Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Magyar-román-bolgár-görög nyilatkozat a Hegyeshalom-Constanta/Athén vasút fejlesztésére

Politikai nyilatkozatot írtak alá csütörtökön Brüsszelben Bulgária, Görögország, Magyarország és Románia közlekedési vezetői a Hegyeshalomtól Athénig, illetve Constantáig vezető vasúti közlekedési folyosó fejlesztésének támogatásáról - jelentette be Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára Brüsszelben.
A közlekedési témáért felelős EU-miniszterek találkozójának margóján aláírt dokumentum felsorolja a Hegyeshalom-Budapest-Arad-Bukarest-Constanta/Temesvár-Craiova-Szófia-Szaloniki-Athén útvonalon vezető - a 22. számú kiemelt európai uniós vasúti TEN-T (Transzeurópai Közlekedési Hálózat) projekt részét képező - fővonal már elkészült és 2015-ig elkészülő szakaszait, valamint hangsúlyozza a pályaállapotok javításának fontosságát. A dokumentum célként azonosítja a teher- és személyszállítás minőségének fejlesztését, és a 2007-20 között rendelkezésre álló uniós társfinanszírozási források hatékony felhasználását.

A tárca közleményéből kiderül, a nyilatkozat szerint az érintett minisztériumok és pályaműködtetők kijelölt képviselői évente kétszer, a közlekedésért felelős miniszterek pedig először 2011 decemberében találkoznak a projekt megvalósításában elért eredmények áttekintése érdekében. A brüsszeli miniszteri találkozón Völner Pál ismertette a jövő félévben soros magyar EU-elnökség terveit is. A meghatározó közlekedési témák között említette a 2011-2020. évi közlekedéspolitikai javaslatgyűjtemény (fehér könyv) előkészítésének folytatását, a Transzeurópai Közlekedési Hálózat felülvizsgálatát és a közúti közlekedésbiztonsági csomag továbbvitelét.

Az államtitkár közlése szerint fontos döntésekre, érdemi előrehaladásra számít a belvízi hajózást, az első vasúti jogszabálycsomagot és a nehéz tehergépjárművek infrastruktúra-használati díjairól szóló (úgynevezett Eurovignette) irányelv módosítását érintő közösségi feladatokban is. Völner Pál azt is jelezte: a következő félévre tervezett két brüsszeli formális tanácsülés mellett a magyar elnökség egy informális közlekedési miniszteri találkozót is tervez februárban Gödöllőn.

További két, magas szintű magyarországi konferencián pedig légiközlekedési és hajózási témákban tárgyalnak majd a tagállamok képviselői.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elítéltek egy lányokat futtató magyar állampolgárt Svájcban

Tíz év börtönre ítéltek csütörtökön Svájcban egy magyar állampolgárt, aki 15 magyarországi és… Tovább olvasom