Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Magyarországot méltatta egy amerikai kongresszusi képviselő

- Magyarország demokrácia iránti elkötelezettségét méltatta az amerikai kongresszusban - a száz éve született Ronald Reagan elnök szobrának jövő heti, budapesti felavatásával kapcsolatban - Dan Burton indianai republikánus képviselő, akinek csütörtöki állásfoglalását a Congressional Record című hivatalos törvényhozási közlöny jelentette meg.

A politikus rámutatott: Magyarországnak a demokrácia iránti tartós elkötelezettsége tanúságtétel a világ számára, hogy a szabadság és a demokrácia minden nép számára elérhető. A képviselő Magyarországot "Amerika egyik legnagyszerűbb szövetségesének és egyik legrégebbi barátjának" nevezte, és örömének adott hangot, hogy a két ország közösen ünnepli a "szabadsághős" Reagan elnököt. Burton az általa a képviselőház elismerésére méltó magyarok között megemlítette Farbriczy Kováts Mihályt, aki az akkor még párizsi nagykövet Bejamin Franklinnek ajánlotta fel szolgálatait, és akinek kulcsszerepe volt az első amerikai katonai lovas egység felállításában. Fabriczy életét vesztett az amerikai függetlenségi háborúban.

"Nem sokkal Farbriczy halála után az amerikaiak elnyerték függetlenségüket, Magyarország és népe szabadságához egy sokkal hosszabb harcra volt szükség" - hangsúlyozta a képviselő. Rámutatott, hogy Kossuth Lajos a második politikus volt, aki a kongresszus két házának együttes ülésén szólalhatott fel. Burton emlékeztetett rá, hogy csaknem kétszáz évvel az amerikai forradalom után a magyar népnek a kommunista uralom elleni felkelését csak a szovjet csapatok beavatkozása tudta elnyomni. A folytatódó küzdelemben 1989 hozta el a győzelmet, amikor Magyarország megnyitotta nyugati határát és a volt szovjet blokk országai közül elsőként alakult át nyugati típusú parlamenti demokráciává, s alkalmazta a szabad piacgazdaság elveit. Az ország az IMF, a Világbank, a NATO és az EU tagállama lett, s ez utóbbiban az utóbbi fél év során az elnökséget is betöltötte.

Felidézte, hogy az elmúlt három évtized során az Egyesült Államok - amely több mint másfél millió magyar-amerikai hazája - anyagi és szakmai támogatást nyújtott az alkotmányos, demokratikus rendszer és a szabad piacgazdaság kiépítésében. Dan Burton fontosnak nevezte, hogy az amerikai közvetlen beruházások pozitív hatással voltak a magyar gazdaságra. A képviselő szerint Magyarország maga is a szabadság globális támogatójává vált. Ezzel kapcsolatban felidézte nyugat-balkáni, iraki és afganisztáni szerepvállalását. "Magyarország tartós szabadság iránti elkötelezettsége okán Magyarország Amerika kulcsfontosságú szövetségesévé és Európában fontos stratégiai partnerévé vált" - szögezte le a képviselő és arra szólította fel a két országot, hogy a demokráciába, a jogállamiságba, a sokszínűségbe, a toleranciába és társadalmi mobilitásba vetett közös hit alapján a továbbiakban is mozdítsák előre a globális szabadság ügyét.

Olvasóink írták

 • 10. szabo1936 2011. június 28. 18:00
  „9.Yoav-Ben-Meir
  Mr Meir
  A US allampolgarsagot 5 eves tartozkodas utan lehet kapni.
  A US Armyban nem szukseges az allampolgarsag csak a "green card"Nekem meg az sem volt es megis Nemet-orszagban 1957 ben 5 evre leszezodtem meg angolul sem kelet tudni.Allampolgarsag nem volt szukseges a Vietnami szolgalathoz.Amikor meg voltak sorozasok a USA ban az emigransokat altalaban 2 vagy 3 ev utan besoroztak katonanak.En csak 21 evig voltam amerikai katona 1978 ban mentem nyugdijba.Vietnamban 3 turat lehuztam 3 ev.”
 • 9. Yoav-Ben-Meir 2011. június 26. 22:42
  „8/machers!!
  akkor ott valami bibi van azzal amit Elemer allit!!
  az Allampolgarsagot -(ahogy en tudom hosszu evek utan adjak csak meg!!)-mikor kaphatta vajon?
  anelkul meg hogyan volt az U.S?ARMY Katonaja?? Most mar az a Wiet Nam-i haboruban valo reszvetele is gyanus!”
 • 8. machers 2011. június 26. 18:19
  „7. Yoav-Ben-Meir 2011.06.26. 09:34
  17 évesen. De akkor már második osztályos volt.”
 • 7. Yoav-Ben-Meir 2011. június 26. 09:34
  „Elemer!
  mond mar Te hany evesen erkeztel az USA-ba?”
 • 6. janika 2011. június 25. 17:33
  „Hát igen ha az elemérfélék itthon maradtak volna, akkor már sokkal több lenne a munkanélküli és számító gépe sem lenn. Persze, ha körülnézne csupán e lap rovataiban, akkor meglátná Őseit a szilsárkányi régészeti gödrökben.”
 • 5. bonitatwo 2011. június 25. 14:35
  „Elemer!
  Jobban jarsz, ha spanyolul tanulsz:)”
 • 4. elemér 2011. június 25. 12:35
  „Én 56-ban gyerekkoromban és azért is konyittok Amerikához jobban. Inglish lengvidzs nekem jobban megy.;))”
 • 3. Yoav-Ben-Meir 2011. június 25. 11:08
  „Elemer!
  Te mikor vandoroltal ki??”
 • 2. elemér 2011. június 25. 10:49
  „"Dan Burton indianai republikánus képviselő, akinek csütörtöki állásfoglalását a Congressional Record című hivatalos törvényhozási közlöny jelentette meg."
  Ebben a közlönyben minden képviselö azt ir amit akar. Nekik vannak segédjeik, akiknek az a munkája hogy anyagot találjanak ami jó a helybeli szavazóknak.
  Ennyit erröl.

  -Janika, melyik óceán ez? - kérdezi a tanár a térképre mutatva.
  Janika mélyen hallgat.
  - Így van! Ez a Csendes-óceán!”
 • 1. janika 2011. június 25. 05:21
  „Majd , ha itt élne átlag po9lgárként nem járna a szája sületlenségeken.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszivárgott az érettségi egyik feladata, négyen őrizetben

Négy embert vettek őrizetbe péntekig Franciaországban, akiket azzal gyanúsít a rendőrség, hogy… Tovább olvasom