Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Maláj gép: eljutottak a helyszínre a nemzetközi szakértők

A szakértői csoport több napon át tartó sikertelen próbálkozás után jutott el a a maláj utasszállító kelet-ukrajnai becsapódásának helyszínére.
Több napi sikertelen próbálkozás után csütörtökön eljutott a maláj utasszállító kelet-ukrajnai becsapódásának helyszínére egy nemzetközi szakértői csoport.

A kormányerők és az oroszbarát szeparatisták között folyó harcok miatt a küldöttség hétfő óta hiába akarta és próbálta megközelíteni a július 17-én lezuhant repülőgép roncsait. Az ausztrál és holland szakértőkből álló csoportot azzal bízták meg, hogy a katasztrófa helyszínén első feladatként további áldozatok felkutatására és az utasok szétszóródott személyes tárgyainak összegyűjtésére összpontosítsa erőfeszítéseit. Továbbra sem tudni, hogy pontosan hány holttest van még a roncsok környékén.

Az AP amerikai hírügynökség helyszínen lévő újságírója csütörtökön azt mondta: a szóban forgó területet láthatóan a szeparatisták ellenőrzik.

Közben az orosz légiközlekedési hivatal, a Roszaviacija közölte: megérkeztek Kijevbe az orosz szakértők, hogy bekapcsolódjanak a katasztrófa okainak felderítésébe. A többi ország szakértőivel együtt megpróbálnak még a nap folyamán eljutni abba a térségbe, ahol lezuhant a gép. A holland és ausztrál szakértői bizottságok képviselői nem kommentálták az orosz kollégák Kijevbe érkezését.

Az ukrán hadsereg egynapos fegyvernyugvás hirdetett


Az ukrán fegyveres alakulatok egy napra felfüggesztették a támadó hadműveleteket abban a kelet-ukrajnai térségben, ahol két héttel ezelőtt lezuhant a maláj légitársaság utasszállító repülőgépe - közölték csütörtökön a "terrorellenes művelet" parancsnokságán.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kérésére hirdettek egyoldalúan tűzszünetet, hogy szavatolják a katasztrófát vizsgáló nemzetközi szakértők munkájának biztonságát. Az ukrán fegyveres erők nem folytatnak hadműveleteket a térségben, kivéve, saját állásaik védelmében, ha támadás éri őket - tájékoztatott közleményében a parancsnokság.

Szóvá tette ugyanakkor, hogy a szakadárok nem tartják magukat a tűzszünethez, figyelmen kívül hagynak "minden nemzetközi megegyezést és követelést". A "terrorellenes" erők sajtóközpontja arról számolt be, hogy a szeparatisták Grad rakéta-sorozatvetőkel lőttek egy települést a Donyeck megye határán lévő Luhanszk megyei Lutuhine közelében.

Közben az orosz légiközlekedési hivatal, a Roszaviacija közölte, hogy Kijevbe megérkeztek az orosz szakértők, hogy bekapcsolódjanak a katasztrófa okainak felderítésébe. A többi ország szakértőivel együtt megpróbálnak még a nap folyamán eljutni abba a térségbe, ahol lezuhant a gép.

A 20 holland szakértőből és 40 fegyvertelen katonából, valamint ausztrál szakemberekből és EBESZ-megfigyelőkből álló küldöttség már ötödik napja vesztegel Donyeckben. Minden nap megpróbáltak a helyszínre jutni, de mindannyiszor saját biztonságuk érdekében visszafordultak. A Malajziából érkezett tíz szakértő a kelet-ukrajnai Harkivban van, ahol az oda szállított holttestek azonosítását végzik. Előző nap elindult Malajziából egy 68 tagú rendőrcsoport is azzal a feladattal, hogy védjék a repülőgép roncsait illetéktelenek hozzáférésétől.

Kijev a Moszkva-barát szakadárokat vádolja azzal, hogy akadályozzák a szakértőket a katasztrófa helyszínének megközelítésében, amelyet ellenőrzésük alatt tartanak. Több ukrán tisztségviselő hangoztatta az elmúlt napokban, hogy a "terrorellenes" erők nem folytatnak harci cselekményeket a tragédia helyszínének több tíz kilométeres körzetében, betartva Petro Porosenko elnök erre vonatkozó utasítását.

Volodmir Hrojszman miniszterelnök-helyettes - aki egyben a Boeing 777-es lezuhanásának okait vizsgáló ukrán állami bizottság vezetője - előző napi sajtótájékoztatóján kijelentette: a szakadárok előbb engedik, hogy belépjenek a szakértők az ellenőrzésük alatti területre, majd "tűzharcot imitálnak", és meggyőzik a külföldieket arról, hogy a továbbhaladás nem biztonságos, vissza kell fordulniuk.

A maláj repülőgép július 17-én zuhant le a Donyeck megyei Torez városától északra, szakadárok ellenőrzése alatt álló területen. Kijevi feltételezések szerint a szeparatisták tévedésből lőhették le az utasszállítót, mert ukrán katonai gépnek vélték. A járaton tartózkodó mind a 298 ember - köztük 193 holland állampolgár - életét vesztette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem okoz világjárványt az ebola a vírus felfedezője szerint

A WHO szerint nincs szükség a légi utazás korlátozására, a felfedezője szerint nincs esély… Tovább olvasom