Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Májustól újra beengedik Tibetbe a turistákat

Újra beengedik a külföldi turistákat Tibetbe május elsejétől - jelentette be az illetékes kínai hatóság csütörtökön. Arról még nem döntöttek, hogy újságírók is utazhatnak-e rendszeresen a területre. A himalájai térséget azután zárták le, hogy a békésnek induló tüntetések erőszakba torkolltak március közepén.
Az egyéni és a csoportos utazókat is szívesen látják ettől az időponttól - idézte a tibeti turisztikai osztályt a kínai állami hírügynökség. A május elsejei dátumot állítólag azért választották, mert az a munka ünnepe alkalmából munkaszüneti nap lesz. A kínai hatóságok nem engedtek külföldieket a térségbe, miután az 57 éves kínai elnyomás elleni tüntetések március 14-én erőszakba torkolltak.

A kínai rendőrök és tibeti tüntetők közötti összecsapásokban Kína szerint 20, a száműzetésben élő tibeti vezetés szerint 135-140 ember vesztette életét. Tibetbe egyébként is csak külön hatósági engedéllyel lehet utazni, a régóta tartó feszültség miatt. Ez a külföldi újságírókra is vonatkozik. A március közepén kezdődött zavargások óta csak egyetlen, 26 tagból álló riportercsoport látogathatott a térségbe. Ők arról tudósítottak, hogy szerzetesek egy csoportja hazugnak nevezett egy kínai tisztviselőt és szabadságot követeltek Tibetnek.

A kínai kormány eredeti célja az lett volna, hogy megmutassa, a tibetiek támogatják a kínai uralmat. A kínai nagy falon és a híres terrakotta harcosokon kívül Tibet a legnépszerűbb úti cél Kínában. A külföldi turisták számára a táj, a buddhista kultúra és a Mount Everest alaptábora Tibet legfőbb vonzereje. A térségbe minden korábbinál többen utaznak, amióta megnyílt egy, a tibeti fennsíkot átszelő vasútvonal.

Az olimpiai láng a tervek szerint kétszer utazik majd Tibetbe. A Mount Everest csúcsára májusban viszik fel, a térség fővárosába, Lhászába pedig júniusban érkezik a fáklya, mielőtt visszatérne Pekingbe az augusztusi játékokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 év után ismét katonai szerepet vállal a Franciaország?

Franciaország még az év vége előtt dönt arról, hogy több mint 40 év szünet után újra szerepet… Tovább olvasom