Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Már az Interpol is nyomoz a Litvinyenko-ügyben

Az Interpolt is bevonták Alekszandr Litvinyenko megmérgezésének vizsgálatába - közölte a nemzetközi bűnüldöző szervezet orosz nemzeti irodájának vezetője.
Az együttműködés már megkezdődött, mert a nyomozás több országot érint - mondta Tyimur Lahonyin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Londonba dezertált egykori tisztjének polónium 210-es sugárzó izotóppal elkövetett megmérgezése ügyében folyó vizsgálatról.

Az Interpol munkarendje szerint a bűnügyben nyomozó ország együttműködési kéréssel fordul az őt érdeklő másik országhoz - jelezte Lahonyin, aki szerint ilyen együttműködés már folyik a Litvinyenko-ügyben. Az Interpol csatornáit máris igénybe veszik információcserére - tette hozzá.

Az orosz főügyészség saját eljárást indított, miközben munkatársai brit nyomozókkal együtt az elmúlt egy hét alatt egy moszkvai kórházban kihallgattak két olyan katonai-biztonsági hátterű orosz üzletembert, Andrej Lugovojt és Dmitrij Kovtunt, akik polóniumos megmérgezésekor együtt teáztak a Kreml-ellenessé vált Litvinyenkóval egy londoni szállodában.

Médiajelentések szerint egyikük szobájában keverték a sugármérget, ami az áldozat teájába került. Továbbá Lugovoj és Kovtun már ezt megelőzően is találkozott Litvinyenkóval, illetve hagyott sugárnyomokat Londonban; Kovtun a németországi Hamburgban is. Mindamellett Kovtun és kisebb mértékben Lugovoj is megfertőződött polóniummal.

Mindkettejüket tanúként hallgatták ki a brit nyomozók részvételével. Az emberölési kísérlet ügyében nyomozó orosz főügyészség Kovtunt is csak áldozatnak tekinti.

Az orosz ügyészek Londonban ki akarják hallgatni Borisz Berezovszkij mágnást, akinek Litvinyenko és Lugovoj egyaránt biztonsági alkalmazottja volt az 1990-es évek második felében, és aki Litvinyenkóhoz hasonlóan 2000-ben emigrált Nagy-Britanniába, ahol a Kreml engesztelhetetlen ellenfelévé vált.

Az orosz nyomozók ki akarják hallgatni a szintén brit menedékjogot élvező Ahmed Zakajev csecsen szeparatista megbízottat is, aki ugyancsak baráti viszonyban volt Litvinyenkóval.

Berezovszkijt az orosz hatóságok csalással, Zakajevet terrorizmusban való részességgel vádolják, és régóta követelik kiadatásukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taktikát váltott Moszkva a Litvinyenko-ügyben

Miután kiderült, hogy Dmitrij Kovtun volt orosz titkosszolgálati tiszt az előtt érintkezett… Tovább olvasom