Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Május 1. - Oroszországban országszerte ünnepeltek

Oroszország városaiban jóval több mint egymillió ember vett részt a május 1-jei felvonulásokon és nagygyűléseken a politikai pártok és szakszervezetek szervezésében.
Moszkvában öt tüntetés, három felvonulás és 11 nagygyűlés zajlott le, amelyekre közel tízezer rendőr vigyázott. A rendezvények helyszínét, időpontját és részvevőinek számát a jogszabályoknak megfelelően előre engedélyezték a hatóságok. A legnagyobb tömeget - mintegy 25 ezer embert - az állami dumában (az orosz törvényhozás alsóházában) több mint kétharmados többséggel bíró, a hatalom pártjának is nevezett Egységes Oroszország Párt és az Oroszországi Független Szakszervezetek Szövetsége (FNPR) közös rendezvénye mozgatta meg.

A jelszavak a párt elnöke, Vlagyimir Putyin kormányfő, valamint Dmitrij Medvegyev elnök némelyek által vitatott válságkezelő intézkedéseit támogatták, míg a szakszervezetek a munkanélküliség csökkentését, tisztességes béreket és nyugdíjakat követeltek, valamint azt, hogy honi polgárokat alkalmazzanak vendégmunkások helyett. Az ellenzéki kommunista párt belvárosi felvonulása Gennagyij Zjuganov, a párt vezetője szerint a legnépesebb volt az utóbbi tíz évben, s nagygyűléssel és majálissal ért véget.

A jelszavak a kapitalista miniszterek lemondását, "oktatást, munkát, fizetést" követeltek, és tiltakoztak a volt szövetségesek és mai NATO-államok egységeinek a győzelem napi díszszemlén való részvétele ellen. A kommunisták az ország más részein is számos önálló megmozdulást szerveztek. Sokkal kisebb megmozdulásokat tartott a további két parlamenti párt, az Igazságos Oroszország és a liberális-demokrata párt is.

Felvonult, illetve nagygyűléseket tartott az egyetlen parlamenten kívüli párt, a liberális Jabloko - amely változásokat követelt, és olyan új vezetést, amely a korrupció és nem a tüntetések ellen lép fel -, továbbá a számos szervezetet tömörítő, ellenzéki Szolidaritás, és a városközponttól távol felvonult több nacionalista szervezet is. Szentpéterváron a különböző politikai erők szervezte rendezvényeken mintegy 15 ezer ember vett részt. Petropavlovszk-Kamcsatszkijban a szovjet időkre emlékeztető felvonuláson mintegy 18 ezren vettek részt, míg az Uraltól a Távol-Keletig összesen mintegy 800 ezer résztvevője volt a május 1-jei megmozdulásoknak a szakszervezetek adatai szerint.

Novoszibirszkben megtartották a fiatal művészek és egyetemisták szervezte, immár hagyományos "monstrációt" is. A kosztümökkel, abszurd elemekkel tarkított menet résztvevőinek transzparensein ilyen jelszavak álltak: "A tánc nélküli forradalom nem éri meg, hogy hozzáfogjanak!", "A Föld a földlakóké!", "Minden hatalmat a fantáziának!".

A "monstráció fő" szervezője, Artyom Loszkutov az Interfax hírügynökségnek elmondta: a megmozdulás célja annak kinyilvánítása, hogy a mai körülmények között minden tiltakozó megmozdulás abszurd, hiszen engedélyeztetni kell a hatóságokkal. Az 1994 óta tartott "monstrációt" tavaly nem engedélyezték, mégis megtartották, s szervezőjét őrizetbe vették. Loszkutov elmondta, hogy idén már több más városban is volt "monstráció".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feszült hangulatú rendezvények és megmozdulások

Athénban szombaton feszült hangulatban kezdődtek meg a május 1-jei rendezvények, Szalonikiből pedig… Tovább olvasom