Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Magas szintű sugárzást mértek japán utasokon a repülőtéren

Dél-koreai tisztviselők szokatlanul magas szintű sugárzást mértek három Japánból érkezett utason csütörtökön az ország legfontosabb repülőterén

Az incshoni légikikötőben ez volt az első nap, amikor mérték a sugárzást. A Yonhap hírügynökség jelentése szerint egy - vélhetően a fukusimai prefektúrában élő - ötvenéves japán férfi kabátján és kalapján mutattak ki 1 mikrosievertnek, a határérték többszörösének megfelelő sugárzást.

A sugárzás ilyen mennyisége még nem jelent veszélyt az egészségre, és a tisztviselők hamarosan elengedik a három utast - közölte az YTN tévéállomás.

A dél-koreai nukleáris biztonsági hivatal közölte, hogy az óránkénti 300 nanosievertet tekinti a légkörben még elfogadható sugármennyiségnek. (Egy mikrosievert egyenlő ezer nanosieverttel.)

A Reuters hírügynökség fotósának beszámolója szerint az ellenőrzés önkéntes a dél-koreai repülőtéren.

Kim Csang Kjung tudományügyi miniszterhelyettes csütörtökön parlamenti képviselőknek elmondta, hogy a déli Puszan kikötőjében hamarosan mérik majd a sugárzás mennyiségét a Japánból komppal érkező utasoknál.

Olvasóink írták

 • 11. Goldmund 2011. március 18. 21:48
  „Az Országos Atmeenrgia Hivatal honlapjáról ollóztam ezeket:

  A március 17-i adatok alapján a sugárzási szintek Japán teljes területén normál, a háttérsugárzás értékeit mutatják, kivéve Miyagi, Ibaraki, Tochigi prefektúrákat ahol a normál háttérsugárzás értékének körülbelül a kétszeresét mérték.
  Megállapítható, hogy a sugárzási helyzet a településeken (beleértve Tokyo-t is) gyakorlatilag nem változik, bőven az egészségügyi határértékek alatt van, csak néhány helyen mértek a normál háttérsugárzást valamivel meghaladó értékeket.
  Fukushima prefektúrában az ivóvíz radioaktív anyag tartalmát vizsgálták. Meglehetősen alacsony I-131-es izotópból származó 21 Bq/kg-os aktivitáskoncentrációt mértek, amelynek egészségügyi hatása nincs.”
 • 10. Goldmund 2011. március 18. 21:34
  „Nem lehet, hogy ez a hír egyszerűen kacsa?
  Én úgy hallottam, hogy radioaktív anyag nem szabadult ki, csak sugárzás. Ez pedig azt jelenti, hogy aki és ami közel volt az atomerőműhöz, az kapott sugárzást, de ha onnan eltávolodik, akkor ő maga már nem bocsát ki sugárzást.

  2.hsz-ra:
  A szokásos háttérsugárzás nálunk kb. 0,10-0,20 mikroSv/h. A 400 mSv/h tehát több, mint ennek egymilliószorosa!!!
  Atomerőművi dolgozók, uránbányászok (általánosan: sugárveszélyes munkát végzők) ötéves átlagban legfeljebb évi 20mSv dózist kaphatnak (pontosabban: évente max. 50mSv, 5 év alatt max. 100mSv dózist). Ha ennél többet kapnak, egyszerűen el kell tiltani őket a további sugárveszélyes munkától (ami adott esetben állásuk elvesztését is jelentheti!). A valóságban persze nem kapnak ennyit. Fenti munkakörben dolgozókat nem ismerek, de pl. orvosi izotóplaborban dolgozó asszisztensek kapnak évente 6-10 mSv-et rossz esetben. Jó esetben 2-3 mSv-et vagy annyit se. Mindezt persze a minden embert érő, évi átlagosan 2,5-3 mSv dózis felett.”
 • 9. Túrabakancs 2011. március 18. 16:51
  „kócoska! /8/
  ..."Te nem vagy nóóórmális "
  Tudod hányszor hallottam ezt anno a szüleimtől? :)”
 • 8. Kócoska 2011. március 18. 00:26
  „Túrabakancs! Te nem vagy nóóórmális :D :D :D”
 • 7. Túrabakancs 2011. március 17. 18:24
  „Elnézést kérek azoktól a Japán származású emberektől,
  akik a lentebb leírt szójátékom miatt ezentúl ferde szemmel
  néznek rám!”
 • 6. Túrabakancs 2011. március 17. 18:12
  „Melyek azok a kifejezések, melyeket manapság kerülnek a Japánok?
  -Csak egy ugrás a Sugár
  -Ma sugárzó napsütésre számíthatunk...
  -Csak úgy sugárzik az öröm az arcodon...
  Jó jó, tudom, ez nem volt vicces!”
 • 5. Gombperec 2011. március 17. 18:01
  „A sugárfertőzés, mint olyan nem létezik. Az embereket radioaktív sugárzás érheti, és a ruhájukon rakódhat le radioaktív anyag. Ha ez a határérték felett van, akkor ártalmas lehet a környezetükben másokra is.”
 • 4. monkeybusiness 2011. március 17. 17:54
  „A Japán hatalom még mindíg titkolja mi is történt? Mi szabadult ott el? Minden nap elmondanak egy kis részletet!
  Részben viszont értem őket, mert nem akarnak pánikot, 127 millió embert nem lehet az egyik percről a másikra kiköltöztetni.”
 • 3. zsukov 2011. március 17. 17:33
  „IGEN .”
 • 2. tricse 2011. március 17. 16:21
  „A sugárzást sievert egységekben mérik, amely az emberi szövetek által elnyelt sugárzás mennyiségét adja meg. Egy sievert (Sv) 1000 millisievert (mSv).

  Néhány adat a nagyobb sugárdózisok egészségügyi veszélyeiről

  A bejelentések szerint a japán atomerőműben történt robbanás után a partoknál 400 millisievert volt óránként a sugárzás mértéke. Ez a szám 20-szorosa annak a sugármennyiségnek, amely az atomerőművi dolgozókat és uránbányászokat egy év alatt éri.

  Ezt meg másik portál írta!

  Valaki tegye már rendbe nekem!”
 • 1. kingtomi 2011. március 17. 16:08
  „lehet hülyeséget kérdezek,de most emberről emberre is terjedhet a sugárfertőzés?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán földrengés: több mint 5000 halálos áldozatot azonosítottak eddig

Meghaladja az ötezret a Japánt sújtó múlt heti földrengés és cunami azonosított halálos… Tovább olvasom