Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Magyarok is fordulnak az ausztriai biztosokhoz

Magyarok is több alkalommal kérik az osztrák ombudsmanok segítségét, ami abból is következik, hogy 1990 óta igen sok magyar érkezik Ausztriába - mondta Peter Kostelka osztrák ombudsman beszédében csütörtökön Budapesten.

Az ombudsman, aki magyar kollégája, Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának meghívására érkezett egynapos munkalátogatásra a fővárosba, néhány magyar vonatkozású esetet is említett.

Mint kifejtette: több, Ausztriában tanuló magyar fiatal panaszkodik arra, hogy az előírások értelmében csak két-három külföldi vendégjátékos kaphat helyet az osztrák futballcsapatokban, így nekik jóval kisebb az esélyük a bekerülésre. Peter Kostelka közölte: két szövetségi tartományban jelent meg a probléma, és a magyarok mellett más, kelet-európai országból érkezettek is sérelmezték ezt az előírást, diszkriminációra panaszkodtak.

De több magyar kifogásolja a családtámogatás rendszerét is - tette hozzá az osztrák ombudsman.

Peter Kostelka előadásában bemutatta az osztrák ombudsmani hivatalt: az 1977 óta működő testületben három biztos dolgozik, akiket a három legnagyobb politikai párt jelöl a tisztségre. Hat évig töltik be a posztot, és mindegyikük két évig a hivatal elnökeként is tevékenykedik - fűzte hozzá.
Az osztrák szövetségi tartományok eldönthetik, hogy elfogadják-e az ombudsmanokat, vagy saját biztosokat állítanak; jelenleg két helyen, Tirolban és Voralbergben foglalkoztatnak saját ombudsmanokat - magyarázta Peter Kostelka.

Évente mintegy 15 ezer polgár fordul a hivatalhoz, az esetek tizenöt százalékában állapítanak meg szabálytalanságot, a fennmaradó ügyekben általában a nem hatékony kommunikáció okozza a félreértéseket - mondta az ombudsman, hozzátéve: a legtöbben szociális problémákkal keresik fel őket; az ügyeket igyekeznek legfeljebb 63 nap alatt megoldani.

A hivatal nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a polgárok megismerjék munkájukat, igyekeznek bátorítani őket a segítségük igénybe vételére; ehhez nagyban hozzájárul, hogy az osztrák köztelevízióban saját műsoruk is van, amely a panaszügyek nyomán lefolytatott vizsgálatok eredményeit, következtetéseit mutatja be - emelte ki az ombudsman.

2009 óta Bécsben működik a 150 intézményt összefogó Nemzetközi Ombudsman Intézet is, amelynek Peter Kostelka a főtitkára.
Peter Kostelkát elkísérte útjára a két másik ausztriai ombudsman, Gertrude Brinek és Terezija Stoisits.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. szeptember 23. 17:19
    „Vajon az ottani sajtó is előre megírja, azt a szöveget amiről a panaszosok beszélni fognak az ombudsmannal?
    Mert Győrbe ez bevált és így annyit bért az ombudsmani munka mint a hallottnak egy csók! Szerintem vagy nem is ért a munkájához, vagy nem engedik, hogy megoldja a gondokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltávolított magyar utcanévtáblák Nagyváradon

Lekerültek a magyar történelmi utcaneveket tartalmazó táblák több nagyváradi épületről. Tovább olvasom