Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Ma írják alá a Lisszaboni Szerződést

Ma írják alá az EU vezetői Lisszabonban az Európai Unió reformszerződését. Ez hivatott felváltani a korábban két tagállamban referendumon elutasított alkotmányt, amelynek célja volt, hogy javítsa az immár 27 tagállamra bővült unió működőképességét.
Jogászok és politikusok körében még feltehetőleg sokáig folyik majd a vita, vajon az alkotmánynak egy jelentősen "lebutított" változatáról van-e szó, avagy csak némi kozmetika történt, hogy jelezzék az uniós közvéleménynek, figyelmeztetésük nem maradt hatástalan.A várhatóan 2009-ben - bár egyes elemei csak később - hatályba lépő reformszerződés jelentősebb változtatásai közé tartozik például, hogy a féléves, rotáló elnökség helyébe a két és fél évre választott elnök lép, ő képviseli a nemzetközi porondon az EU-t.

A szakminisztereket továbbra is a féléves rotációban maradó ország elnökli, itt az újdonság, hogy a jelenleginél szorosabban működik majd együtt ez előző és a következő országgal. Új tisztség lesz az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, aki egyben az Európai Bizottságban is helyet kap, alelnökként. 2014-től az Európai Bizottságban már nem lesz minden tagállam jelen, csak az országok kétharmada delegálhat egy-egy tagot.

A döntéseket alapvetően minősített többséggel hozzák. A határozat elfogadásához szükség lesz a tagállamok 55 százalékára, amelyek a lakosság 65 százalékát képviselik. Megmarad azonban a vétójog a kül- és biztonságpolitikát érintő ügyekben, továbbá az uniós költségvetésben. Szélesedik az Európai Parlament jogköre, a jövőben társdöntési joga lesz az agrárpolitikában, illetve a bel- és igazságügyben. Emellett nagyobb szerepet kapnak viszont a nemzeti parlamentek is; módjuk lesz kifejezni ellenvetésüket egy uniós törvényjavaslatról. Ha a parlamentek egyharmada jelzi, hogy problémája van a brüsszeli javaslattal, akkor az Európai Bizottságnak nyomatékosan meg kell indokolnia, miért véli úgy, hogy azt uniós szinten kell kezelni.

A demokrácia erősítése, hogy egymillió uniós polgár petíciójával kényszeríthető az Európai Bizottság, hogy kezdeményezzen szabályozást egy adott kérdésben. Az Európai Unió jogi személy lesz, vagyis fölléphet a tagállamok nevében a nemzetközi intézményekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajorországban tilos lesz a köztéri dohányzás

Új dohányzásellenes törvényt fogadott el szerdán Bajorország. Ennek értelmében január elsejétől… Tovább olvasom