Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Magunkból adjunk - mondta a pápa Urbi et Orbi áldásában

Megszületett a Megváltó - ezzel a latinul idézett mondattal kezdte beszédét a pápa a római Szent Péter-bazilika homlokzati erkélyén elmondott Urbi et Orbi áldásában.
XVI. Benedek tudós teológusként beszédében arra a kérdésre kereste a választ, hogy a harmadik évezred embere számára a technológia világában, a határtalan bőség közepette van-e még szüksége és jelentősége a Megváltónak.

A pápa az izraeliek és a palesztinok közötti párbeszéd felújítására és a megteremtendő igazságos és tartós közel-keleti békére szólított fel. A katolikus egyházfő üzenetében azt kívánta, hogy a kultúrák és vallások párbeszédével erősödjék a libanoni demokrácia, érjen véget Irakban az erőszak, szűnjenek meg a testvérháborúk Srí Lankán, Darfúrban és más afrikai országban.

Ezt követően a pápa 62 nyelven kívánt boldog karácsonyt. A sorban tizenkettedikként hangzott el XVI. Benedek pápától magyarul az „Áldott karácsonyt” mondat.

Előzőleg, az éjféli misén a gyerekek méltóságának tiszteletben tartására szólított fel a pápa a Vatikánban. XVI. Benedek szót emelt azokért a gyerekekért, akik katonaként szolgálnak, akiknek koldulniuk kell, akik nyomorognak vagy éheznek, és akik nem ismerik a szeretetet. Azzal, hogy Jézus egy betlehemi istállóban született a Földre, Isten a gyermekek iránti tiszteletre tanít - tette hozzá a katolikus egyházfő.

„A betlehemi gyermek tekintetünket mindazon gyermekek felé fordítja, akik világszerte szenvednek, akiket kihasználnak, akik megszülettek vagy nem születtek meg" - tette hozzá a pápa arra utalva, hogy a katolikus egyház ellenzi az abortuszt.

XVI. Benedek szólt arról, hogy a karácsony az ajándékok ünnepévé vált, annak emlékére, hogy az Isten önmagát ajándékozta az embereknek. „A számos vásárolt és kapott ajándék között ne feledkezzünk meg az igazi ajándékról: magunkból adjunk valamit egymásnak" - kérte a katolikus egyházfő.

A keresztények által Isten fiaként tisztelt Jézus születését ünneplő szertartást 47 ország 73 televíziója közvetítette élőben.

Jézus megszületése óta senki sincs egyedül, az ő megtestesülésének öröme ad erőt mindenkinek - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros a budapesti Szent István-bazilikában, a karácsonyi éjféli misén. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke arra kérte a híveket, hogy az ünnep alkalmával emberi szóval szóljanak mindenkihez, az idősekhez, a magányosokhoz és a betegekhez is.

Ha mindenki a másikért végezné el feladatát a tőle telhető legjobban, akkor már ezen a világon boldogság lenne - mondta az egri érsék. Seregély István a karácsonyi éjféli misén mondott prédikációjában kijelentette: születésével Jézus minden embernek megadta a lehetőséget arra, hogy elérjen a céljához.

(Forrás: Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegbalesetek Franciaországban

Három tömeges baleset történt szombaton Franciaország délnyugati részében, Bordeaux és Bayonne… Tovább olvasom