Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Magyar tanárok szenvedtek balesetet Horvátországban

Egy pedagógus életveszélyes, kettő könnyebb sérülést szenvedett a horvátországi Pag szigeten, amikor autójuk vízzel teli árokba zuhant - tájékoztatta a Splitben dolgozó magyar konzul kedden.
Szlanyinka Anna a hétfőn történt eset kapcsán elmondta: a Somogy megyei Darány általános iskolájának 16 tanára vett részt egy csapatépítő tréningen a horvátországi szigeten. Hétfőn indultak volna haza négy autóval, amikor a sorban leghátul haladó kocsi egyelőre ismeretlen okból lehajtott az útról, s egy vízzel teli árokba merült.

Az autóban négyen ültek, közülük hárman sérültek meg, mindannyiukat a zárai (Zadar) kórházba szállították. A két könnyebb sérült még hétfő este elhagyhatta a kórházat, tanártársukat azonban lélegeztetőgépre kellett kapcsolni, mert víz ment a tüdejébe, de állapota időközben sokat javult.

A konzul információja szerint a tanárokat ért baleset miatt elhalasztják a csütörtöki iskolakezdést Darányban, ahol így csak hétfőn kezdődik meg a tanítás.

Szlanyinka Anna a szerdán véget érő kéthónapos konzuli működése idején tapasztaltakról az MTI-nek elmondta: a mostani baleset ellenére a tavalyi nyárhoz képest idén kevesebb súlyos közlekedési baleset történt magyarokkal Horvátország déli részén. Nőtt azonban a halálesetek száma, a múlt évben a három hónapos konzuli szolgálat idején négy magyar hunyt el balesetben vagy más okból, idén két hónap alatt hat magyar halott volt.

A konzul elmondta: a magyar vendégek számos esetben kértek segítséget közlekedési balesetek, parkolási büntetések vagy kórházi kezelések miatt. A tipikus turistaügyek mellett több jogsértés is történt, akadt például lopási kísérlet, kábítószerügy és súlyos testi sértés, amelynek elkövetője magyar volt, de a pénzbüntetésen és a kiutasításon kívül senkit sem ítéltek börtönre.

Jelentős vámbüntetések kiszabása miatt is igénybe vették a spliti ideiglenes konzul szolgálatát, nemzetközi vizeken közlekedő tengerjáró hajók magyar alkalmazottaira például a vámszabályok megsértése kapcsán róttak ki nagyobb összegű bírságokat. A Dubrovnikban hajóra szálló magyarok az értékeiket - többek között hónapokra parkolóban hagyott autójukat - nem jelentették be a vámhatóságnak, amely ezért szintén bírságot szabott ki rájuk.

Szlanyinka Anna hozzátette: a magyarokat ért gondok megoldásában jelentős segítséget nyújtottak a Zárában szintén augusztus végéig dolgozó magyar rendőrök. Ők is minden támogatást megadtak a bajba jutott magyar turistáknak, nem egyszer nyomtatványok eljuttatását, sérültek szállítását is segítették, de magyar halott hazaszállításánál is segédkeztek.

Olvasóink írták

 • 1. Moon-T.Sugo 2011. augusztus 31. 09:15
  „A "hír" több kérdést is felvet bennem ! (Mint tapasztaltam másokban is !)

  Mi az, hogy összeszoktató tréningre mennek a tantestület tagjai, pár nappal a tanítási időszak kezdete előtt Horvátországba ?
  Vajon ki fizette az utat ?, és mit ér egy hétvége ilyen indokkal ?
  Mit ér ez ? :Mást semmit, mint egy jót zülleni, azután fáradtan visszautazni, szinte keresve a bajt.
  Ki adta az Önkormányzat részéről áldását ehhez? Ilyen gazdag Darány települése ? Keresnek-e felelőst?(mert az nyilvánvaló, nem egyéni akció volt, még ha majd utólag így próbálják beállítani is!)
  Gyakran járok Somogy megyében. A csodálatos falvakon átutazva, sajnos nem éppen szórakoztató látványban van részem sokszor. Nappal tele vannak a helyiségek csellengőkkel, szemmel láthatóan nélkülöző gyermekkorúakkal! (nem kell ezt tagadni, bárki láthatja !)
  Miért nem oda juttatta a település illetékes hivatala az "összetartásra" felhasznált pénzösszeget, ahol iskolakezdés előtt jól jött volna !
  A tanári testület pedig menjen valamelyik csodálatos somogyi völgybe,üdülőterületre (mert abból igazán van elég) egy hétvégére "összeszoktató" tréningre. Kerékpárral, pár arra rászoruló gyermekkel, így azután elkerülhető a baj, nincs országos hír, ami sok magamhoz hasonlót elgondolkodtat !

  Bizony -bizony, ilyen egyszerű dolgok ezek ! Csak éppen nem ebben a felfordult országban !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légi karambol: francia és litván katonai gépek ütköztek

Járőrözés közben a NATO egyik francia vadászgépének ütközött, majd lezuhant egy litván katonai… Tovább olvasom