.
Ezt mondta Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal (OHA) főigazgatója, aki leszögezte: a Paksi Atomerőmű leállítása szóba sem kerül.

Négyesről ötösre emelte a Fukusima-1 atomerőműben történt baleset súlyosságának szintjét pénteken a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) a nukleáris veszélyhelyzetek minősítésére szolgáló hétfokú nemzetközi skálán.

A négyes fokozattal az olyan baleseteket jelölik, amelyeknek helyi következményei vannak, az ötös fokozatot az ennél kiterjedtebb következményekkel járó esetetekre alkalmazzák. Ötös besorolású volt az amerikai Three Mile Island-i atomerőműben 1979-ben történt baleset is, amikor hűtési probléma miatt a reaktorban levő fűtőelemek körülbelül egyharmada megolvadt. Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője közölte: az általa vezetett szervezet péntek estétől kezdve mérni fogja a sugárzás szintjét Tokióban, hogy megnyugtassák a lakosságot.

Rónaky József egy budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a japán atomerőmű esetében a legfontosabb feladat a reaktorok hűtése, ha az sikertelen, akkor súlyosan megsérülnek a hűtőelemek, és nagyobb mértékű radioaktivitás kerül a levegőbe.

Felelősséggel kijelenthető - fűzte hozzá -, hogy még a legrosszabb estben sem veszélyeztetik Európát a Japánban történtek.

Elképzelhető, hogy hetek múlva majd rendkívül finom radioaktivitás lehet mérni Európában is, ahol megjelenhetnek radioaktív anyagok, de kizárt, hogy Európa lakosságára ennek hatása lenne - közölte.

A Paksi Atomerőmű kapcsán kiemelte: az 1990-es években végrehajtott közel 60 milliárd forintos biztonságnövelő program megerősítette az erőmű földrengésállóságát. Egy 2006-os nemzetköz felülvizsgálat megállapította, hogy ez a biztonságnövelés jól sikerült - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 15. elemér 2011. március 19. 00:36
  „Vitatják a szakértök a G.E. reaktorokat ott japánban. Probléma ott volt hogy 3 mérnök kritizálta ezek biztonságát és lemondtak a 70-es években. Azt állitották hogy azok picik és nem birják a nagy nyomást vagy robbanást. Ez a Mark 1 tipus, amit megerösitettek a 80-as években mindenhol. G.E. a legnagyobb atomerömü felszerelés gyártója a világon. Japánban azok idáig bizonyitottak hogy birják a cunamit és földrengést. Ennek ellenére azt a tipust többet nem használlják. Nagyobbik probléma a medencével, van ami tárolja a használt uranium rudakat. A reaktor épület robbanása után ezek megrepedtek.

  http://www.csmonitor.com/World/Asia-Pacific/2011/0318/GE-defends-reactors-in-Japan-nuclear-crisis”
 • 14. SC 2011. március 18. 23:11
  „Hát ha majd nálatok történik ilyen "vicces" dolog öreg,akkor majd az új főrabbi sugározza rátok x sugárral dúsított szeretetét...
  K.rvára nem voltál vicces...”
 • 13. meir 2011. március 18. 19:59
  „Tegnap ejjel megkoronaztak az uj Japan Csaszart!!!
  ugy hivjak,; I.-so IZOTOP !!
  a lakossag "sugarzo" arccal unnepelte a hirt!!”
 • 12. elemér 2011. március 18. 17:39
  „Mondtam neki hogy csak ovatossan egyen, de sajnos nemfogadta tanácsomat.”
 • 11. Túrabakancs 2011. március 18. 16:46
  „elemér! /7/
  ..."Szegény ember már meghalt"
  Gondolom a szívbajt hoztad rá a teóriáddal! Bocsi! :)”
 • 10. elemér 2011. március 18. 15:48
  „Halgattam egy szakértö véleményét az USA parlamentben. Kérdés volt, mi az Obama adminisztráció terve az atomerömü iparral. Válasz, szükséges és az állami financirozást garantáljuk. Milyen biztonságos az ipar ? Ma kompit és software szimuláciokat használunk, mert egy balesetnél sokminden történhet egyszerre. Ez biztonságosabbá teszi az uj erömüveket. Legnagyobb probléma viszont hogy az ipar és az ellenörzés együtt müködtek világszerte. Legjobb példa erre Japán volt. A védöfal cunami ellen nemvolt elég erös és magas.”
 • 9. öröksoproni 2011. március 18. 15:16
  „Valószínűleg azért nem tudjuk a konkrét biztonsági állapotát az erőműveknek, mert valami eszement kihasználhatná a gyenge pontokat. Gondolom mi minden eshetőségre fel vagyunk készülve, úgy, mint tél elején a hóra.”
 • 8. milakri 2011. március 18. 15:06
  „Az atomerömü hütésének visszaállításához, az elektromos rendszer visszaállítására van szükség Japánban. (forrás: origo)
  Máshol nem lehet elektromos hiba ?
  De bizony ! Ezért állítottak le a németek rögtön 7 db müködö és "biztonságos" erömüvet. Nem a földrengés volt a fö kiváltó ok az erömü katasztrófájára, hanem az áramellátás hiánya ami a hütést biztosította. A tartalék generátorok is megsérültek (vagy nem is müködtek? ), és kész volt a katasztrófa.”
 • 7. elemér 2011. március 18. 15:01
  „Itt Ámerikában árulták a befött meggyet, amit nem tudtak árulni az unioban Csernobil után. Egy barátom vett is belölle és dicsekedett hogy milyen olcsó és finom. Én mondtam neki hogy vigye el a Radioshack-be és méresse meg a kisugárzást. Szegény ember már meghalt.”
 • 6. elemér 2011. március 18. 14:54
  „Az egész világon mérlegetik a helybeli atomerömüvek biztonságát. Csernobolban se a földrengés okozta a problémát, hanem emberi hiba a müködtetésben és a tervben. Ott nincs a reaktornak védó burkolata a tervben. Ez acél burkolat vasbetonban. Mindenki most azt állitja hogy saját atomerömüi biztonságossak. Ez viszont relativ. A Japánok már régóta hazudoztak a biztonságrol és ami bekövetkezett az meglepö. Arra se képessek hogy élelmiszerrel ellásák saját lakósságukat 400, 000 embert a környéken.”
 • 5. milakri 2011. március 18. 14:47
  „Persze, Európára nézve nincs veszély.... de akkor ugyan miért vannak annyira felbuzdulva a veszélyre a Német, az Osztrák, a Francia sajtóban ? Biztos túllihegik mi ?
  Majd ezt is akkor tudjuk meg, ha már egyszer körbe ment a föld körül. ?n a csernobili robbanás után is nyugodtan ettem a kertböl a zöldséget, gyümölcsöt, mert azt modták lehet. Igaz élek, de nagyon sok ismerösöm és sajnos családtagom is áttétes rákban halt meg.”
 • 4. öröksoproni 2011. március 18. 13:54
  „Minden európai ország úgy pánikol, mintha állandó földrengés - veszélyben lenne. Japán tudvalevőleg két lemez felett is van, melyek mozgásban vannak, azért van ott ennyi rettentő földrengés. Felesleges innen osztani az észt, oda kell menni, aztán ott megoldani a problémát.”
 • 3. senkialadár 2011. március 18. 13:26
  „azt nem értem hogy jön itt képbe a paksi atomerőmű? mi köze van a japánban történtekhez? talán pakson is volt rengés?”
 • 2. mais 2011. március 18. 13:10
  „Nagyon ,de nagyon sajnálom a Japán emberkéket ... !”
 • 1. Ddorf 2011. március 18. 12:14
  „veszély nem volt,nincs - csak lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetős lesz a New York Times online

Március végétől fizetős lesz a New York Times online kiadása - közölte a világ egyik… Tovább olvasom