Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Magyar publicistát öltek meg bolíviai biztonsági erők

Az Agencia Boliviana de Informacion (www.abi.bo) szerint a boliviai-magyar-horvát állampolgárságú Eduardo Rózsa Flores az egyik halott abból a három férfiból, akikkel a bolíviai biztonsági erők végeztek egy Santa Cruzi szállodában csütörtökön. A hivatalos bolíviai hírügynökség szerint a román állampolgárságú Mayarosi Ariad (Magyarosi Árpád ?) és az ír állampolgárságú Duayer Michel Martin a másik két halott.
Az ABI az interneten talált információkra hivatkozva azt írja, hogy Eduardo Rózsa Flores (Rózsa Flores Eduardo) harcolt a délszláv háborúban. Az ABI megfogalmazása szerint a horvát függetlenségért harcolt a 90-es években, a "Nemzetközi Brigádok" nevű alakulatban 380 külföldivel, akik több mint 20 országból érkeztek. A hivatalos bolíviai hírügynökség Rózsa Flores blogjára hivatkozva említi ezt.

A hírügynökség azt is megírja, hogy a férfi apja zsidó származású magyar, anyja katolikus bolíviai, Nelly Flores volt, ő maga pedig 1960-ban született abban a Santa Cruzban, ahol csütörtökön meghalt.

Az Agencia Boliviana de Informacion szerint Rózsa Flores Jorge Hurtado Flores néven volt rajta a rendőrség listáján.

A magyar Wikipédia szerint Rózsa Flores Eduardo, aki a bolíviai Santa Cruzban született 1960. március 31-én, magyar színész, író, publicista, a Magyar Iszlám Közösség alelnöke.

Önkéntesként a Horvát Nemzeti Gárda soraiban harcolt a Horvát Függetlenségi Háborúban, 1993-ban ezredesi rangot kapott.

1994-ben jelent meg első könyve Magyarországon "Mocskos Háború" címmel.

Több újság, köztük a Fejér Megyei Hírlap munkatársa is volt. Rózsa-Flores az utóbbi időkben a KAPU című folyóirat főmunkatársa volt. 

Blogja itt olvasható.

Az ABI nem közöl részleteket az állítólagos román állampolgárságú Mayarosi Ariad-ról és az ír Duayer Michel Martin-ról, akikkel ugyancsak végeztek a rendőrök a Santa Cruzi szállodában.

A Red Uno beszámolója részletesebb és pontosabb. A román állampolgár Magyarosi Árpád néven szerepel, aki az index.hu információ szerint a Székely Légió megalapítója és Brazíliában él. Rózsa-Floreshez hasonlóan tagja a Magyar Iszlám Közösségnek.

Az index.hu információ szerint a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt őrizetbe vették, ő is tagja a Magyar Iszlám Közösségnek.


A Red Uno tévé tudósítása az http://www.ernestojustiniano.org oldalon.
Sokkoló felvételek, csak erős idegzetűek számára.


Korábban:
Mégsem magyarok voltak ? - Bizonytalan hírek a bolíviai államfő elleni összeesküvés résztvevőinek nemzetiségéről


Továbbra is zavaros információk jelennek meg arról, hogy milyen nemzetiségűek voltak azok a külföldiek, akik állítólag meg akarták ölni a bolíviai elnököt, és akikkel a bolíviai biztonsági erők végeztek a bolíviai Santa Cruz egyik szállodájában csütörtökön.

A bolíviai rendőrfőnök azt közölte csütörtökön, hogy két magyar volt a megölt három férfi között. Hugo Escobar szerint a harmadik lelőtt férfi bolíviai állampolgár. A rendőrfőnök azt mondta, hogy a "merénylők" nyitottak tűzet a biztonsági erőkre, amikor azok le akarták tartóztatni őket, és ezután félórás lövöldözés volt a szállodánál vagy a szállodában. Azt nem mondta meg, hogy vannak-e más áldozatok vagy sebesültek. Több spanyol nyelvű hírportál viszont nem magyar, hanem bolgár (búlgaros) "merénylőkről" ír. Igy tesz például a www.noticias.es.msn.com és a www.ecodiario.eleconomista.es. Sőt, olyan hírek is megjelentek, amelyek szerint románok voltak az összeesküvők.

A bolíviai alelnök azt mondta az ország fővárosában, hogy tűzfegyverek és gránátok voltak azoknál, akiket el akartak fogni Santa Cruzban a biztonsági erők. Alvaro Garcia azt közölte La Pazban, hogy a szállodában bizonyító erejű dokumentumokat találtak a hatóságok a tervezett gyilkosságokról. Az állítólagos merénylők elleni akció részleteit maga az államfő, Evo Morales közölte csütörtökön Venezuelában. Morales bejelentése szerint vele együtt meg akarták ölni az alelnököt és az egyik kabinetminisztert. Az államfő zsoldosoknak nevezte az állítólagos merénylőket. Azt mondta, hogy a titkosszolgálat értesítette őt az összeesküvésről, ezért utasította az alelnököt, hogy irányítsa a biztonsági erőket Santa Cruz egyik szállodájához. Morales szerint két embert letartóztattak, az egyik közülük valószínűleg ír állampolgár.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. 13.István 2009. április 24. 21:32
  „Itt valami nem tiszta???”
 • 23. Nahááát 2009. április 22. 19:10
  „Csak egy kérdés a sok "Dél-amerika" szakértőhöz? Volt már a hozzászólók közül valaki Dél-Amerikában? De nem egy "Ibuszos" útra gondolok!”
 • 22. comet 2009. április 22. 12:58
  „nyugodj békében szülőföldeden Euardo.”
 • 21. vonLichthofen 2009. április 19. 23:38
  „Pancser,
  sajnálom, hogy a hétvége múltán vissza kell térj a mosolygóba. / Milyen a kaja mostanában? Ugy hallom kevesebb a káposzta több a hus./
  Nagyon kérlek kövesd a szabályokat, vedd be a gyógyszereket, időben menj ki a klotyóra/beszarásaidat nem veszik jó néven/ és általában legyél jó fiú. Igaza volt annak aki azt tanácsolta neked, hogy ne rejszolj annyit mert ez agykárosodáshoz vezet. Látod itt az eredmény! Még jó hogy nem kaptál gerincsorvadást. De ha nem hagysz fel a hülyeségeiddel még az is jöhet. Megkérdezted a főorvost, hogy meglátogathatlak-e? Megigérem, hogy viszek franciakrémest, tudom hogy ez a kedvenced.
  Ne add fel a reményt, a tudomány lehetőségei végtelenek, talán még a te bajodra is talál gyógyszert, bár az olyan különleges, hogy ennek esélye elenyésző.”
 • 20. pancser 2009. április 18. 22:33
  „Akit gyógyitani kéne az te vagy. Talán egyszer elhagyod ezt a judeofóbiát, de ezek az esetek sajnos inkább súlyosbodnak. Van aki delíriumban fekete kutyát meg vénasszonyokat lát, te zsidókat, meg amerikaiakat. Az idiótákat pártfogolod, ezen persze nincs mit csodálkozni, hasonlónak hasonló a szimpatikus. Morálesz meg csávez minden csak nem demokrata. Két őrült aki a sors szeszélye folytán vezető lehet. Ha indiánok, attól még lehet hülye állat mind a kettő! Az általad olvasott szennyre meg nem vagyok kiváncsi.”
 • 19. vonLichthofen 2009. április 18. 17:39
  „Pancser,
  látod, már megint izomból válaszolsz, ahelyett, hogy tényekkel érvelnél. Jó, tudom, hogy a tények mgismeréséhez széles körben tájékozódni kell és ahhoz biza nem ölég csak a magyar nyelv ismerete. Nem elég csak a Népszbadságot vagy a Magyar Hirlapot olvasni.
  Ha nem tudnám, hogy téged csak alkalomadtán engednek ki a mosolygóból egy-egy hétvégére, még azt is gondolhatnám, hogy valamelyik desinformaciós szervezetnak dolgozol. Ingyen persze, mert nem hiszem, hogy ezért a szar munkáért fizetség járna.
  Válaszolj kérlek gyorsan, mert tudom, hogy az eltávod lejár és odabent nem engednek többé a készülékhez.
  Ha akarod, akár meg is látogathalak odabenn, csak kérdezd meg a főorvos urat, hogy jelen állapotodban ez nem izgat-e fel téged szükségtelenül.”
 • 18. pancser 2009. április 18. 16:10
  „17-hez! Megint felbukkant a Mengele klón. Állatnak állat a barátja, csávez, morálesz, kasztró, hitler, sztálin.... jó kis társaság neked barna-zöld báró! Ja és a nagy SZU-ban is ingyenes volt az egészségügyi ellátás, sztalin elvtársnak hála!”
 • 17. vonLichthofen 2009. április 18. 13:47
  „Pancser,
  örömöm megfékezhetetlen, hogy látom kiengedtek téged a hétvégére...
  Írod, hogy két primitiv állat, mint Morales és Chavez. Ezt arra érted, hogy mindkettő elitélte a Gazai tömeggyilkosságot és az egyik kiebrudalta a mészárlást elkövető ország nagyjövetét? Vagy arra érted a primitiv állatságukat, hogy országaik őslakosságát fel akarják emelni a bevándorló európaiak és leszármazottaik szintjére? Vagy arra, hogy az őslakos indiánoknak - mindegyik ország többsége - ingyenes iskolázást, ingyenes/általános betegellátást és gyógyszerellátást akarnak adni ezek az elnökök.
  Azért is primitiv állatok ezek mert nem akarnak az USA és európai csatlósai által diktált ütemre masirozni?
  Pancser, még psychiátriai végzettség nélkül is hajlandó vagyok kijelenteni egy nagy tömeg előtt, hogy te vagy az aki letagadhatatlanul ugy nyilatkozik és itél másokat mint egy primitiv állat.”
 • 16. pancser 2009. április 18. 12:20
  „Két primitív állat mind Morales, mind Chavez. Dél-Amerikában soha nem lesz rend, vagy nagyon nehezen. Az egyik balfék egy értekezleten kokalevelet rágcsált. A másik vette a bátorságot és letolta azokat akikből él, mármint akik az olajukat veszik, aztán örökös elnökké nyilvánította magát. Ezek a maguk országában afféle zsarnokok, kis Hitlerek, Száddamok stb. Akkor is ha választások útján kerültek hatalomra.”
 • 15. obama 2009. április 18. 10:17
  „jol tettek ennyi,”
 • 14. zeta62 2009. április 18. 09:11
  „Az egész nézőpont kérdése!
  Ha mondjuk a keleti végeken egy román Észak Erdély függetlenségéért kezdene polgárháborút, akkor azt minek neveznétek?”
 • 13. Ten 2009. április 17. 17:47
  „Nyugodjék Békében! Egy hős volt!”
 • 12. Accra 2009. április 17. 17:13
  „Még egy adalék:
  http://www.zoom.hu/belfold/rozsa-flores-partizankent-harcolt-boliviaban-45380.html”
 • 11. Accra 2009. április 17. 17:07
  „http://www.zoom.hu/kulfold/hazudnak-a-boliviaiak-rozsa-floresrol-45370.html”
 • 10. gagarin 2009. április 17. 16:55
  „http://magyarosiarpad.hu/fooldal.html
  http://eduardorozsaflores.blogspot.com/”
 • 9. Accra 2009. április 17. 16:52
  „Érdemes beleolvasni a blogjába: halála előtt pár órával 5 magyar temerini fiú érdekében írt egy hosszú bejegyzést. Egy végtelenül elkötelezett ember volt, nagy igazságérzettel, tettrekészséggel. Volt róla egy film is pár éve, érdekes volt.
  A terrorizmus távol állt tőle. Nagyon nem mindegy, hogy valaki diktatúrában vagy demokráciában harcol. Bolíviában az ország 60%-a az elnökkel és rendszerével szembenáll, az ellenállás központja pont Santa Cruz. Azért abban van valami sors-szerű, hogy egy ilyen ember, aki bejárta az egész világot, pont a szülővárosában hallt meg.
  Nyugodjon békében!”
 • 8. gagarin 2009. április 17. 16:07
  „Tudja valaki,hogy ha ide kattintok miért kapcsol be a webkamerám autómatikusan?
  Ha mást nézek kikapcsol! CSAK NEM A NAGY TESTVÉR FIGYEL???
  Aki tud mondja meg a választ!
  Na tűzök innen!!!”
 • 7. JóSzínházat 2009. április 17. 13:43
  „Szégyen, hogy a külügy nem mondott semmit az ügyben!
  Ismerem E. R.-F. írásait, becsültem bátorságát és harcrakészségét.”
 • 6. Tapmancs 2009. április 17. 12:56
  „Természetesen békés "publicista" volt, mert az Izrael-ellenes bolíviai elnök ellen szervezkedett. Ha ugyanez Izraelben történik, akkor mindenre elszánt terrorista.

  Elleben ott van a horvátországi szerepvállalása, amiért köszönet illeti.”
 • 5. Deir_Yassin 2009. április 17. 12:44
  „Eduardo Rózsa Flores a délszláv háborúban egységével védte a dél-baranyai magyar falvakat köztök Szentlászlót( Lasovo). Sok magyar köszönheti neki az életét. Isten nyugosztalja!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két földrengés Afganisztánban - 22 halott

Legkevesebb huszonketten meghaltak és tucatnyian megsérültek, amikor két óra eltéréssel két… Tovább olvasom