Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Málta és Ciprus felkészült az euróra

Málta is Ciprus jó úton halad, hogy 2008. január 1-én bevezesse az Európai Unió közös pénzét, az eurót - közölte kedden az Európai Bizottság Brüsszelben. A testület alig öt héttel a bevezetés előtt vizsgálta meg a két szigetországot, mennyire teljesítette a követelményeket.
Joaquin Almunia pénzügyi biztos azt mondta: "a ciprusiak és máltaiak büszkék lehetnek teljesítményükre, hiszen a fejlett világ legnagyobb pénzügyi közösségének tagjai lesznek".

Ciprusra már meg is érkeztek az euróbankók. A fémpénzek zöme is már a szigeten van; az Európai Központi Bank azt ígéri, hogy hamarosan a többi aprót is szállítja. Máltára a papírpénz 92,5 százaléka, a fémpénzek pedig mintegy kétharmada érkezett meg.

A Bizottság májusban állapította meg, hogy a két szigetország teljesítette a szigorú maastrichti kritériumokat, így beléphetnek az eurozónába. Ciprussal és Máltával így 15-re emelkedik a közös pénzt használó államok száma. A 2004-ben uniós taggá vált államok közül elsőként Szlovénia vezette be az eurót idén januárban.

A tervek szerint 2009-ben Szlovákia lesz a következő tag. Észtország, Litvánia és Lettország is minél előbb szeretné bevezetni a közös fizetőeszközt, ám a gyors gazdasági növekedésük miatt nem tudták teljesíteni az inflációs követelményeket. Hogy Magyarország mikor csatlakozhat az eurozónához, azt pontosan még nem lehet tudni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A koszovóiak nem akarnak tovább tárgyalni

Koszovó vezetői csak december 10-ig hajlandóak Szerbiával tárgyalni a tartomány jövőbeni státusáról… Tovább olvasom