Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Magyar katonák is felvonultak a párizsi díszszemlén - fotók

A látványos katonai bemutatón mintegy ötezer katona vonul fel a Champs-Elysées-n a nemzetek közti megbékélés jegyében.
Az első világháborúban részt vett nyolcvan nemzet, köztük Magyarország katonái is felvonultak hétfőn a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett hagyományos párizsi díszszemlén.

Az első világháború kitörésének századik évfordulóján a nemzetek közti megbékélés jegyében rendezett látványos katonai bemutatót - amelyen mintegy 5 ezer katona vonult fel a francia főváros híres sugárútján, a Champs-Elysées-n - a hagyományoknak megfelelően Francois Hollande államfő a Köztársasági Gárda lovasainak kíséretében nyitotta meg. A felvonulást több ezren követték a helyszínen figyelemmel. A tömegből egyesek füttyszóval fogadták az elnököt.

Fotók

A francia nemzeti zászlót az európai lobogó követte, majd a nyolcvan nemzet 3-3 katonája vonult fel hazája zászlajával. A Concorde téren elhelyezett dísztribünön Magyarországot Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnök főhadsegéde képviselte.

A magyar honvédség katonái másodszor vonultak fel Párizsban: 2007-ben az Európai Unió elnöki tisztét akkor betöltő Franciaország az uniós tagállamok katonáinak részvételével ünnepelte a francia forradalom évfordulóját.

A nemzeti alakulatokat követték a francia légiós, szárazföldi és lovas katonák. Utánuk következtek a haditechnikai eszközök. A világ egyik legszebb sugárútja felett eközben a francia légierő 54 repülőgépje húzott el. A díszszemlét 36 helikopter zárta.

Fotók

A mintegy másfél órás felvonulás után a meghívott 80 nemzetből érkezett, fehér és fekete ruhába öltözött 250 fiatal - köztük négy magyar diák a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről - Mozart zenéjére különleges koreográfiát mutatott be a dísztribünön helyett foglaló francia politikai vezetők és a meghívott külföldi vendégek, többségében védelmi miniszterek előtt, majd az ünnepség zárásaként békegalambokat eresztettek a magasba.

A díszszemlét követően Francois Hollande államfő félórás élő televíziós interjú keretében válaszol az országos televízióknak a legfőbb nemzetközi, illetve közéleti és gazdasági problémákat érintő kérdésekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angela Merkel marad

A Spiegel majdnem lemondatta a német kancellárt, Angela Merkel azonban megerősítette, hogy kitölti a… Tovább olvasom